Nemzetközi foci

Nem példátlan a Fradi-kudarc, de…

A magyar bajnok korábban csak egyszer esett ki hasonlóan gyenge ellenféllel szemben a BL-ben.

A Ferencváros szerdán a várakozásokat mélyen alulmúlva már a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában kiesett, miután az idegenbeli 1-1-et követően a Groupama Arénában is hasonló eredményt ért el, majd tizenegyesekkel alulmaradt az albán ezüstérmes Partizani Tiranával szemben. A BL-ben sosem termett túl sok babér a magyar csapatoknak, de amióta több selejtezőkört rendeznek, nem sokszor fordult elő, hogy az aktuális bajnokunk ilyen korán, ilyen gyenge ellenféllel szemben búcsúzzon a legrangosabb európai kupasorozat küzdelmeitől.

Az 1992–1993-as idényben útjára induló Bajnokok Ligája rendszere többször is változott, mielőtt elérte jelenlegi formáját. Az első két szezonban a magyar bajnok rögtön a 32 csapatos főtáblára került, ahol a Ferencváros, majd a Honvéd sem tudott túllépni aktuális ellenfelén – előbbi a Slovan Bratislava (1-4, 0-0), utóbbi a Manchester United (2-3, 1-2) ellen hullott ki a sorozatból. 1994-től Magyarország bajnokcsapatának is selejtezőt kellett vívnia, és bár ekkor még csak egyetlen ilyen kör volt, azt a PSG ellen búcsúzó Vác (0-3, 1-2), majd a két évvel később a svéd Göteborggal szemben alulmaradó Ferencváros (0-3, 1-1) sem tudta abszolválni – a két kudarc közötti évben azért a zöld-fehérek sikerrel vették ezt az akadályt.

1997-től kettő, majd 1999-től már három selejtezőkört rendeztek a BL-ben, csapataink a gyengülő mezőnyben pedig elkezdtek jobban teljesíteni: négy egymást követő alkalommal is ment egy fordulót a sorozatban a bajnokunk – az MTK kétszer, az Újpest és a Dunaferr pedig egyszer-egyszer. A 2001–2002-es idényben a mostanihoz hasonlóan a Fradi esett ki kapásból, ráadásul akkor is tizenegyesekkel: 15 éve a horvát Hajduk Split ellen két gól nélküli mérkőzést követően búcsúztak a „zöld sasok”.

Ezt követően a Zalaegerszeg, az MTK, a Fradi és a Debrecen is ment egy kört, majd három sanyarú év várt a magyar bajnokra: a 2006-os Debrecent a macedón Rabotnicski (1-1, 1-4), az egy évvel későbbi garnitúrát a svéd Elfsborg (0-1, 0-0), 2008-ban az MTK-t pedig a török Fenerbahce (0-2, 0-5) búcsúztatta. A következő idényben lépett életbe Michel Platini UEFA-elnök újítása, a négykörös, bajnokok és nem bajnokok ágát különválasztó selejtezősorozat, amelynek első évében a Debrecen főtáblára is jutott a BL-ben – a jövő akkor ígéretesnek tűnt, ennek az eredménynek viszont azóta sem sikerült a közelébe kerülni.

A két kör viszont ebben a rendszerben már gyakorlatilag alapelvárás volt a csapatainkkal szemben, ezért volt különösen ciki a Videoton 2011-es és a Győr 2013-as gyors távozása – igaz, egyik sem kapott könnyű ellenfelet: a Vidi az osztrák Sturm Graz (0-2, 3-2) a Győr pedig az izraeli Maccabi Tel-Aviv (0-2, 1-2) ellen kényszerült búcsúzni.

Albán ellenféllel harmadik alkalommal futott össze a magyar bajnok a Bajnokok Ligájában, de a korábbi két ütközetet mi nyertük: 2004-ben a Ferencváros egy 3-2-es albániai vereséget követően hazai pályán 1-0-ra nyert, így idegenben lőtt több góljával kiejtette az FK Tiranát, 2012-ben pedig a Debrecen, bár szintén vereséget szenvedett idegenben (0-1), otthon ellentmondást nem tűrően, 3-0-ra verte a Fradi eredeti ellenfelét, a sorozatból kizárt Skenderbeut.

Olvasói sztorik