Nemzetközi foci

Az albán, aki összetörte a Ferencvárost

A kapus Alban Hoxha nem az a kimondott szupersztár, mégis kiejtette a Fradit.

A Ferencváros 1-1-es első mérkőzést és 1-1-es hazai 120 percet követően tizenegyesekkel kiesett a Bajnokok Ligájából az albán ezüstérmes Partizani Tiranával szemben. A vendégek legjobb játékosa a kapus Alban Hoxha volt, aki egy-két bravúros védés után a tizenegyesek során gyakorlatilag egymaga ejtette ki a magyar bajnokot: előbb lövőként egy pimasz, „panenkás” mozdulattal verte át Dibusz Dénest, majd három Fradi-kísérletet is megfogott. De ki ez a kapus? Mit ért el eddig? A Rangadó.hu utánajárt…

Alban Bekim Hoxha 1987-ben, Cerrik városában született, és a helyi klubban, a Turbina Cerrikben kezdett el futballozni. Néhány év múlva átkerült Albánia második legeredményesebb együtteséhez, a Dinamo Tiranához, és itt írta alá első profi szerződését is – az erős kezdést azonban nem követte hasonló folytatás.

A fővárosi csapatnál egy ideig csak harmadik, majd sokáig második számú hálóőrnek számított, gyakorlatilag csak a kupában és a tét nélküli találkozókon, esetleg riválisai sérülése esetén védett. Hét év alatt mindössze 57 találkozó jutott neki, amelyből 33 az utolsó, 2010–2011-es szezonban jött össze, ekkorra sikerült ugyanis a kezdőbe verekednie magát – a csapat majdnem ki is zúgott az albán élvonalból.

A kölcsönben több albán és koszovói kis csapatot is megjárt kapus ekkor a kiesés ellen küzdő Kastrioti Kruje együtteséhez igazolt, azonban mivel itt is csak csereként számítottak rá, egy szezon után továbbállt a szintén nem túl jelentős Besa Kavaje csapatához, ahol bár kezdő volt, ismét nem maradt egy évnél tovább. 2013 nyarán igazolt a frissen feljutó Partizanihoz, ahol nem csak az egyes mezt és az ezzel járó kezdőpozíciót, de a csapatkapitányi karszalagot is rögtön megkapta.

Lehet, hogy csak a bizalom hiányzott, Hoxha ugyanis valósággal megtáltosodott új csapatánál – első idényében ötödik, a másodikban harmadik, tavaly pedig második helyen végzett a Partizani, miközben a kapus egy 30 éves rekordot megdöntve 1084 percen keresztül nem kapott gólt a bajnokságban. Teljesítményét elismerve 2015-ben az év játékosának is megválasztották Albániában, ráadásul miután Samir Ujkani koszovóira cserélte albán válogatottságát, a nemzeti tizenegybe is bekerült – igaz, csak harmadik számú kapusként.

Hoxha így tagja volt az Európa-bajnoki albán keretnek, de csapata mind a három mérkőzését, sőt a selejtezőket is a padról nézte végig, kerettagsága három éve alatt mindössze egyetlen barátságos mérkőzésen védte a válogatott kapuját – és csereként beállva ott is csak 45 percet kapott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik