Nemzetközi foci

Már nem a Real Madrid a világ legértékesebb sportcsapata

A Dallas Cowboys beelőzte a "királyiakat", rajtuk kívül még hét futballklub fért fel a Forbes ötvenes listájára.

Hiába nyerte meg ismét a Bajnokok Ligáját, már nem a Real Madrid a világ legértékesebb sportcsapata – írja az évről-évre listát készítő üzleti magazin, a Forbes. A zsinórban három éve az élen álló spanyol óriást az NFL-ben szereplő Dallas Cowboys amerikaifoci-csapat taszította le a trónról. Érdekesség, hogy a lista 2011-es létrejötte óta először nem labdarúgó klub áll az élen, hiszen a Real előtti két évben a Manchester United volt a legértékesebb sportcsapat a Földön.

A dallasi NFL-csapat tavalyi értékén 25 százalékot emelve 4 milliárd dollárt ér, szemben a “csak” 12 százalékkal javuló, 3.65 milliárd dollárt érő Real Madriddal – a “blancók” a második helynél azért nem csúsztak lejjebb. A dobogó legalsó fokára a riválisánál 100 millió dollárral kevesebbet érő Barcelona fért fel, az első öt mezőnyét pedig a New York Yankees baseball-csapat, illetve a korábbi listavezető, a Manchester United egészíti ki – a “vörös ördögök” 3.32 milliárd dollárt érnek a Forbes szerint.

Az 50-es lista több mint felét (27) NFL-csapatok adják, de két további major sport, az NBA (kosárlabda) és az MBL (baseball) sem szerepelt rosszul a maga nyolc illetve hét csapatával. Az idei listán nem szerepel azonban sem NHL (jégkorong), sem Forma-1-es csapat – a tavaly a 32. helyen végző Ferrari az egyik legnagyobb esést bemutatva maradt ki a sorból.

A Real, a Barca és a MU mellett az ötvenes listára sorrendben még a Bayern München (14.), az Arsenal (23.), a Manchester City (28.), a Chelsea (36.) és a Liverpool (41.) fért fel a labdarúgó klubok közül – a londoni “ágyúsok” egyébként a lista legnagyobb növekedését produkálva 54 százalékkal növelték az értéküket egy év alatt, ami így meghaladja a két milliárd dollárt is.

Olvasói sztorik