Nemzetközi foci

2016 a bissau-guineai labdarúgás éve

Két szenzációs sikert is elért a szegény afrikai ország az idei esztendőben.

Sporttörténelme legszebb időszakát éli a szegény nyugat-afrikai ország, Bissau-Guinea. A Guinea és Szenegál által közrefogott korábbi portugál gyarmat ugyanis két hatalmas sikert is elért az elmúlt hetekben.

Az Európa-bajnokságot megelőzően lejátszották az Afrikai Nemzetek Kupája-selejtezők utolsó előtti fordulóját. Erre ugyan viszonylag kevés figyelem hárult, de több nagy meglepetés is övezte a kört. Az egyik legszembetűnőbb talán Bissau-Guinea szenzációs sikere: az E-csoportban egy meccsel a vége előtt már biztosan elsőnek mondhatják magukat.

A csoportellenfelek között a 2015-ben ANK-negyeddöntős Kongó és a legutóbb 2004-ben kijutó Kenya mellett ott volt a 2012-es torna győztese, Zambia is (ők 1988 óta egyedül 2004-ben nem kvalifikáltak). Bissau-Guinea egy zambiai döntetlen és egy hazai pályán Kongó ellen elszenvedett vereség után nem sok jóra számíthatott, de aztán három egygólos siker (köztük Zambia 3-2-es legyőzése) meghozta az áttörést.

Bissau-Guinea történelme során először jutott ki Afrikai Nemzetek Kupájára, eddig a selejtezők végigjátszása is komoly problémát okozott nekik – ez csak 1994-ben, 2006-ban, 2010-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben jött össze. A keretben egyébként megtalálható az a Mamadu Candé is, aki balhátvédként 2013-14-ben a Videotont erősítette, majd a portugál élvonalba idén feljutó Tondelához szerződött (bár a selejtezősorozatban csak a kispadon ült).

A Föld legszegényebb országai között gyakran emlegetett állam másik jelentős sikere az Eb-döntőn következett be: a portugálok győztes góljának szerzője, Éder ugyanis a fővárosban, Bissauban látta meg a napvilágot és 11 éves koráig ott is élt. Ennek ellenére a bissau-guineai utánpótlás-válogatottakban sosem szerepelt, felnőttként pedig már Portugáliát választotta.

Olvasói sztorik