Nemzetközi foci

A csapat új edzője pedig… már nincs is itt

A futballvilág 11 villámgyorsan távozó trénere.

A futball világában jól ismert és jól értelmezhető kifejezés az edzősors – pár rossz eredmény után a trénerek alatt elkezd inogni a kispad, és sokan igen hamar távozni kényszerülnek a csapat éléről. Akadnak olyanok is, akik maguk vetnek véget a saját regnálásuknak, így tett például a Lazio szerdán kinevezett új vezetőedzője, Marcelo Bielsa is, aki mindössze két nap után hagyta ott újdonsült állását. Az igencsak rövidre sikerült kaland kapcsán a Rangadó.hu utánajárt, milyen példák voltak az akár kirúgással, akár lemondással véget ért hasonlóan kurta edzői ténykedésekre – oldalunk a csapatok élén eltöltött időszak mellett a történetek érdekességeit is figyelte, így jött létre az alábbi, 11-es lista:

11. Henning Berg – 57 nap

2012-ben a Blackburn Rovers nem éppen a legszebb napjait élte, a Premier League-ből kiesett csapat a másodosztályban is vergődött, ezért is jegyezte meg Berg egy televíziós elemzésében, hogy „egyetlen épeszű menedzser sem ülne le a klub kispadjára”. Hogy mi volt a szakember következő lépése? Természetesen leült a csapat kispadjára. Sok köszönet nem volt benne, tíz mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, mielőtt kirúgták – talán meg kellett volna fogadnia a saját tanácsát.

10. Alan Shearer – 51 nap

2009 április elsején a Newcastle bejelentette, hogy a klub korábbi csatárlegendája, az edzői tapasztalattal addig egyáltalán nem rendelkező Shearer veszi át a csapat irányítását, és próbálja meg benntartani az együttest az élvonalban. Egyes szurkolók nagy reményeket fűztek a klubikonhoz, mások abban reménykedtek, hogy csak egy bolondok napi tréfáról van szó, de mindkét tábornak csalódnia kellett – Shearer nyolc meccse alatt a „szarkák” öt pontot gyűjtöttek a lehetséges 24-ből, és kiestek a Premier League-ből. Az edzőnek megköszönték a munkát – de talán a vezetőség is érezte, hogy itt nem feltétlen csak a mester hibázott…

9. Brian Clough – 44 nap

A lista legrégebbi esete Brian Clough-é, aki a Derby County élén szerzett sikereivel felhívta magára a nagynevű Leeds United figyelmét is. A „páváknál” azonban semmi sem akart összejönni a mesternek, és miután hét meccsből csak egyet nyert meg, majd a csapat két legnagyobb sztárjával is összekülönbözött, útjára engedték. Később ennek ellenére az egyik legsikeresebb angol menedzserként vonult be a futball történelemkönyveibe, hiszen a Nottingham csapatával Anglia és Európa trónjára is felülhetett – azonban a Leeds-nél töltött katasztrofális időszakáról könyv és film is készült, amely a megnyerő “Az Átkozott United” címet viseli.

8. Les Reed – 41 nap

A Premier League történetének leggyorsabban kirúgott edzőjét 2006 novemberében nevezték ki a bajnokságot meglehetősen döcögősen kezdő Charlton Athletic élére, ám Reed-del csak még nagyobb mélységekbe került a klub. Az edző irányítása alatt az FA-Kupa és a Ligakupa küzdelmeiben is alsóbb ligás csapat ellen esett ki a Charlton, a bajnokságban pedig kieső-zónába került az együttes, így másfél hónappal kinevezése után, december 24-én kirúgták a trénert – talán karácsonyi ajándékként szánták a szurkolóknak.

7. Luigi Del Neri – 36 nap

Az olasz edzőnek igen jó neve van a szakmában, több klubbot is feljuttatott vagy épp benntartott az olasz élvonalban, de a Portónál töltött 36 napját aligha teszi ki az ablakba. Del Nerit Mourinho utódjának nevezték ki a portugál kirakatcsapatnál 2004 nyarán, de a szezon még el sem kezdődött, amikor Jorge Pinto klubelnök megköszönte a szakembernek a munkáját. Az elnök pontatlanságra hivatkozva küldte el a trénert – Del Neri állítólag több edzésről is elkésett, egyet pedig teljes egészében kihagyott.

6. Steve Coppel – 33 nap

A Crystal Palace csapatát több ízben is irányító, az együttessel komoly sikereket elérő Coppel Bielsához hasonlóan saját maga döntött a távozás mellett, saját bevallása szerint azért, mert nem bírta el a Manchester City vezetésével járó hatalmas terhet. A manchesteri gárda élén 1996-ban hat meccset eltöltő edző mérlege pedig egyáltalán nem volt vállalhatatlan: három nyert mérkőzés mellett egyet ikszre hozott, mielőtt a stressz kikészítette, és beadta a felmondását.

5. Martin Ling – 9 nap

Copperhez hasonlóan a Cambridge United csapatát 2007 júliusában átvevő Ling is saját elhatározásából távozott a klubtól, méghozzá kilenc nappal kinevezése után. Az edző nem jött ki jól George Rolls elnökkel, és kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva nyújtotta be lemondását, amit el is fogadott Rolls. Az elnök azonban nem sokkal később maga is lemondott, így 16 nap múlva újra a csapat kispadján találta magát Ling, amit ez alkalommal két és fél évig meg is őrzött.

4. Giovanni Bosi – 5 nap

A Palermo edzőjének lenni nem életbiztosítás, erről az ezredforduló óta a klub – pontosabban Zamparini klubelnök – által elfogyasztott 41 tréner bármelyike tudna mesélni – bár a valós szám ennél kevesebb, hiszen több edző két-három alkalommal is irányította a gárdát ez idő alatt. Bosi regnálása azonban még palermói mércével mérve is igen rövidre sikeredett: a 2016 február 10-én kinevezett szakember öt nappal később már szedhette is a sátorfáját, feltéve a koronát egy olyan fényes szezonra, melyben nyolc különböző edző vezette a szicíliaiakat – az elődként szolgáló Tedesco egyébként 15, míg az utód Iachini 23 napot töltött a csapat élén.

3. Jorg Berger – 5 nap

Berger 39 éves edzői karrierje során 21 csapatnál fordult meg, igazi vándormadár hírében állt, utolsó, Arminia Bielefeldnél végzett munkája viszont még ennek tükrében is emlékezetesre sikeredett – a szakember mindössze öt napig irányította az egyesületet. A 2009 május 18-án kinevezett Berg azt a feladatot kapta, hogy tartsa benn a csapatot a Bundesligában, azonban az utolsó fordulóban a Hannover ellen elért 2-2-es döntetlen erre nem volt elegendő, így menesztették. Sajnos több kihívás már nem várta ez után, alig egy évvel később ugyanis távozott az élők sorából.

2. Dave Basset – 4 nap

A Bielsa-ügyhöz legjobban hasonlító eset a Wimbledont az 1980-as években a negyedik ligától egészen az élvonalig juttató Basseté. Az edző ugyanis kis híján elbaltázta a lehetőségét, hogy klubikon legyen: a nagy menetelés felénél, 1984-ben, a harmadik liga bajnoki címének megszerzését követően bejelentette, hogy távozik a Crystal Palace csapatához. Négy nappal később viszont rájött, hogy nem szabad befejezetlenül hagynia a wimbledoni munkát, meggondolta magát, a többi pedig már történelem.

1. Leroy Rosenior – 10 perc

Az abszolút és igen nehezen megdönthető rekord ebben a kategóriában alighanem Rosenior nevéhez fűződik. A játékosként a West Ham csapatában futballozó csatár edzői pályafutása egyik legsikeresebb szakaszát töltötte el a Torquay Unitednél, 2002 és 2006 között négy éven át irányította a klubot, amelyet az angol harmadik ligába is feljuttatott. 2007 május 17-én a klub újra kinevezte őt edzőnek, ugyanakkor ezzel egy időben új tulajdonosa is lett a csapatnak – aki pedig a saját maga által választott edzőt részesítette előnyben, Rosenior így mindössze 10 perccel kinevezése után távozhatott is az együttestől. A tréner nem vette túlságosan a szívére a dolgot, az eset után így nyilatkozott a Mirrornak 600 másodperces munkájáról: „Természetesen először sokkolt a dolog, de aztán jót nevettem rajta. Nyilván úgy gondolták, remek munkát végeztem 10 perc alatt, és a csúcson kell abbahagynom. Remélem, azért valami kompenzációt kapok majd a melóért.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik