Nemzetközi foci

Kisorsolták a vb-selejtezők csoportbeosztását

Új-Zéland a legkeményebb ellenfelet kapta.

Az óceániai vb-selejtezők csoportbeosztása

A-csoport
Új-Zéland
Új-Kaledónia
Fidzsi-szigetek
B-csoport
Pápua-Új-Guinea
Salamon-szigetek
Tahiti
Már búcsúzott résztvevők: Szamoa, Vanuatu, Amerikai-Szamoa, Cook-szigetek, Tonga.

Igazi „nemezisével” kell megvívnia a 2018-as világbajnokságra való kijutáshoz a legnagyobb esélyes Új-Zélandnak. Új-Kaledónia válogatottja már 2012-ben is borsot tört a 2010-es vb-szereplő orra alá és azóta is folyamatosan szoros meccseket játszottak.

Óceániában már csak hat csapat maradt állva a vb-selejtezőkön, a FIFA pedig két trióba sorsolta őket, Új-Zéland pedig Új-Kaledóniával került egy besorolásba, a harmadik tag Fidzsi-szigetek gárdája lett.

A B-csoportban a friss Óceániai Nemzetek Kupája-döntős (ott Új-Zélanddal szemben csak büntetőpárbajban alulmaradó) Pápua-Új-Guinea Salamon-szigeteket és a 2013-as Konföderációs Kupa-résztvevő Tahitit kapta (2017-ben tehát a “kiwik” szerepelhetnek a kontinenstornák győzteseinek versenyén).

A lebonyolítás szerint a vb-selejtezők két csoportjának győztesei oda-visszavágós párharcot vívnak egymással, hogy eldőljön, melyikőjük játszhat majd interkontinentális pótselejtezőt a világbajnoki részvételért a dél-amerikai CONMEBOL-zóna 5. helyezettjével.

https://www.youtube.com/watch?v=iCp-kuN2hfw

2014-ben Új-Zéland nem a CONCACAF, hanem a CONMEBOL-zóna csapatával, Mexikóval mérkőzött és két meccsen 9-3-ra maradt alul. Négy évvel korábban Ázsiából érkező csapattal, Bahreinnel kellett játszaniuk (1-0-ra nyertek és kijutottak), míg 2006-ban még Ausztrália is ehhez a régióhoz tartozott és büntetőpárbajban kiejtette Uruguayt.

Az Óceániai Nemzetek Kupája csoportköre egyébként egyben vb-selejtezőkként is szolgált, a két kvartett utolsó helyezettjei, Szamoa és Vanuatu már biztosan nem lesz ott Oroszországban.

Óceániából az említett országokon kívül még Amerikai-Szamoa, Cook-szigetek és Tonga válogatottjai indultak a világbajnoki selejtezősorozatban.

Olvasói sztorik