Nemzetközi foci

Milyen csapat ez a Partizani? Kik ellen készül a Fradi a BL-ben?

Négy éve még harmadosztályú volt a Ferencváros újdonsült BL-ellenfele. Bemutatjuk az albánokat!

Mint ismert, eredetileg az albán bajnok Skenderbeu lett volna a Ferencváros ellenfele a Bajnokok Ligája-selejtező második körében, de az UEFA bundázás gyanúja miatt kizárta az együttest. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, egy ideig úgy tűnt, hogy a Fradi játék nélkül jut tovább a harmadik fordulóba, de végül máshogy döntött az európai szövetség: a bajnok helyét az Európa Liga-selejtezőjében már mérkőzést is játszott albán második, a Partizani vette át a sorozatban. De milyen csapat az újdonsült Fradi-ellenfél? Mit érdemes tudni róluk? A Rangadó.hu összegyűjtött minden érdekességet.

Bár nem tartozik a legrégebben alapított együttesek közé, albán mércével mérve nagy múltja van az ország fővárosában, Tiranában bejegyzett Partizaninak. A klubot a második világháború után, 1946-ban alapították, és egy évvel később, első idényében már meg is nyerte az albán bajnokságot – sőt, az ezt követő két szezont is a tabella élén zárta. A Partizani Albánia egyik legsikeresebb klubja, 15 bajnoki címe a harmadik legtöbb az országban, emellett pedig az Albán Kupát is 15 alkalommal hódította el, amivel rekorder az együttes. Szintén érdekesség, hogy a Ferencváros BL-ellenfele az egyetlen olyan albán csapat, amely nemzetközi kupát tudott nyerni – a tiranaiak 1970-ben a Balkán Kupán diadalmaskodtak.

Nem csak siker és csillogás azonban a Partizani története: a klub utolsó bajnoki címét 24 éve, az 1992-93-as évadban nyerte, az ezredforduló óta pedig több idényt is töltött a másodosztályban, sőt, 2011-ben onnan is kiesett, és egészen a harmadik ligáig csúszott vissza. Emellett a 15 bajnoki címre 20 második hely is jut, amivel toronymagas rekorderek ebben a kategóriában – 1988 és 1992 között elkövették azt a nem mindennapi bravúrt, hogy egymás után ötször szereztek ezüstérmet, ráadásul mind az öt alkalommal másik csapat előzte meg őket.

Az elmúlt idényt öt pont hátránnyal a Skenderbeu mögött zárta a Partizani, amely így az Európa Liga-selejtezőjének az első fordulójába kvalifikálta magát, ahol már játszott is egy 0-0-s döntetlent a Slovan Bratislavával, mielőtt feljebb sorolták a Bajnokok Ligájába. A keretben – ha a koszovói játékosokat nem számoljuk – három légiós található: az argentin Torassa, a nigériai Atanda, és a Chievótól kölcsönvett ghánai Ekuban. A gárdában emellett öt albán válogatott labdarúgó is szerepel, igaz, az Európa-bajnokságra utazó keretbe csak a Partizan kapusa és csapatkapitánya, Alban Hoxha került be, és ő sem játszott egy percet sem a tornán. Az együttest az olasz Andrea Agostinelli irányítja, aki a csapat mindössze harmadik külföldi trénere.

Olvasói sztorik