Nemzetközi foci

Szinte végig egykapuzott a DVSC, de most nem lőtt ötöt

Összesítésben 7-0-ra verte ellenfelét a Debrecen az Európa Liga-selejtezőben.

Európa Liga-selejtező, 1. forduló, visszavágó

Debreceni VSC-TEVA – La Fiorita (San Marinó-i) 2-0 (1-0)
Debrecen, 10 200 néző. Játékvezető: Mantalosz (görög)
DVSC: Radosevic – Jovanovic, Szatmári Cs., Brkovics, Korhut – Djelmic (Mészáros K., a szünetben), Varga J., Szakály P. (Ferenczi, 61.), Holman (Szekulics, 68.) – Castillion, Tisza T. Vezetőedző: Kondás Elemér
Fiorita: Vivan – Gasperoni, Bugli, G. Bollini, Selva (Guidi, 83.) – Parma (Cavalli, 70.) – D. Rinaldi, Tommasi, Cangini (Righi, 89.), Zafferrani – M. Martini. Vezetőedző: Luigi Bizzotto
Gólszerzők: Tisza T. (41.), Holman (51.)
Továbbjutott: a Debrecen (kettős győzelemmel, 7-0)

Magabiztos, ötgólos előnyt szerzett a DVSC az első meccsen, így gyakorlatilag továbbjutva várta az Európa Liga-selejtező visszavágóját a La Fiorita ellen.

Az ellenfél kezdett bátrabban: két perc elteltével Tommasi lövése ment nem sokkal mellé. Ezt követően már a magyar fél vette át az irányítást, és csak Vivan bravúrjainak köszönhetően nem született meg az első gól. Holman rendre átcselezte magát a vendég védőkön, a 12. percben egy ilyen helyzetből azonban csúnyán mellé lőtt. A 25. percben Djelmic kapott remek labdát, de a kapusba helyezett, majd a kipattanót Tisza lőtte fölé – majd pedig Szakály belsőzött mellé egy védő takarásában.

Egymás után vezette a támadásokat a Debrecen, de vagy a védőket találta el a lövés, vagy a kapusban halt el. Jovanovic fejesénél utóbbiaknak sem kellett játékba avatkozniuk: a 35. percben nem talált kaput a fejese. A 41. percben tört meg a jég a nyári melegben: Holman passzolt a tizenhatosnál Tisza Tiborhoz, aki sarokkal maga elé tette a játékszert, majd egy igazítás után a bal felsőbe lőtt (1-0). A játékrész utolsó komolyabb jelenete a San Marinó-iaké volt: egy szöglet után Radosevic kezéből csúszott ki a labda, Tommasi fölé emelt.

Határozottan támadta le ellenfelét a DVSC, ami az 51. percben gólt is ért: Holman Dávid ezúttal öt védőt vert meg cseleivel, majd a kissé rosszul kifutó kapus mellett, kissé kisodródott helyzetből magabiztosan helyezett a hosszúba (2-0). Egykapuzott a DVSC, ezért is esett nagyon rosszul a csapatnak a 65. perc eseménye: Holman a földön maradt, térdét fájlalta, le is kellett cserélni. Cseréje, Szekulics öt méterről lőtt kapufával mutatkozott be a pályán.

Biztosan őrizte előnyét a DVSC a folytatásban is – egy újabb kapufát is feljegyezhettünk a kimaradt helyzetek mellé–, és kettős sikerrel lépett tovább. A debreceniekre a fehérorosz Torpedo-Belaz Zsodino vár a második selejtezőkörben.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, A-licences edző értékelte:

Nagyobb is lehetett volna a különbség. Az első félidőben három-négy ziccere is volt a Debrecennek, amikor a kapussal állt szemben a támadó, szerencséje volt az ellenfélnek. A Fiorita beállt, szűkítette a területeket, volt, hogy mind a tíz mezőnyjátékos a kaputól huszonöt méterre helyezkedett. A DVSC próbálta ezeket átlőni, átjátszani, de azt gondolom, csak ott volt gondolatban, hogy ötöt lőttek odakint – néhány gól ma benne maradt a srácokban. Ők is úgy voltak vele, hogy a győzelem fontos, az mindenképpen legyen meg, erre játszottak, míg az ellenfél védekezett. Ezen a mérkőzésen is lehetett volna öt-hat gól, nem a San Marinó-iakon múlt, nem egy kapufa is volt, ez a mérkőzés is lehetett volna ugyanolyan eredményű, mint a kinti. Ahogy azt mondani szokták, a továbbjutás nem volt veszélyben.

Olvasói sztorik