Nemzetközi foci

TOP10: a nyár eddigi legnagyobb igazolásai

A Bayern München például nagyot húzott, hogy az Európa-bajnokság előtt leigazolta Renato Sanchest; Ibrahimovic és Daniel Alves harmincon felül is új kihívásokat keres.

A franciaországi Európa-bajnokság még csak most érkezik a hajrájához, vélhetően júliusban dübörög majd csak igazán az átigazolási piac. Az európai torna alatt, illetve jóval azelőtt viszont már több játékos sorsa eldőlt. Nézzük, a nyár eddigi legnagyobb átigazolási slágereit.

1. Renato Sanches – a Benficából a Bayern Münchenbe

A portugálok 18 éves tehetsége tűnik a nyár legnagyobb fogásának eddig, a bajorok jól tették, hogy nem vártak leigazolására a kontinenstorna végéig. 35 millió eurós árával ő lett hazája bajnokságának legdrágább játékosa, ráadásul az első portugál, aki a Bayernbe igazolt.

2. Mats Hummels – a Borussia Dortmundból a Bayern Münchenbe

Nem sokat tétovázott Carlo Ancelotti, az ifjú portugál után azonnal bejelentették Hummels hazatérését is. A németek sztárja nyolc év után igazolt vissza nevelőegyesületébe a nagy rivális Dortmundból.

3. Ousmane Dembele – a Rennesből a Borussia Dortmundba

A franciák 18 éves tehetsége parádés szezont zárt a Rennesnél, 26 mérkőzésen 12 gólig jutott, gyorsan le is csapott rá a Borussia Dortmund. Dembelét a szezon végén hazájában az év fiatal játékosának választottak meg.

4. Granit Xhaka – a Borussia Mönchengladbachból az Arsenalba

Arséne Wenger hívására érkezett az Arsenalba a még mindig csak 23 éves Xhaka, akinek érkezését az Európa-bajnokság rajtja előtt bejelentették. A svájci középpályástól rengeteget várnak az Ágyúsok, kivételes tehetségét első ízben mutathatja meg topklubban.

5. Ilkay Gündogan – a Borussia Dortmundból a Manchester Citybe

Josep Guardiola első City-igazolása volt a német játékos, akinek manchesteri érkezését június elején jelentették be. „Új kihívásokra volt szükségem, nagyszerű dolgokat szeretnék elérni a City játékosaként. Nagyon várom, hogy Pep Guardiola irányítása alatt dolgozhassak” – mondta a korábban sérülése miatt a világbajnokságról, majd pedig az Eb-ről is lemaradó játékos. A középpályás vélhetően szeptemberben már bevethető lesz.

6. Miralem Pjanic – az AS Romából a Juventusba

Az olasz ligán belül váltott klubot a bosnyákok sztárja, a Juventus 32 millió eurót fizetett a Romának a karmesterért.

7. Breel Embolo – az FC Baselből a Schalkéba

Kamerunban született, de kisgyermekként már Svájcban nőtt fel, ezért is választotta az európai csapatot válogatottként Embolo. 19 éves kora ellenére már háromszoros svájci bajnoknak vallhatja magát a Basellel. Sorban álltak érte a nagy klubok szezon végén, végül a Schalke lett a befutó.

8. Daniel Alves – az FC Barcelonából a Juventusba

A 33 éves brazil szélső védő 2008 óta szolgálta a Barcelonát, ám nyáron úgy döntött, országot vált. A világbajnok a Juventus mellett tette le a voksát, ahol a 23-as mezt választotta. Érkezésekor LeBron Jameshez hasonlította magát. „James is olyan játékos, aki soha nem pihen a babérjain. Ő is távozott a Miamiból, én is azért jöttem Torinóba, hogy új kihívásokat találjak és új környezetben is trófeákat nyerjek.”

9. Hulk – a Zenitből a Sanghaj SIPG-be

Négy szezont húzott le a Zenitnél a 30 éves brazil játékos, aki az elmúlt napokban csúcsösszegért igazolt Kínába. A sanghaji klub 56 millió eurót fizetett érte.

10. Zlatan Ibrahimovic – a PSG-ből a Manchester Unitedbe

Az elmúlt napokban vált biztossá, hogy az Európa-bajnokság után a válogatottságot lemondó svéd csatár biztosan a Manchester Unitedben folytatja karrierjét. Bemutatásakor kiemelte: alig várja, hogy ismét José Mourinho irányítása alatt dolgozzon, és reméli, együtt trófeákat nyerhetnek.

Olvasói sztorik