Nemzetközi foci

Döcögő játékkal is biztos Vidi-előny az EL-ben

Feczesin csereként duplázott, a magyar ezüstérmes 3-0-ra nyert.

Európa Liga-selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés

Videoton FC – FC Zaria Balti (moldovai) 3-0 (1-0)
Pancho Aréna, Felcsút, 2321 néző. Játékvezető: Enea
Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Fejes, Szolnoki – Suljic, Simon Á., Pátkai, Bódi – Géresi (Kovács I., 84.), Barczi (Feczesin, 72.). Vezetőedző: Henning Berg
Balti: Pascenco – Tigirlas, Golovatenco, Novicov, Erhan – Gomez, Onica (Rata, 81.), Mihailov – Grosu (Szuvorov, 73.), Picusciac, Ovsennyikov (Boghiu, 69.). Vezetőedző: Vlad Goian
Gólszerzők: Géresi (18.), Feczesin (88., 94.)
Kiállítva: Picusciac (53.), Szuvorov (92.)

Juhász Roland és Lang Ádám is ott volt a pályán a Videoton EL-selejtezőjének kezdetekor – de csak civilben, ugyanis a klub őket és a magyar válogatottból szintén jelen lévő Dzsudzsák Balázst, Fiola Attilát és Priskin Tamást is köszöntötte az Eb-szereplés apropóján. Az új igazolások közül Bódi és Barczi is a kezdőben kapott helyet a szintén most debütáló Henning Berg csapatában, a korábbi alapemberek közül viszont Oliveira, Kovács és Feczesin is a kispadon kezdett.
A Zaria Balti sokáig a felezővonalat sem lépte át, mégis a Vidi kapusának, Kovácsiknak kellett először védenie, a 10. percben Ovsennyikov 16 méteres lövését ütötte ki. A Videoton igyekezett magasan feltolt védekezéssel labdát szerezni, a 18. percben sikerült is rendesen megzavarni az ellenfelet: Géresi előbb jobbal, 15 méterről a jobb kapufát találta el, majd a kipattanó után a rövid hazaadásra lecsapva Pascenco lábai között a kapuba gurított, 1-0.

A vendégek önbizalma nem ment el túlságosan, ezt jelezte Maxim Mihailov, aki jó 35 méterről szúrt rá egy szabadrúgást a 27. percben, Kovácsiknak nyújtóznia kellett, hogy fölé tolja. Válaszul Bódi perdített mellé egy hosszú labdát a 16-oson belül. Majd Géresi szólózott, de nem tudott rendesen lőni a végén. A 34. percben a másik csatár, Barczi is gólt lőhetett volna, miután Fejes felívelt labdáját Géresi szépen lekészítette neki, de jó helyzetből mellé vágta a labdát. Öt perccel a félidő vége előtt szép fehérvári támadás után Suljic passzát Bódi tette kapura, Pascenco kiütötte a labdát.

A második félidő első lövőhelyzete Suljicé volt, de csak az eredményjelzőt találta el. Aztán az albán játékvezető lépett elő főszereplővé: az 53. percben Picusciac lépett ki a rosszul helyezkedő védők mögül, a 16-oson belül átesett egy becsúszó lábon, Jorgii Enea viszont 11-es helyett műesésért sárga lapot adott neki, ami ráadásul már a második volt, így megfogyatkoztak a vendégek. Mégis ők veszélyeztettek egy perccel később, Mihailov tekert a szélről a léc tetejére egy szabadrúgást.
Az emberelőny ellenére sem volt meggyőző a Vidi játéka, a nézők is elégedetlenkedtek. A 62. percben így is meg lehetett volna a második gól, kontrából indult meg a hazai csapat, Géresi remekül tette a labdát Bódi elé, aki ziccerben gyengén a kapus kezébe passzolt, igaz, közben rácsúsztak a lábára. A vendégek teljesen visszaálltak, egy-egy kontrában bízva, jórészt mezőnybeli birkózással telt az idő, mert a Videoton passzaiba, indításaiba sok pontatlanság csúszott. A 78. percben Géresi bal oldali beadásáról maradt le kevéssel Feczesin a kapu előtt.
A hajrában Pátkai lőtt nagy erővel, de középre, Pascenco fogta a labdát. Feczesin után Kovács is beállt a Vidibe, de területet továbbra sem találtak a fehérváriak a sok technikai hiba miatt. Beszorult a moldáv csapat és a 88. percben végre az eredménye is meglett: Nego tökéletes jobb oldali beadását Feczesin magasra ugorva, védhetetlenül fejelte a kapu bal oldalába, 2-0. Rögtön utána a harmadik is majdnem meglett, Bódi erős lövését öklözte ki a vendégek kapusa.

A hosszabbításban a kakaskodó Szuvorovot is kiállította a bíró, így a vendégek kilenc emberrel fejezték be a meccset. És jött a kegyelemdöfés: Feczesin Pátkai passzából a második gólját is belőtte, így magabiztos előnnyel utazhat a visszavágóra a Videoton.

Olvasói sztorik