Nemzetközi foci

Egymást érik a magyar csapatok mérkőzései csütörtökön

Mikor játszik a Vidi, a Loki és az MTK? Mire érdemes még figyelni? EL-ajánló.

Az Európa Liga első selejtezőkörének érdekesebb találkozói

16.00 Aktobe (kazah) – MTK Budapest
18.00 Videoton FC – Zaria Balti (moldáv, Tv.: M4 Sport)
20.30 La Fiorita (san marinói) – Debreceni VSC


19.00 Qabala (azerbajdzsáni) – Samtredia (grúz)
20.30 Csukaricski (szerb) – Ordabaszi (kazah)


17.00 Admira Wacker (osztrák) – Spartak Myjava (szlovák)
18.30 Szlavia Szófia (bolgár) – Zaglebie Lubin (lengyel)
19.00 Zimbru Chisinau (moldáv) – Csihura Szacshere (grúz)
19.00 Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – Gorica (szlovén)

Június 20-án sorsolták ki a magyar nemzetközi kupaszereplő csapatok első ellenfeleit a Bajnokok Ligája és az Európa Liga színterén. A Ferencváros bemutatkozása egy darabig még várat magára, de június 30-án, csütörtökön a Videoton, a Debrecen és az MTK már megkezdi – remélhetőleg hosszú – menetelését. Ebben egyáltalán nincsenek egyedül, hiszen hasonlóan tesz még 85 másik csapat is (nyolc együttes kedden már lejátszotta az odavágót). Lássuk, mikor játszanak a magyarok és mikre érdemes még figyelni!

Az NB I-es csapatok találkozóinak időpontja elvben nem ütközik, de a televízióban mégis csak a Videoton FC – Zaria Balti összecsapást láthatják majd a szurkolók. Ez a találkozó 18 órakor kezdődik a felcsúti Pancho Arénában, az M4 Sport közvetítése 17:45-kor kezdődik.

Ezt megelőzően már lejátssza mérkőzését Kazahsztánban az MTK is: a budapesti kék-fehérek 16 órás kezdéssel az Aktobéval játszanak idegen környezetben.

Szintén lenne idő átkapcsolni a Debrecen Serravalléban rendezett selejtezőjére. A korábbi 25-szörös olasz válogatott Damiano Tommasi-fémjelezte san marinói La Fiorita ugyanis 20:30-kor játszik majd a hajdúságiakkal.


Mely csapatra számíthat a Vidi?

A fent említett három meccsen kívül persze rengeteg párharcot rendeznek még. Mindegyiket itt most nem is szeretnénk kiemelni, de azért akad pár találkozó, amit ha másképp nem, legalább eredménykövetéssel érdemes figyelni.

Elsőként kiemelhető persze a Csukaricski-Ordabaszi mérkőzés. A 20:30-kor Belgrádban rendezendő találkozó kimenetele nemcsak azért lehet izgalmas, mert az első kör egyik legkiegyenlítettebb párharcáról van szó, hanem azért is, mert a két meccs alapján erősebbnek bizonyuló gárda a második selejtezőkörben a remélhetőleg szintén továbbjutó Videotonnal játszhat majd.

A Csukaricski az elmúlt két évben egyaránt kilépett az európai színtérre. 2014-ben hazai 4-0-s sikerét követően idegenben döntetlent játszott az andorrai Sant Juliával, majd óriási, négygólos vereségbe szaladt bele Szerbiában az abszolút EL-újonc osztrák Grödig ellen. A visszavágó is hamar lezárult, mert nyugati szomszédaink kiscsapata vezetést szerzett, így a második félidei szerb fordítás már csak annyit ért, mint halottnak a csók.

Egy évvel később már két szorosabb párharcot vívtak, az első körben a szlovén Domzale jött szembe. A szerbek végül egy tizenegyessel bizonyultak jobbnak, így 1-0-val masíroztak a második körbe, ahol az azerbajdzsáni Qabala érkezett. Bár az oddsok – főleg az 1-0-s hazai siker után – inkább a Csukaricskinek kedveztek, a visszavágón Zenjov duplájával búcsúzni kényszerültek.

Csütörtöki ellenfelük, az Ordabaszi is kétszer indulhatott a közelmúltban Európában. 2012-ben éppen egy szerb csapatot, a Jagodinát sikerült kiejteniük idegenbeli győzelem után hazai 0-0-lal, majd érkezett a norvég Rosenborg. Az első találkozón 2-0-ról kapaszkodtak fel és harcoltak ki döntetlent, míg Kazahsztánban a 67. percig vezettek. Az egyenlítő találat után idegenben szerzett több góllal még mindig ők álltak továbbjutásra, ráadásul az északiak előbb 10, majd 9 emberre fogyatkoztak, ám a 97. percben jött a dráma: a cseh Dockal góljával nyert a Rosenborg.

2015-ben sem kaptak könnyű ellenfelet, az izraeli Beitar Jerusalem ellen otthon 0-0 lett az eredmény, de idegenben 2-1-es vereséget szenvedtek, így búcsúztak.

Két nehéz kihívás előtt az MTK

A másik, hasonló okokból érdekes párharcban az MTK az azerbajdzsáni Qabala és a grúz Samtredia együttesei közül kap majd ellenfelet, amennyiben sikerülne továbbjutniuk az Aktobén – ez a meccs 19 órakor veszi kezdetét Bakuban.

Annyi szent, hogy az azerbajdzsániak győzelme esetén a budapestiek nem lennének könnyű helyzetben. A Qabala ugyanis a 2015-16-os szezonban olyat tett, ami nagyon ritkán sikerül: az első selejtezőkörből eljutottak az Európa Liga csoportkörébe. Mindezt azok után, hogy egy esztendővel korábban a bosnyák Siroki Brijeg még nagyon sima 5-0-val ejtette ki őket…

A Qabala azonban talpra állt és minden egyes párharcból esélytelenebbként jutott tovább. Előbb a grúz Dinamo Tbiliszi, majd a szerb Csukaricski, később a ciprusi Apollon, végül a görög Panatinaikosz esett áldozatul. A csoportkörben sem vallottak szégyent, ugyan a Krasznodartól és a Dortmundtól is oda-vissza kaptak ki, a PAOK ellen két 0-0-s döntetlent is tudtak fogni.

Ezzel szemben idei ellenfelük, a Samtredia mindössze két – grúz nevű – ukrán légiósával története első nemzetközi kupaindulására készül.


Mi lehet még izgalmas?

A részletesebben kifejtetteken felül is akadnak azonban még érdekes találkozók. Ott van mindjárt például a 17 órakor kezdődő Admira Wacker Mödling és a szlovák Spartak Myjava meccse. Előbbiek a 4. helyen zártak az ezen a szinten erősnek számító osztrák Bundesligában, míg utóbbiak a dobogóra is felfértek a Superligában és közvetlenül a Slovan Bratislava mögött végeztek.

Bolgár-lengyel összecsapás is akad a programban. Ugyan nem a hagyományosan nagycsapatnak aposztrofált együttesek közül kerül ki a két fél, de a 21. legerősebbnek számító Ekstraklasa és a 29. A Liga képviselőinek meccse semmiképp sem érdektelen – a Szlavia Szófia a Zaglebie Lubinnal játszik 18:30-tól.

A Csihura Szacsheréről már többször leírtuk, hogy két évvel ezelőtt kiejtették például Dzsudzsák Balázs jelenlegi csapatát, a Bursasport is, de idén már két magyar csapattal összefutottak a felkészülés során. A Videoton ellen 1-0-ra győztek, míg az MTK 3 góllal bizonyult jobbnak. Nos, a grúzok ezúttal a moldáv 3. helyezett Zimbru Chisinauval találkoznak. Utóbbiak többször borsot törtek már a nagyo(bba)k orra alá, az elmúlt öt évben verték meg a svájci Young Boyst, kiejtették az osztrák Grödiget és győzték le a görög PAOK-ot is. A két csapat 19 órakor fut ki a pályára.

Végezetül szintén “márkás” meccsnek számít az elmúlt évek rendszeres izraeli bajnokának, a Maccabi Tel-Avivnak és a szlovén Goricának a küzdelme. A bajnoki címről két ponttal lemaradó Maccabi alighanem nagyot akar domborítani Európában, de a szlovén csapatokat sosem lehet lebecsülni. Ez a mérkőzés is 19 órakor veszi kezdetét.

A címlapkép a Videoton FC Instagram-oldaláról származik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik