Nemzetközi foci

Öt dolog, amit Mourinhonak meg kell tennie

…hogy újra topcsapatot faragjon a Manchester Unitedből.

José Mourinho, a Manchester United új menedzsere még csak pár napja került Luis van Gaal helyére, de két nagyon fontos dolgot már meg is tett a csapat élén. A fiatal középhátvéd, Eric Bailly megszerzésével acélosabbá tette a Vörös Ördögök védelmét, Michael Carrick szerződéshosszabbításával pedig megtartott egy okos és rutinos játékost, ami az újjá formálódó csapatok középpályáján különösen fontos. A kezdet tehát bizalomgerjesztő, de több kemény feladat is vár még a portugál trénerre az átigazolási szezon során – a Rangadó.hu összegyűjtötte, melyik az öt legfontosabb dolog, amit a Special One-nak meg kell tennie, hogy újra bajnokesélyes csapatot faragjon a manchesteriekből.

5. Megtartani De Geát

A még mindig csak 25 éves spanyol hálóőr az elmúlt években a világ egyik legjobb kapusává nőtte ki magát, talán nem túlzás azt állítani, hogy még a Mourinho rendelkezésére álló erőforrások segítségével is szinte lehetetlen lenne őt pótolni – már pedig a Real Madridot tavaly mindössze egy hajszál választotta el a játékos megszerzésétől, és minden bizonnyal idén is nagy erőkkel próbálkoznak majd a királyiak. Az elmúlt években sokszor De Gea volt az egyetlen, aki megmentette a teljes összeomlástól a sérülésektől tizedelt, össze-vissza rotált, Ferdinand és Vidic távozása óta tulajdonképpen meglehetősen gyenge védelmet – épp ezért Mourinho egyik legfontosabb feladata lesz, hogy az Old Traffordon tartsa a spanyol válogatottat.

4. Megszerezni Zlatan Ibrahimovicot

Vagy egy bármely más, világklasszis, gólerős befejező csatárt. Ilyenből nincs túl sok, Zlatannak pedig két óriási előnye is van Higuaínhoz, Moratához, Lewandowskihoz és a többiekhez képest: egyrészt ingyen megszerezhető, szemben a többi játékosért kért 50-60-80 millió eurókkal, másrészt a szóba jöhető támadók közül ő az egyetlen, aki dolgozott már Mourinhóval, mi több, szereti is a jó öreg Josét. Akárhogy is, a Vörös Ördögöknek kétségbeesetten szükségük van egy világklasszis centerre – a United 49 bajnoki góljánál a PL első tizenegy helyén végző csapata közül csak a Stoke szerzett kevesebbet, ráadásként a másik kilenc szóban forgó gárda mindegyike legalább tíz góllal többet termelt, ami egészen hihetetlen.

3. Megerősíteni a csapat jobb oldalát

Luke Shaw minőségi, hosszú távú megoldást jelent a védelem bal oldalán, Bailly leigazolásával és De Gea remélt megtartásával pedig egyetlen megerősítésre váró pozíció maradt a Vörös Ördögök hátsó alakzatában – a jobboldali védő posztja. Mourinho rendszerében különösen fontosak a védekezni és támadni egyaránt kiválóan tudó szélsővédők, az olasz Matteo Darmian pedig nem igazán felel meg ennek a kritériumnak, így nagyon könnyen a kispadon, vagy akár egy másik csapatnál találhatja magát az új szezon kezdetén. A portugálnak ráadásul a támadó szélső posztjára is kellene valakit találnia ezen az oldalon, aki hasonló veszélyt jelent, mint Martial balról, hiszen Lingard azért nem az a kategória, akit Mourinho a kezdőbe tenne, Matával pedig már a Chelsea-nél sem volt megelégedve a Special One.

2. Meghatározni Rooney posztját

Legyen az akár a támadósorban, akár a szélen, akár a középpálya közepén, a csapat ikonikus játékosának szerepe évek óta tisztázásra vár. Bár a gyorsasága már nem feltétlen van meg ahhoz, hogy befejező csatár legyen egy ilyen szintű csapatban, a 30 éves csapatkapitány több poszton is meghatározó tagja lehet még a gárdának – csak meg kell oldani azt, amit Moyes és Van Gaal nem tudott, meg kell találni Rooney helyét. A Mourinho által kedvelt 4-3-3-as és 4-2-3-1-es felállásban is fontos szerep hárulhat az angolra, de érdekes lesz nézni, hogy a mester vajon a taktikához alakítja Rooney-t, vagy fordítva, abban a felállásban fogja pályára küldeni a csapatot, amelyikben a közönségkedvenc leginkább ki tud teljesedni. Érdekes lesz továbbá az is, hogy a Special One igazol-e játékost a csapatainál oly fontos szerepet betöltő irányító posztra, vagy kipróbálja-e ebben a szerepkörben Rooney-t – jó hír számára, hogy akárhogy dönt, az elmúlt szezonbeli megoldásnál nem húzhat rosszabbat.

1. Rendet tenni a fejekben

Talán a legfontosabb feladata mind közül. Sir Alex Ferguson nem csak az eredményeket szállította hosszú regnálása során, de egy olyan kultúrát, egy olyan mentalitást alakított ki a csapat élén, ami már önmagában is elég volt arra, hogy a döntő pillanatokban a United felé billentse a mérleg nyelvét az elmúlt évek során. A hihetetlen önbizalmat David Moyes kezdte leépíteni, majd Van Gaal nem csupán bevégezte ezt a munkát, de alapjaira szedte szét az évtizedek sikerei által létrehozott rendszert. Mourinhónak elsősorban a Ferguson-csapat mentalitását és küzdeni tudását kell visszahoznia, és talán nem túlzás azt állítani, hogy karrierje legembertpróbálóbb feladata előtt áll. A portugálnak vissza kell hoznia a Van Gaal alatt teljesen kihalt menedzser-játékos kommunikációt, le kell ülnie a futballistákkal, és el kell mondania, kitől mit vár el, egyeztetnie kell velük a nekik szánt szerepekről, elkerülendő az elmúlt évekbeli káoszt. Vissza kell hoznia a játékosok magabiztosságát, kezdeményezőkészségét, improvizációs hajlamát, ugyanakkor keretek közt kell tartania az egókat – nagyon nehéz feladat lesz, de ha valaki, akkor José Mourinho képes lehet rá.

Olvasói sztorik