Nemzetközi foci

Brit kilépés – mi lesz veled, Premier League?

Tönkreteheti-e a világ leggazdagabb és legnézettebb futball-ligáját Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból?

A Brexit, vagyis a britek által megszavazott elszakadás az EU-tól döntő hatással lehet az egész globális futballpiac legirigyeltebb, legnagyobb pénzekkel és legnagyobb sztárokkal rendelkező területére, a Premier League-re. Szakértőinktől azt kérdeztük, mit gondolnak a kilépéssel járó munkajogi, gazdasági következményekről az angol bajnokság kapcsán.
Kele János, a Britannia-blog szerkesztője azzal kezdte válaszát: a népszavazás jogilag nem volt ügydöntő, csupán konzultatív, jogerős döntést az ügyben a brit törvényhozás alkot majd. Ez persze csupán formalitás, hiszen, mint látjuk, a kérdésnek komoly politikai vetülete van, a kormányfő David Cameron már be is nyújtotta a lemondását – érdemes tehát tényként kezelni, hogy az Egyesült Királyság kilép az Unióból – tette hozzá.

– A Premier League szempontjából a kérdésnek két fontos vetülete van. Az egyik, hogy a brit állam az EU-ból való kilépés mellett marad-e az EGK tagja – mint például Svájc és Norvégia -, avagy sem. A logika nyilván előbbit diktálná, ugyanakkor az EU vezetőinek korábbi nyilatkozatai azt sugallják: ha a britek kilépnek, akkor teljesen ki kell lépniük. Készpénznek persze ezt sem kell venni, de érdemes ebből kiindulni.

Akár száz játékos szerződése azonnal megszűnhet

– Ha a britek az EGK-nak sem maradnak tagjai, akkor egyszerű a helyzet: minden EU-tagállamból érkező játékosra azok a munkavállalási szabályok érvényesek, amelyek az EU-n kívüliekre. Ezeket éppen tavaly szigorította a liga, és a jelenlegi helyzet alapján nagyjából 40-50 PL-játékos munkaszerződése szűnne meg azonnal a kilépéssel. Ha ehhez hozzácsapjuk azokat az EU-ból érkező, de az általános munkavállalási szabályoknak nem megfelelő játékosokat, akik alacsonyabb osztályokban játszanak, a szám jóval 100 fölé kúszik.

Ebből a szempontból persze a Brexit egyben lehetőség is a ligának: végre minőségi alapon szelektálhatják azokat a légiósokat is, akik az EU-n belülről érkeznek hozzájuk. Az angol futball kritikusai közül többen azzal érvelnek, hogy a legnagyobb sztárok így is maradhatnak a ligában, de közepes külföldiek helyett végre több angol léphet majd pályára a bajnokságban.

Vége lesz a „gyerekkereskedelemnek”?

Ami viszont komoly gondot okozhat, az a 16-18 év közötti fiatal játékosok elszipkázásának megszűnése. A FIFA Átigazolási Szabályzatának 19. cikke engedélyezi, hogy 16-18 év közötti játékosok az EU-n belül akadálytalanul igazolhassanak bárhová. Mivel ezek a srácok – és menedzsereik – nagyjából ugyanúgy a pénz szagára ugranak, mint idősebb társaik, sokan közülük a Premier League-ben kötöttek ki: elég csak Fábregast, Piquét, Bellerínt, Januzajt, vagy Timothy Fosu-Mensah-t említeni. Azzal, hogy az Egyesült Királyság kilép az Unióból, elvileg kizárja magát erről a piacról.

Szintén megszűnik az a lehetőség is, hogy egy dél-amerikai, vagy más, EU-n kívüli országból származó játékos, amilyen például Diego Costa volt legutóbb, egy uniós tagállam útlevelének megszerzésével kijátssza a munkavállalási engedélyt – tette hozzá a szakértő. A Bosman-szabályt, vagyis a lejáró szerződésű játékosok ingyen átigazolásának lehetőségét ugyanakkor semmilyen formában nem befolyásolja a döntés, mert azt annak idején a FIFA is beemelte a rendszerébe, így az természetesen továbbra is vonatkozna a brit klubokra, mondja Kele János.

A font zuhan, annyi a nagy transzfereknek?

– Az egyedüli olyan faktor, ami gyors és azonnali befolyással lesz a ligára, a font – várhatóan tartós és jelentős mértékű – gyengülése. A kontinentális eladó csapatoknak ugyanannyi fontkiadás jóval nagyobb bevételt jelentett euróban, mint korábban – vagyis nagyon megérte eladni a legjobbjaikat Angliába. Ennek idén biztosan vége, sőt, a font gyengülése az egyébként is felfutóban lévő piaci árakat még jobban meg fogja nyomni a piacon. Persze, ne feledjük, az euró sem a következő időszakban fog szárnyalni. Egyelőre hat százalékot esett a font az euróhoz képest, ez azért nem jelentős, de le sem szabad becsülni a későbbi árfolyamingadozás jelentőségét – figyelmeztet a szakértő.

Mire gondolhat Zlatan ügynöke?

– Jelenleg háromszázharminckét olyan játékos van az első két osztályban, akit érinthet a kilépés, magyarul nem kap automatikusan munkavállalási engedélyt. Rövid távon a kérdés, mi lesz velük. A futó szerződések nem szüntethetők meg, de hosszú távon az európai futball nyerhet az angollal szemben. Mert az európai szabályokat kell alkalmazni – véli másik megkérdezett szakértőnk, Dénes Ferenc sportközgazdász.
– Jelen pillanatban még semmi sem biztos. Óriási káosz van, senki nem tud semmit. Mi lesz a skótokkal, mi lesz az EU-val? Bőven benne van a lehetősége annak is, hogy a szabályokat majd úgy módosítják, hogy a nagy futballpiaci cégeknek kedvezzen. De ez a helyzet mindenkit elbizonytalanít.

– Az most még elképzelhetetlen, hogy sokkal kevesebb légiós legyen a Chelsea-ben vagy a Manchester Cityben. De ha én mondjuk most épp Zlatan Ibrahimovic ügynöke lennék, elbizonytalanodnék: milyen szerződést kössek? Aztán egy másik fontos kérdés: mi lesz a fiatalokkal? Vagy azokkal a külföldiekkel, akiknek nincs meg a szükséges válogatottságuk, ami alapján munkavállalási engedélyt kapnak. Martial, Payet, a mostani Eb-n szereplő francia csapat két klasszisa például ebbe a kategóriába tartozik – említi Dénes Ferenc, hozzátéve: a brit népszavazás eredménye sokkal súlyosabb problémákat is felvet, mint a futball, de ez is egy nagyon fontos faktor. A Premier League–nek nem lesz vége, de nem marad ugyanolyan, mint eddig – véli a közgazdász.

Olvasói sztorik