Nemzetközi foci

Hét év börtönt kapott a korábbi ligaelnök

A közvetítési jogok eladása során elkövetett adócsalás, sikkasztás és pénzmosás a vád.

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék Dumitru Dragomirt, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét, akit a román bajnokság televíziós közvetítési jogainak eladása során elkövetett adócsalás, sikkasztás és pénzmosás miatt találtak vétkesnek.

A csütörtökön kihirdetett ítélet első fokon született, nem jogerős. Dragomir négy cikluson keresztül, 1996-tól 2013-ig vezette a román bajnokságot szervező ligát. Őt 2014 áprilisában vették őrizetbe, miután az ügyészség meggyanúsította, hogy 2011 és 2013 között 3 millió euróval károsította meg az LPF-et azáltal, hogy a három szezonra szóló televíziós közvetítési jogok értékesítésekor fiktív cégeket iktatott közbe, és az ezek által felszámolt jutalék egy részét eltulajdonította.

A vádhatóság szerint a liga 12,1 millió lejt (842,2 millió forintot) fizetett ki fiktív szolgáltatásként a vele szerződésben álló egyik cégnek, amely később más fantomcégeknek utalta az összeget, ezt követően készpénzként került vissza a pénz az érintett személyekhez, köztük Dragomirhoz. Az ügyben összesen 40 személy ellen emeltek vádat.

A román futball volt vezetői ellen tíz nappal ezelőtt egy másik első fokú bírósági ítélet is született. Eszerint Dragomirt és Mircea Sandut, a Román Labdarúgó Szövetség volt elnökét három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy 2011-ben jogtalanul zárták ki a román élvonalból az Universitatea Craiova csapatát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik