Nemzetközi foci

Elhunyt az egyetlen Afrikai Nemzetek Kupája-győztes nigériai edző

Stephen Keshi vezette a Szupersasokat a 2014-es vb-n is.

Váratlanul hunyt el a keddről szerdára virradó hajnal során Stephen Keshi, a nigériai válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Az 54 éves szakember játékosként többek között az Anderlechtben és a Strasbourgban szerepelt, 64 válogatott mérkőzésén 9 gólt szerzett, játszott az 1994-es vb-n és ugyanebben az évben ANK-t nyert, majd 2004-től kezdett el edzősködni.

Vezette Togót (és 2006-ban kijuttatta őket történetük első és mindmáig egyetlen világbajnokságára), Malit és 2011-től egészen 2015-ig Nigériát is. A Szupersasokkal előbb első nigériai szövetségi kapitányként nyert Afrikai Nemzetek Kupáját, majd a világbajnokságon is irányította őket, ahol nem is szerepeltek rosszul: Iránnal döntetleneztek, Bosznia-Hercegovinát legyőzték, Argentínától pedig élvezetes meccsen kaptak ki 3-2-re. A nyolcaddöntőben Franciaország jelentette a végállomást, akkor a 79. percig ikszre álltak a felek.

Keshi éppen az USA-ba utazott volna, amikor leállt a szíve. Semmilyen betegsége nem volt, bár a hírek szerint nehezen tette túl magát felesége decemberi halálán. 33 évig voltak házasok, a hölgy három esztendőnyi küzdelem után rákban hunyt el. Négy gyermeket hagytak hátra.