Nemzetközi foci

Felemelkedést vár a magyar futballtól a brazil világbajnok Edú

Szerinte az Európa-bajnoki szereplés össze tudja kötni a jelent a régmúlt híres magyar focikorszakával.

A következő futballgeneráció szempontjából is nagyon fontos, hogy a magyar válogatott megállja a helyét a jövő pénteken kezdődő franciaországi Európa-bajnokságon – mondta a Nyíregyháza Spartacus FC meghívására Magyarországra érkezett Jonas Eduardo Américo, azaz Edú, a brazil válogatott világbajnok labdarúgója az MTI-nek adott interjújában szombaton.

A legendás játékos az örökösföldi sportcentrumban, a Spartacus vezetőinek jelenlétében találkozott a Bozsik József Akadémia ifjúsági játékosaival, majd részt vett a gyerekek edzésén. A jelenlévők tapssal fogadták a 66 éves világsztárt, aki az autogramosztás után passzolgatott egy kicsit az akadémistákkal.

„Örülök, hogy sok kissrác kijött ma a pályára, megtiszteltetés, hogy itt lehetek. Remélem, az itt lévő ifjú futballisták később kitűnő játékosokká válnak és egy napon a magyar válogatott színeiben lépnek pályára a brazilok ellen” – tolmácsolta Edú portugálul elmondott köszöntőjét a magyar származású menedzsere, Joe Borbély.

Edú minden idők legfiatalabb labdarúgója, aki világbajnokságon kerettag volt, ugyanis az 1966-os angliai tornán – amelyen végül nem lépett pályára – mindössze 16 éves volt. Négy évvel később Mexikóban világbajnok lett, és ott volt az 1974-es németországi vb-n is. A brazil válogatottban 51 meccsen 12 gólt szerzett. Háromszor játszhatott a világválogatottban.

Az FC Santosban tíz esztendőn keresztül futballozott együtt Pelével. A brazil klubcsapat színeiben 183 gólt lőtt, több bajnoki címet és brazil kupagyőzelmet ünnepelhetett, illetve egyszer klubvilágbajnok lett. Pályafutása során játszott még a Corinthians, a mexikói FC Monterrey és az amerikai New York Cosmos együttesében is. 2000-ben minden idők legjobb balszélsőjévé választották.

A jelenleg fiatal tehetségek felfedezésével foglalkozó, szakkommentátorként dolgozó, edzőként a brazil válogatott mellett is tevékenykedő korábbi futballklasszis második alkalommal jár Magyarországon, elsőként 1994-ben, Pelével és a Brasil Masters All Star csapattal érkezett az országba. Az MTI kérdésére Edú elmondta, 22 évvel ezelőtt is nagyon pozitív benyomásokat szerzett a magyarokról, a négynapos nyíregyházi látogatása pedig ezeket az élményeket erősítette meg benne.

Szavai szerint a gyerekek itt jó feltételek között futballozhatnak, ami nélkülözhetetlen alapot ad a fejlődésükhöz. „Mindenféle nyomás és taktikai utasítás nélkül kell őket játszani engedni. Nyolc-tízéves korban ugyan még nehéz megmondani, ki merre tart, de két-három évvel később már lehet látni azt, hogy ki lehet az igazi tehetség” – fogalmazott.

A magyar válogatott franciaországi Európa-bajnoki szerepléséről az MTI kérdésére elmondta, nagy pozitívum, hogy a csapat ott lesz a kontinenstornán és meg tudja mutatni képességeit. A kivívott szereplés össze tudja kötni a jelent a régmúlt híres magyar focikorszakával, épp ezért nagyon fontos, hogy a csapat megállja helyét az Európa-bajnokságon, ez a következő magyar futballgeneráció szempontjából is fontos – mondta.

A jövő héten kezdődő kontinensviadal kapcsán elmondta, a 2014-ben Brazíliában vb-győztes német válogatott az Európa-bajnokságon is a favoritok közé fog tartozni.

Brazíliában minden szinten követik a focit, így az Európa-bajnokság ott is kivételes eseménynek számít, épp olyan figyelmet kap, mint a világbajnokság, hiszen a legjobb európai csapatok mérkőznek meg egymással – mondta Edú, megjegyezve, rengeteg brazil játékos játszik európai klubcsapatban, emiatt is sokan fogják követni a mérkőzéseket.

„Nagyon nehéz előre megmondani, ki lesz ott a döntőben, óriási előnyük és jó csapatuk van a franciáknak, szerintem ők játsszák majd a finálét Németországgal” – latolgatta az esélyeket Edú.

A közép-európai idő szerint szombat hajnalban kezdődött Copa Americáról szólva kifejtette, az elmúlt években kiegyenlítődött a mezőny, ezt pedig ezen a futballtornán is látni lehet majd. Vélekedése szerint nincsenek nagy különbségek a dél-amerikai nemzeti csapatok között, a kisebb, úgynevezett outsider együttesek sokat fejlődtek, a brazil válogatott viszont – nagy meglepetésre – jelenleg stagnál. Három csapat – az argentin, a brazil és a chilei – azonban a biztos favoritok közé tartozik – tette hozzá Edú.

A hivatalos program szerint Edú vasárnap délután a Nyíregyháza Spartacus FC-Hatvan NB III-as bajnoki mérkőzésen vesz részt, valamint találkozik a bajnokcsapat játékosaival és szurkolóival is.