Nemzetközi foci

Bíróság elé állt Lionel Messi

Lionel Messi, a Barcelona argentin futballistája édesapjával, Jorge Horacio Messivel adócsalási perük tárgyalásán vett részt a barcelonai bíróságon csütörtökön.

Az ötszörös aranylabdás csatárt édesapjával, egyben menedzserével együtt azzal vádolják, hogy 2007 és 2009 között 4,1 millió eurót (kb. 1,3 milliárd Ft) nem fizetett be a spanyol államkasszába. A vád szerint Messiék a futballista személyéhez kötődő jogok értékesítéséből befolyó összegek után nem adóztak, mivel azokat Spanyolországon kívül – Uruguayban, Belize-ben, Svájcban és Nagy-Britanniában – bejegyzett cégek kezelték.

Lionel Messi tagadta, hogy tudott volna bárminemű csalásról adóügyeit illetően. Lionel és Jorge Messit harmadik alkalommal gyanúsították adócsalással 2007 és 2009 után az idei évben. Az eljárás kedden indult meg, a csatár pedig csütörtökön személyesen a barcelonai bíróság elé, mindössze négy nappal Argentína első találkozója előtt, a Copa Américán.

A 28 éves klasszis tagadta, hogy bármilyen adócsalásról tudott volna, mivel elmondása szerint csak a futballra koncentrált.

– Sohasem kérdeztem apámat ezekről az ügyekről. Az igazság az, ahogy’ korábban is mondtam már, hogy bíztam benne és az ügyvédekben. Semmit sem tudok az egészről, én csak a futballra koncentráltam – idézi Messit a spanyol AS.

Amikor az uruguayi, Jenbril nevű cégről kérdezték, Messi elmesélte, hogy bár arra emlékszik, hogy voltak egy jegyzőnél, de nem emlékszik már a részletekre.

– Fogalmam sem volt róla, hogy tagja és menedzsere vagyok egy cégnek. Aláírtam a papírt, mert bíztam apámban, aki azt mondta, írjam alá. Csak annyit tudtam, hogy szponzorokról, fotózásról és hasonlókról lesz szó. Egy jegyzőhöz mentünk el, de csak 18 éves voltam, képzelhetik, mennyi mindenre emlékszem… – felelte Lionel Messi.

A labdarúgó édesapja beszámolók szerint végig csak azt hangsúlyozta, “a fiam semmiről sem tudott”.

Amennyiben bűnösnek találják őket a háromrendbeli adócsalásban, akár két év börtönbüntetést is kaphatnak.

Olvasói sztorik