Nemzetközi foci

Igaza volt Bale-nek: egy atléticós sem férne be a Realba?

Íme a Rangadó.hu BL-döntős álomcsapata!

A Real Madrid és az Atlético Madrid Bajnokok Ligája-döntőjét megelőző nyilatkozatháború részeként a királyiak sztárja, Gareth Bale azt találta mondani, hogy városi riválisuktól egyetlen játékos sem férne be a Blancók csapatába. A Rangadó.hu kissé túlzónak találta a walesi kijelentését, ezért megnéztük, mi milyen csapatot raknánk össze a két gárda keretéből – szigorúan szubjektív összeállítás következik tehát!

Védelem: Oblak előtt 2-2 játékos mindkét madridi együttesből

Kapusposzton hiába teljesített jól a Realban a De Gea-igazolás meghiúsulása miatt jobb híján kezdőként védő Navas a szezonban, mert nálunk itt az Atlético Madrid szlovén hálóőrének, Jan Oblaknak a helye megkérdőjelezhetetlen. A 23 éves kapusnak nem csak, hogy alig több mint feleannyiszor vették be a kapuját a spanyol bajnokságban, mint costa rica-i kollégájának, de a 38 mérkőzésén kapott mindössze 18 találattal a spanyol rekordot is beállította, ami mellett ráadásul a BL 12 meccsén is lehozott nyolc gól nélküli találkozót.

A jobboldali védők esetében nagyon nehéz dűlőre jutni, Carvajalt és Juanfrant is el tudnánk képzelni a poszton, amit végül két dolog miatt adtunk az atléticósnak. Egyrészt a szezon során 47 mérkőzésen pályára lépő 31 éves játékos sokkal meghatározóbb játékosa saját csapatának, mint a 29 alkalommal bevetett, Danilo által is szorongatott Carvajal, másrészt pedig nagyon úgy tűnik, hogy a spanyol válogatottban is Juanfran lesz a kezdő a nyári Európa-bajnokság idején – Del Bosque véleményére pedig adunk. A bal oldalon sokkal egyértelműbb a helyzet, hiába nagyszerű játékos Filipe Luis, Marcelo alighanem a világ legjobbja ezen a poszton.

A védelem közepére sem volt nehéz kiválasztani a két legjobbat: Sergio Ramos évek óta a Real Madrid és a spanyol válogatott alapembere, gyakorlatilag mindent tud, amit egy védőnek tudnia kell, Diego Godin pedig a jelenlegi Atlético egyik legemblematikusabb figurája, akinek óriási szerepe van abban, hogy a csapat ott tart, ahol. Nem mellesleg a két évvel ezelőtti fináléban pont ez a két játékos szerzett gólt az 1-1-es eredménnyel zárult rendes játékidőben.

A középpályán nehéz a döntés

A pálya közepén a felállástól függően rengetegen helyet kaphatnának, mi a 4-3-3-as formáció mellett tettük le a voksunkat, tehát három középső középpályást kerestünk. Az idén felfedezett Saúl, a Matracosok csapatkapitányaként szereplő Gabi, vagy a sztárok mellett kulcsfigurává előlépő Casemiro is megérdemelne egy helyet, mi azonban nehéz szívvel bár, de mindhármukat kihagytuk, ahogy a legotthonosabban a támadó-középpályás szerepkörében mozgó James Rodriguezt és Iscót is.

A három választott középpályásunk így Kroos és Modric a Realból, valamint Koke az Atléticóból. A német egy gól mellett 13 gólpasszt is jegyzett az idényben, a horvát pedig, bár nem büszkélkedhet ilyen szép számokkal, a Real Madrid igazi motorja és fazonszabásza is egyben. Az Atlético mellett a spanyol válogatottban is meghatározó játékossá váló Koke számai pedig magukért beszélnek, öt gólt és 17 gólpasszt szerzett a szezonban.

Támadósor: CR, Bale, Griezmann

A Bajnokok Ligája góllövőlistáját toronymagasan, 16 góllal vezető, a döntőben több rekord megdöntésére is esélyes Cristiano Ronaldo helye természetesen megkérdőjelezhetetlen, a balszélről indulva az egyesített madridi csapatnak is a szezon során 51 gólt szerző és 15 gólpasszt kiosztó portugál lenne a legnagyobb sztárja. Jobb oldalról realos társa, Gareth Bale támogatná a támadásokat, aki 23 bajnoki meccsén szerzett 19 találatával végre megszolgálni látszik a 2013-ban érte fizetett brutális átigazolási összeget.

Bármennyire is összeszokott párost alkot a két szélsővel, Karim Benzema helyett Antoine Griezmannt választjuk az összmadridi csapat csatárának. A Simeone által a világ harmadik legjobb játékosának nyilvánított támadó 32 gólt szerzett az idény során, és bár nem vérbeli befejező-csatárként, hanem inkább visszavont ékként szerepel a Matracosoknál, az összeállításunkból sem őt, sem a Ronaldo-Bale párost nem tudtuk kihagyni.

4-3-3: Oblak – Juanfran, Ramos, Godin, Marcelo – Kroos, Modric, Koke – C. Ronaldo, Griezmann, Bale. Cserék: Navas, Carvajal, Filipe Luis, Casemiro, Gabi, James Rodriguez, Benzema. Edző: Diego Simeone.

Olvasói sztorik