Nemzetközi foci

BL-döntő: „Egy-egy után a túlórában ezúttal az Atlético nyer”

Dajka László szerint a felkészülés és Simeone zsenije dönthet, és Cristiano Ronaldo, illetve Fernando Torres is betalál.

A 2013–2014-es szezonhoz hasonlóan ezúttal is madridi rangadót rendeznek a Bajnokok Ligája döntőjében: ismét a Real Madrid és az Atlético Madrid csap össze a szombat esti milánói fináléban. A Rangadó.hu az egykori válogatott középpályás Dajka Lászlót, az elmúlt évtizedekben Spanyolországban légióskodó kevés magyar futballista egyikét kérdezte az összecsapásról. Az 1988 és 1990 között az UD Las Palmast erősítő, jelenleg az FC Dabas edzőjeként tevékenykedő Dajka beszélt a spanyol foci dominanciájáról, a két csapat előző BL-összecsapásáról és a mostani esélyekről is:

– Egyáltalán nem lep meg, hogy spanyol házi döntőt rendeznek a BL-ben. A spanyol foci már akkor is az európai élvonalba tartozott, amikor én ott légióskodtam, az elmúlt hat-nyolc évben pedig még dominánsabbá vált, válogatott- és klubszinten egyaránt. Ezt sok mindennel alá lehetne támasztani, a Barcelona futball-forradalmától a válogatott vébé- és Eb-győzelmekig, de elég ha azt emelem ki, hogy az idei szezon lesz sorozatban a harmadik, amikor a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is spanyol csapat diadalmaskodik. Ez egészen hihetetlen és egyedülálló eredmény – vélte Dajka.

– Amikor a spanyol ötödik és hatodik helyezettek angol, olasz és francia élcsapatokat fektetnek két vállra sorozatban, akkor nem lehet kérdés, hogy melyik bajnokság a legerősebb. A spanyol futballban ötvöződik az angolok lendülete, a németek fegyelme és az olaszok betonbiztos védekezése, amihez hozzájönnek még az egész ország labdarúgását átitató erős érzelmek és természetesen a világklasszis játékosok is.

A spanyolországi légióskodása során 12 találatot szerző Dajka ezután áttért a szombati finálé esélyeinek elemzésére:

– Nagy kérdés, hogy a szebb és dominánsabb futballt játszó Real vagy a védekezésben és a kontrajátékban jeleskedő Atlético nyeri a találkozót. Hogy mi dönthet? Mondhatnám, hogy a Real Madrid sztárjai vagy a Matracosok taktikai érettsége lehet a döntő tényező, de inkább a fináléra való felkészülést emelném ki. A spanyol bajnokság ugyanis már majdnem két hete véget ért, így a nyári szabadság vagy a kontinensviadalok közeledtével ebben a holtidőben nehéz a klubszezon utolsó mérkőzésére koncentrálni, legyen az bármilyen nagy téttel bíró találkozó is. A két edzőnek óriási szerepe van a felkészülés megszervezésében és lebonyolításában, úgy gondolom, ez döntő tényező lehet szombat este.

– Kizártnak tartom, hogy a két évvel ezelőtti Atlético-összeomlás és a négy-egyes végeredmény megismétlődjön – folytatta Dajka. – A játékosok rutinosabbak, érzik és értik, hogy tart tőlük a Real – talán jobban, mint bármely más csapattól a világon. Szerintem ezúttal a múltkori fináléhoz hasonló forgatókönyvnél, egy kései Real-egyenlítésnél sem esnének össze, feldolgoznák, és küzdenének tovább. A királyiak ráadásul egy vereség esetén egyértelműen csalódást jelentő szezont zárnának, míg az Atléticóra véleményem szerint nem igaz ugyanez, ez is Saúléknak kedvez.

Dajka László szerint a közvélemény által esélytelenebbnek tartott Atléticónak Simeone a legnagyobb fegyvere:

– Összességében egy nagyon szoros, végletekig kiélezett, döntetlenszagú, akár hosszabbításba és tizenegyes-párbajba is torkolló mérkőzést várok a döntőtől, ahol a Barcelonát és a Bayernt is búcsúztató Atlético egy hajszálnyival talán esélyesebb. Ezt főleg Simeone rutinja és zsenije miatt gondolom így. Zidane lehetett akármekkora játékos, edzőként azért egyértelmű lemaradásban van argentin kollégájához képest – két éve ebben a tekintetben is más volt a helyzet, Ancelotti azért keményebb dió volt. Ugyanakkor a Real pedig jobb játékosokkal rendelkezik városi riválisánál, gyakorlatilag a keret majdnem minden tagja világsztár, ami egy másfajta előnyt ad, mint Simeone felkészültsége – ezért is lesz nagyon érdekes az összecsapás.

– Én a rendes játékidőre egy-egyes döntetlent tippelek, a megszállottként küzdő Cristiano Ronaldo és a Real-specialista Fernando Torres góljaival, a hosszabbítás végén pedig ezúttal szerintem az Atlético Madrid játékosai örülhetnek majd – de akárhogy is lesz, abban biztos vagyok, hogy izgalmas finálét láthatunk szombat este – zárta értékelését Dajka László.

Olvasói sztorik