Nemzetközi foci

Elmaradhat az Európa-bajnokság?

Nem csak a terror, hanem a belpolitikai válság is fenyegeti a fociünnepet.

Két hét múlva kezdődik Franciaországban az Európa-bajnokság, amelyet nem is a terror fenyeget most a legjobban, hanem az egyre súlyosbodó belpolitikai válság. A benzinkutak közel felénél üzemanyaghiány van, állandóak és egyre agresszívabbak a tüntetések. Hogy fordulhat ez elő rendkívüli állapot idején? Mennyire veszélyezteti mindez az Eb-t? A kormány miért nem oszlatja fel a blokádokat? Az Index.hu cikkében adott magyarázatot arra, hogyan érintheti a franciák belpolitikai válsága a focirajongókat.

Nincs üzemanyag

Elég látványos jelei vannak a nagy francia üzemanyagválságnak: például érezhetően kevesebb autó jár a nagyvárosokban. A hét elején Lyonban járva (ez a magyaroknak fontos Eb-helyszín, itt játszunk a portugálok ellen június 22-én) például azt vette észre a szerző, hogy simán végigszáguldhattak a busszal a város egyik legforgalmasabb útján a Part Dieu pályaudvarnál a csúcsforgalom idején. Innen – ahogy több nagyvárosból – pár napja eltűnt vagy legalábbis mérséklődött a dugó.

Azt is érzékelni lehetett, hogy a franciák az elmúlt napokban nem a két hét múlva kezdődő Európa-bajnokságról, a francia csapat esélyeiről, a biztonsági intézkedésekről beszéltek a legtöbbet. A fő kérdés ehelyett a tévékben, újságoknak, az utcán az volt: van-e üzemanyag a legközelebbi benzinkútnál.

A hiány oka, hogy a kormány változtatni akar a munka törvénykönyvén – erre a bejelentésre a szakszervezetek tüntetésekkel reagálnak, és az „egyik legnagyobb tömörülés, a CGT (Confédération générale du travail) tüntetéseket és blokádot szervezett” – teszi hozzá az Index. A blokádoknak köszönhetően viszont az üzemanyagpótlás is nehezen megoldható, így jelenleg „a kutak több mint egyharmadánál van teljes vagy részleges üzemanyag-hiány, a 11 500 benzinkútból több mint 4500-nál.”

Az Eb egyáltalán nem szent

Emellett folyamatosak a sztrájkok is. Beszüntették a munkát a vasutasok, a légi irányítók, a tanárok, a kórházi és múzeumi dolgozók – valószínűleg kevesebben voltak, akik nem sztrájkoltak március óta, mint akik igen.

Az Eb viszont már itt van a franciák nyakában – június 10-én rajtol a torna. Az egyik szakszervezeti vezető fenyegetőzött is azzal pár napja, hogy a várva várt tornát is meghekkelik, ha a kormány nem enged:

– Az Eb nem szent. Ami szent, az a munkásaink sorsa nálunk és az egész világon – idézi az Index az említett megjegyzést.

Hozzáteszik azonban, hogy úgy tűnik, a kormány a saját, illetve az Európa-bajnokság érdekében is engedni fog, így mire kezdetét venné a kontinensviadal, „mindenki csak a sporttal, a terrorfenyegetettséggel és a biztonsági kérdésekkel lesz újra elfoglalva”.

Olvasói sztorik