Nemzetközi foci bajnokok ligája

Így lehet kiemelt a Fradi a BL-ben

Nagyon erős ellenfelet kellene legyőzni a második selejtezőkörben.

Már csak egy csapat hiányzik a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének mezőnyéből: a moldovai első osztályban a Dacia Chisinau és a Sheriff Tiraspol egyenlő pontszámmal végzett, így döntő meccset játszik május 29-én. Ha a Dacia jut a BL-be, akkor nem lesz kiemelt, a Sheriff viszont 12. helyen a biztos kiemeltek között szerepelhetne.

Arról már többször szó esett, hogy a szintén a második körben bekapcsolódó Ferencváros nem lesz kiemelt, így mindenképpen a legjobb 17 közül kaphat ellenfelet.

Sorrendben a második selejtezőkör kiemelt csapatai: Red Bull Salzburg (osztrák), Celtic (skót), APOEL (ciprusi), BATE Boriszov (fehérorosz), Legia Warszawa (lengyel), Dinamo Zagreb (horvát), Ludogorets Razgard (bolgár), FC Köbenhavn (dán), Qarabag FK (azeri), Rosenborg (norvég), FK Asztana (kazah), KS Skenderbeu (albán), Crvena zvezda (szerb), Dinamo Tbiliszi (grúz), FH Hafnarfjördur (izlandi) és AS Trencín (szlovák).

Amennyiben a Sheriff csatlakozik a mezőnyhöz, úgy az Asztana mögé kerül a listán, ha a Dacia lesz a moldovai bajnok, akkor az első körből továbbjutó walesi The New Saints vagy ellenfele lesz még éppen kiemelt.

Így, hogy gyakorlatilag teljes a lista, már azt is tudni lehet, hogy lehet kiemelt a magyar bajnok a harmadik körben. A következő forduló párosításait ugyanis a második kör ideje alatt (július 15.) sorsolják, így a párharcokban résztvevő csapatok közül a kiemelt együttes koefficiensét veszik figyelembe.

A továbbjutókon túl a harmadik körben kezd a görög bajnok Olympiakosz és a cseh aranyérmes Viktoria Plzen. A két együttes koefficiense alapján az első két helyet foglalja el az itteni mezőnyben, így biztosan kiemeltek lesznek. Rajtuk kívül még nyolc együttes lesz kiemelt: a második kör első nyolc helyre rangsorolt csapata, vagy az őket legyőző ellenfél.

Vagyis ha a Fradi a Red Bull Salzburg, Celtic, APOEL, BATE Boriszov, Legia Warszawa, Dinamo Zagreb, Ludogorets Razgard és FC Köbenhavn nyolcasból kap ellenfelet a második körben, és továbbjut, akkor a harmadik selejtezőfordulóban kiemelt lehet. Amennyiben nem ebből a nyolcasból kap riválist, akkor viszont továbbjutása esetén sem lesz kiemelt a harmadik körben, így az iménti tíz csapat (vagy az őket legyőző ellenfelek) közül sorsolják következő riválisát.

A második selejtezőkör sorsolását június 20-án tartják, a párharcok első mérkőzéseire július 12-13-án, a visszavágókra 19-20-án kerül sor. A sorsolás előtt – a fenti kiemelést is figyelembe véve – a 34 csapatot területi elveket is figyelembe véve egy tízes és két tizenkettes csoportra osztják, az alapján készül el a sorsolás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik