Nemzetközi foci

A Barcáé a Király Kupa

Hárman is a kiállítás sorsára jutottak.

Spanyol Király Kupa, döntő

FC Barcelona – Sevilla FC 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
Vicente Calderón, Madrid.
Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba (S. Roberto, 120.), Jordi Alba, Mascherano, Piqué, Dani Alves – Iniesta, Busquets, Rakitic (Mathieu, 46.) – Neymar, Suárez (Rafinha, 57.), Messi
Vezetőedző: Luis Enrique
Sevilla: Sergio Rico – Escudero, Rami, Daniel Carrico, Mariano (Konopjanka, 80.) – Banega, Krychowiak – Vitolo, Iborra (Llorrente, 105.), Coke – Gameiro
Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerzők: Jordi Alba (98.), Neymar (122.)
Kiállítva: Mascherano (37.), ill. Banega (92.), Dani Carrico (121.)

A Barcelona huszonnyolcadszor vagy a Sevilla hatodszor? Így szólt a spanyol futball vasárnap estéjének kulcskérdése a Spanyol Király Kupa fináléjáról. A Katalánok a bajnoki cím mellé szerették volna begyűjteni a kupaserleget, míg a Sevilla az idei EL-címmel már büszkélkedhetett az összecsapás előtt.

A Barca a Bilbao 2015-ös legyőzése után címvédőként várhatta a finálét, míg a Sevilla legutóbb 2010-ben az Atlético ellen hódította el a serleget, utolsó elbukott döntője 1962-ben volt.

Különösebben nagy meglepetés egyik oldalt sem volt a kezdőcsapatokban, a Barca kapujában Bravo helyett ezúttal is ter Stegen állt. A másik oldalt az eltiltott N’Zonzi helyén Iborra kezdett, más változás nem volt az Európa Liga-kezdőhöz képest.

Meglehetősen csendesen csordogált a mérkőzés, a 20. percben Coke kapott remek labdát egy jobboldali akció után, de nem sikerült jól eltalálnia. A 30. percben Dani Alves lőtte el 25 méterről, de elsurrant a kapu mellett a játékszer.

A 37. percben óriási meglepetésre kiállítás történt: egy felívelést Iborra csúsztatott meg Piqué mellett, így Gameiro léphetett ki. Mascherano egyértelműen, a mezénél fogva lerántotta a támadót, amiért azonnali piros lapot kapott. Banega szabadrúgását ter Stegen nagy bravúrral tornázta ki. Az argentin hátvéd helyére Busquets húzódott vissza, mint az idény során megannyiszor.

A félidő zárásaként egy szögletet követően Piqué bólintott fölé. A szünetben Mathieu-t dobta be a kiállítot Mascherano pozíciójába Luis Enrique, az áldozat Rakitic volt.

Az 50. minutumban Banega egy sokpasszos sevillai támadás végén 19 méterről lőtt, Piqué egy kissé hozzáért, a labda a kapufáról pattant ki. Egyre rosszabbra fordult a Barca helyzete: előbb Messit kellett ápolni hosszasan egy fejre mért ütést követően, majd amíg ő a pályán sem volt, Suárez szenvedett izomsérülést, őt le is kellett cserélni – Rafinha jött be.

A 65. percben egy beadás után Krychowiak elé pattant a labda, ő azonnal tüzelt mintegy 14 méterről, Busquets belevetette magát a lövésbe és szögletre mentett. A továbbiakban is az andalúzok maradtak aktívabbak, de nagy helyzetbe nem tudtak kerülni. A 83. percben a Barcelona stábjának egyik tagját küldték el a kispadtól.

A 92. percben kiegyenlítődött a létszám: Ever Banega csúszott rá a kilépő Neymarra, ő is teljes joggal mehetett idő előtt zuhanyozni. A szabadrúgást Rico kitornázta, ez pedig azt jelentette: ezen a kupadöntőn is hosszabbítás következik.

Teljesen eseménytelen első 7 perc után váratlanul előnyhöz jutott a Barca: Messi ívelt gyönyörűen Jordi Alba elé, aki éles szögből elgurította Rico előtt, egyenesen a másik kapufa tövéhez (1-0).

A hosszabbítás második félidejében aztán Neymar veszélyeztetett még egy fejessel, de a fáradó csapatok igazán nagy helyzetet már nem tudtak kialakítani, ráadásul Dani Carricot egy szabályos, de lefújt szerelés után szintén kiállította a játékvezető. Ezt követően már csak egy-két passz kellett a Barcának ahhoz, hogy Messi Neymar elé tálaljon és a brazil csatár közelről elgurította Rico alatt (2-0).

A Barca 28. alkalommal nyerte meg a Spanyol Király Kupát, megvédte címét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik