Nemzetközi foci

Ők aztán megérték a pénzüket

Kanté, Chicharito, Dybala – többen is remekül mutatkoztak be új klubjukban.

A kedd estére halasztott Manchester United – Bournemouth mérkőzéssel lezárult a topligák idei pontvadászata, a végeredmények mellett pedig az egyéni teljesítmények böngészése is sok érdekességgel szolgálhat. Egy kiemelkedő formában végigjátszott szezon önmagában is nagy értékkel bír, az pedig különösen nagy szó, ha egy játékos új csapatba kerülve brillírozik az idényben! A Rangadó.hu összegyűjtötte, mely tizenkettő nyári igazolás teljesített a legjobban új állomáshelyén.

12. Juan Cuadrado

A szélvészgyors kolumbiai egy rosszul sikerült angliai kaland után tért vissza újra a Serie A-ba. A kezdeti botladozást követően a Juventusszal együtt ő is megtáltosodott, öt gólja és hét gólpassza közel sem tükrözi hűen, milyen pluszt adott idén a zebráknak. Torinóban Pavel Nedved visszavonulása óta vártak egy ilyen meghatározó szélsőre, más kérdés, hogy formáját látva a Chelsea alighanem visszarendeli a kölcsönben szereplő játékosát Londonba.

11. Hatem Ben Arfa

A kalandos utat bejárt 29 éves szélső egyértelműen karrierje legjobb szezonján van túl. A Nice színeiben szerzett szezonbeli 18 találata néggyel több, mint amit pályafutása elmúlt öt idényében jegyzett, a francia csapat pedig Ben Arfa remek formájának is köszönhetően Európa Liga-indulást érő helyen zárta a bajnokságot. A korábbi Marseille-játékos idényét jól jellemzi, hogy a hírek szerint a Barcelona is kinézte magának.

10. Arturo Vidal

A chilei válogatott nehezen illeszkedett be a Bayern Münchenbe, Pep Guardiola ősszel sokszor csak csereként számított a középpályásra, de a szezon második felében ő is megmutatta, miért fizettek érte a bajorok 40 millió eurót a Juventusnak. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a volt csapata elleni BL-dráma alkalmával Vidal jelentette a különbséget, a következő körben a Benficának oda-vissza betalált, és az Atlético elleni párharc sem rajta ment el, csapata egyik legjobbjaként hozta le az elődöntős párharcot. A BL-teljesítménye mellett összességében jegyzett 7 gólja és 12 gólpassza sem ad okot semmiféle panaszra, a játékos jövőjét ennek ellenére több kérdés is övezi.

9. Robert Huth

A Leicester fél év kölcsön után véglegesítette a német hátvédet 2015 nyarán, Huth pedig meghálálta a bizalmat: nem csak, hogy a Premier League harmadik legkevesebb gólt kapott védelmének volt a vezére a szezon során, de a Rókák pontrúgásainál első számú veszélyforrásnak is számított, a Manchester City és a Tottenham ellen szerzett góljai pedig kulcsfontosságúnak bizonyultak a bajnoki cím szempontjából.

8. Mohamed Salah

Az egyiptomi csatár Cuadradóhoz hasonlóan Olaszországban érzi igazán otthon magát, a Chelsea színeiben korábban ő sem tudta hozni azt, amire képességei alapján hivatott lenne, de a kolumbiaival ellentétben valószínűleg nem kell majd visszatérnie Rómából a szigetországba, hiszen a farkasok alighanem élnek opciós jogukkal a játékos megvásárlását illetően. Ez az egyiptomi 15 góljának és 9 gólpasszának fényében egyáltalán nem meglepő: Salah a Roma házi gólkirályaként szinte egymaga tartotta versenyben csapatát a – végül elbukott – második helyért folytatott csatában.

7. Dimitri Payet

A Franciaországból érkező támadó-középpályás úgy is remek idényt zárt, hogy sérülése miatt több mint egy hónapot kénytelen volt kihagyni. Az életveszélyes szabadrúgásairól is híres Payet mindent egybevetve 12 góllal és 15 gólpasszal zárt, ami annak ellenére év csapata-tagságot ért számára, hogy a West Ham végül nagy csatában lemaradt a nemzetközi kupaindulást érő helyekről.

6. Cédric Bakambu

A kongói válogatott Bakambu viszonylag ismeretlen csatárként került nyáron a török Bursasporból a Villarreal együtteséhez, ahol 12 bajnoki góljával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Sárga Tengeralattjáró a három nagy mögött elcsípje a negyedik helyet a spanyol La Ligában. Még ennél is nagyobb szerepe volt azonban a csapat Európa Liga-menetelésében, az elődöntőben kiesett Villarreal támadója ugyanis 9 találatával a sorozat második legjobb góllövőjeként zárt.

5. Chicharito

A Manchester United egykori csodacseréje egy felemásra sikerült madridi kitérő után Németországba, a Bayer Leverkusenbe szerződött a nyáron, ahol igazán kifényesítette a kicsit már porosodó góllövő-cipőjét. Chicharito minden sorozatot figyelembe véve 26 góllal zárta az idényt, három hónapban is a Bundesliga legjobb játékosának választották, és elévülhetetlen érdemet szerzett abban, hogy a gyógyszergyáriak Bajnokok Ligája-csoportkört érő harmadik helyen zárták a német pontvadászatot.

4. Douglas Costa

Még Vidalnál is jobb igazolásnak bizonyult a Sahtartól érkezett Douglas Costa, aki meccsről-meccsre a pálya legkülönbözőbb pontjain tűnt fel a bajoroknál. A brazil ráadásul a Ribéry, valamint Robben elhúzódó sérülései miatt rárakódó extra terhelést is remekül bírta, 42 meccsen szerzett 7 gólja mellett kiosztott 18 gólpasszával a Bayern egyik legeredményesebb játékosaként zárta az idényt.

3. Kevin De Bruyne

Sokan megkérdőjelezték a szezon elején, hogy a sikertelen londoni időszak után a Premier League-be visszahozott belga játékmester megérte-e a Manchester City által érte fizetett 74 millió eurót. Most, majdnem egy évvel, egy történelmi Bajnokok Ligája-elődöntővel és 17 De Bruyne-góllal, valamint 16 De Bruyne-gólpasszal később úgy tűnik, a fiatal belga középpályás megérte az árát.

2. Paulo Dybala

A jövő nagy ígéretének tartott fiatal argentin nem kevés pénzért, 40 millió euróért érkezett a Juventushoz, de már első torinói szezonjában felülmúlta a vele szemben támasztott elvárásokat. Az apró termetű támadó képes volt arra, amire senki nem gondolt volna: szinte feledtette a szurkolókkal a csapat elmúlt két évének talán legmeghatározóbb játékosát, Carlos Tévezt. 23 gólja és 9 gólpassza a csapat első számú csatárává és egyik legnagyobb értékévé emelte, s kétségtelenül pompás karrier előtt áll.

1. N’golo Kanté

Nem véletlenül szeretné megszerezni minden angol topcsapat a Leicester City motorját, a Rókákhoz a jelenlegi átigazolási értékéhez képest szinte aprópénzért, 9 millió euróért érkező Kanté ugyanis a szezon során a Premier League legjobb középpályásává nőtte ki magát. Az év csapatába és a francia válogatottba is bekerülő mali játékos fontos gólja és gólpasszai mellett az angol bajnokság legtöbb labdaszerzésével (157) és sikeres szerelésével (125) is büszkélkedhet, jövőre pedig alighanem az Arsenal színeiben építheti tovább virágzó karrierjét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik