Nemzetközi foci

A Sevilla a legnagyobbak nyomába lépett

Csak két korszakos csapat volt képes arra, amire az andalúz gárda, zsinórban háromszor nemzetközi kupát nyerni. Miközben odahaza sose volt a legjobb a sevillai brigád…

Nem véletlenül mondják, hogy a kupadöntő egy külön műfaj, ha jobban tetszik, külön tudomány. A Sevilla csapata, amely idegenben egyetlen mérkőzést sem nyert az idei spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligája csoportköréből is simán kiesett, „természetes közegébe”, az Európa Ligába visszatérve azonnal újjáéledt. Unai Emery vezetőedző azt mondta a Liverpool ellen 3-1-re megnyert finálé után: imádják ezt a sorozatot, mert nekik találták ki.
Hát, majdnem tökéletesen megfogalmazta. 2009/2010 óta hívják így a korábbi UEFA Kupát, azóta hét döntőt bonyolítottak le, abból szerda este a harmadikat nyerte már az FC Sevilla. Zsinórban. Tegyük hozzá, kettőt az Atlético Madrid húzott be, összesen két Európa Liga-siker maradt nem spanyol csapatoknak, a Porto és a Chelsea triumfált egyszer-egyszer. De a Sevilla egészen egyedülálló mutatókkal büszkélkedhet.

Real, Ajax, Bayern, Sevilla

A többszörös európai kupagyőztesek között mindössze három csapat van rajtuk kívül, amelyik egymás után (legalább) háromszor meg tudta nyerni ugyanazt a sorozatot. A Real Madrid természetesen vezeti az előkelő listát, a hősi időkben aratott sikereivel: a Bajnokcsapatok Európa Kupájának első öt kiírását ők nyerték, hasonló sorozatra azóta sem volt példa. A Bajnokok Ligája elnevezés óta ugyebár még dupláznia sem sikerült két éven belül senkinek. De a BEK történetében akadt példa triplázásra, mégpedig két korszakos, az európai futball történetében alapvető jelentőséggel bíró csapattól.

Az Ajax Amsterdam 1971-73 között hódította el sorozatban háromszor a legrangosabb trófeát, a holland iskola virágkorában, Johann Cruyff uralkodása idején. Futballjuk meghatározó volt a kontinensen, abban az időszakban ért a csúcs közvetlen közelébe a holland válogatott is. Aztán jött az őrségváltás, és 1974-ben egy másik tripla kezdődött: a Franz Beckenbauer fémjelezte Bayern München uralta a hetvenes évek második felét. Ők is háromszor nyertek, volt, hogy az elődöntőben a magyar bajnok Újpesti Dózsát búcsúztatva.

Ha döntő, akkor megnyerték

Azóta még a duplázás is igen ritka bravúrnak számít: a Bayernt követő angol uralom során a Liverpool összehozott egyet (1977, 1978), illetve az évtizedekkel későbbi nagy Milannak jött össze 1989-ben és 90-ben. És még egy angol gárdának, amelyet talán legjobban lehet a Sevillához hasonlítani. A Nottingham Forest szintén nem tartozott hazája óriásai közé, bár 1979-es és 80-as BEK-győzele előtt egyszer megnyerte az angol bajnokságot, később viszont semmi mást nem tudott felmutatni, sem odahaza, sem Európában. Azt a ritka bravúrt hajtotta végre, ami a klasszikus óriásklubok közül senkinek nem sikerült: kizárólag győztes európai kupadöntője van. És pontosan ugyanez igaz a Sevillára is.

Az andalúziai gárda kétszer nyerte meg az EL elődjének számító UEFA Kupát, háromszor immár az Európa Ligát – ahányszor döntőbe jutott, győzött. Volt, hogy nagyon simán (4-0 a Middlesbrough ellen), többször is büntetőkkel (az Espanyol, illetve a Benfica ellen), tavaly és idén pedig rendes játékidőben, de „munkás” meccseken a Dnyipro és a Liverpool ellen. Makulátlan mérleg, nem véletlenül fogalmazott úgy Emery, ahogy.

Trófeahalmozók jó társaságában

A Sevilla öt kupagyőzelme persze nem a legtöbb, amit felmutathat egy klub, de a hazájukban sem elsővonalas kiscsapatok között senki nem produkált hasonlót a futballtörténelemben. A Sevilla egyetlen egyszer nyerte meg a spanyol ligát, még 1946-ban. A modern futball időszámításában viszont alighanem ez az egyetlen olyan többszörös európai kupagyőztes futballklub, amelyik odahaza sosem nyert bajnokságot. (Spanyol Kupát igen, szintén ötször, és jövő héten a Barcelona ellen a hatodikért lépnek pályára.)

Ami az európai össztermést illeti, öt serlegével igen előkelő társaságban van a Sevilla, a BEK/BL sorozatot például a Barcelona, Liverpool, Bayern München hármas is ötször nyerte meg – annál többször csak a Milan (7) és a már említett hőskornak is köszönhetően a Real Madrid (10). Az összes európai sorozatot figyelembe véve viszont még ezzel az ötössel sincs esély a csúcs közelébe jutni.

A Real Madrid tizenkétszer (10 BL + 2 UEFA Kupa), a Milan és Barcelona kilencszer (7 BL + 2 KEK, illetve 5 BL + 4 KEK)), a tegnap legyőzött Liverpool nyolcszor (5 BL + 3 UEFA Kupa) diadalmaskodott a kontinens tornáin, és a mindhárom korábbi nagy kontinenstornát legalább egyszer megnyerő Juventus (összesen 6 kupa) és Bayern München (7) is az elit elitjébe tartozik.
A Sevilla azonban az egyazon kupát többször is elhódító óriások között büszkén húzhatja ki magát, mert ugyanazt a serleget eddig mindössze öt gigász tudta legalább ötször felemelni, immáron hatos elit klubba tartozik tehát Unay Emery csapata. A spanyol futball pedig egy újabb tarolást mutat be sikerüknek köszönhetően, hiszen a Bajnokok Ligájában is biztosan spanyol győztest avatnak, ahogyan az elmúlt három évben mindig – még az is lehet, hogy a Real és a Barca után most majd az Atlético nevét vésik fel a serlegre – miközben a második számú kupában ez alatt a három év alatt ugyanaz az egy csapat lett a végső győztes. Mi ez, ha nem egyeduralom?

A mesterhármasok szűk klubja most bővülhet

Bármilyen hihetetlen, de van olyan elit társaság, ahová a Real Madrid nem fér be és már nem is fog tudni belépni. Ez a mindhárom korábbi európai sorozatot legalább egyszer megnyerők klubja. Mivel a Kupagyőztesek Európa Kupája 1999-ben megszűnt, a királyi klub pedig azt sosem nyerte meg, így a szűk elitet ők nem bővíthetik. A Barcelona sem tagja még, de egy Európa Liga-győzelemmel az lehetne, igaz, aligha szeretnének a közeljövőben a kisebbik európai kupában indulni. A Triplázók Klubját így jelen pillanatban négy csapat alkotja: az Ajax, a Bayern München, a Juventus és a Chelsea. De akár a jövő héten bővülhet a lista – az Atlético Madridnak ugyanis már csak a BL-trófea hiányzik a triplázáshoz…

Olvasói sztorik