Nemzetközi foci

Sikkasztás és pénzmosás miatt nyomoznak a kolozsvári CFR-nél

A nyomozók hajnalban Pászkány Árpádnál, a klub volt főrészvényesénél és Iuliu Muresan elnökénél is házkutatást tartottak.

Bűnszervezet létrehozása, folyamatos és súlyos következményekkel járó sikkasztás, folyamatos adócsalás és folyamatos pénzmosás gyanújával indított csütörtökön vizsgálatot a kolozsvári CFR labdarúgóklubnál a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) – tájékoztatott az Agerpres.

A hírügynökség arról értesült, hogy a nyomozók hajnalban a klubnál, Pászkány Árpádnál, a klub volt főrészvényesénél és Iuliu Muresannál, a klub elnökénél is házkutatást tartottak. Az ügyészség a klub és a személyek megnevezése nélkül közölte, hogy húsz helyszínen tartanak csütörtökön házkutatást, és egyelőre gyanúsítottak nélkül vizsgálják az ügyet. A nyomozó hatóság közleménye szerint alapos a gyanú, hogy a klub vezetőségéhez tartozó személyek 2008 és 2013 között közel 8,5 millió eurót (2,6 milliárd forint) tulajdonítottak el a klub vagyonából.

Az ügyészek szerint a pénz kivonása Cipruson és a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégeken keresztül történt. Ezek a cégek tanácsadói, illetve közvetítői szerződéseken keresztül tényleges szolgáltatások végzése nélkül jutottak jelentős pénzösszegekhez.

A bűnügyi vizsgálat két nappal az után kezdődött, hogy a CFR labdarúgócsapata megnyerte a román kupát. A román Liga 1-ben játszó klubnál 2014 eleje óta jelentkeztek anyagi gondok, azt követően, hogy Pászkány Árpád kolozsvári magyar üzletember átadta a klubban birtokolt többségi részvénycsomagját egy kolozsvári befektetőcsoportnak.

Pászkány 2001-ben vásárolta meg a CFR részvényeit. A csapat akkor a harmadosztályban játszott. A klub hivatalos nevébe ezután került bele az 1907-es évszám, mely arra utalt, hogy a CFR az 1907-ben alakult Kolozsvári Vasutas utódjának tekinti magát. A csapat 2004-től szerepelt a Liga 1-ben, és 2008 után három alkalommal nyerte meg a román bajnokságot, négyszer pedig a román kupát. Legfényesebb európai sikerét 2012 decemberében érte el, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében a Manchester United otthonában sikerült győznie.

Olvasói sztorik