Nemzetközi foci

Cristiano Ronaldo négyszer többet ér, mint a magyar válogatott összesen

Nyilvánosak csoportellenfeleink Eb-keretei – óriási a magyarok hátránya a középpályán.

A nyári Európa-bajnokság június 10-i rajtja vészesen közeledik, a szövetségi kapitányok legtöbbje pedig már megnevezte azon játékosait, akikkel harcba kíván indulni a kontinensviadalon. A magyar és az izlandi bő keret már régóta ismert, a napokban pedig az osztrák és a portugál válogatott kerete is napvilágot látott, ennek apropóján pedig eljött az ideje, hogy összehasonlítsuk Magyarország és csoportbeli ellenfeleink játékosállományát.

Bár hazánk válogatottját egyelőre még 30, riválisainkét pedig már az Eb-re maximálisan nevezhető 23 játékos alkotja, sajnos így is a mi nemzeti csapatunk éri a legkevesebbet – legalábbis a mértékadó transfermarkt.de szerint. A német honlap szerint az F csoportból messze a portugálok kerete éri a legtöbbet 318 millió euróval, őket követi a 130 millióra becsült Ausztria, majd a 41 milliós Izland, a sort pedig az alig 31 milliót érő magyar játékosállomány zárja. Csak összehasonlításképp: a keretszűkítés után a 110 milliós értékkel bíró Cristiano Ronaldo jó eséllyel egymaga négyszer többet fog érni, mint a teljes magyar válogatott, de az izlandi keretnél is majdnem háromszor értékesebb a luzitán zseni.

Védelem

Nem csak Cristiano Ronaldo jelenti a különbséget természetesen, Portugália két kapusa, a sportingos Rui Patrício (14 millió) és a Lyonban védő Anthony Lopes (12 millió) például külön-külön is jóval többet ér, mint a másik három ország tíz nevezett kapusa összesen. A 13 hálóőr között egyébként a másfél millióra becsült Megyeri Balázs a harmadik legértékesebb, de Dibusz Dénes (1,2 millió) is az élmezőnyben szerepel. Azonban nem minden a piaci érték: a legszínesebb nemzetközi karriert egyértelműen a mi 40 évével korelnök Király Gáborunk (250 ezer) futotta be, a selejtezők során pedig a mindössze 400 ezer eurót érő izlandi Halldórson kapta a legkevesebb gólt a négy kezdő hálóőr között.

Elmondhatjuk, hogy nem a hátvédsor Portugália legerősebb pontja, de a kvartett többi tagjához képest itt sem állnak rosszul a luzitánok. A csoport esélyesének védelméből (és keretéből) egyedül a 38 éves Ricardo Carvalho értéke nem éri el az 1 millió eurót, miközben nálunk ezt az összeget csak Juhász Roland (pont 1 millió), míg Izlandnál Regnar Sigurdsson (Krasnodar, 6 millió) ugorja meg. Az izlandiaknál a belga ligában pallérozódó 22 éves Ingason, nálunk pedig a Lengyelországban légióskodó Guzmics, Kádár páros, illetve Fiola Attila képvisel még jelentősebb értéket.

A két Southampton-bekk, Cédric és Fonte (11 és 5 millió), illetve a realos Pepe (6 millió) nevével fémjelzett portugál védelmen is túltesz azonban Ausztria. Az Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev, 13 millió), Martin Hinteregger (Mönchengladbach, 9 millió) belső védő párost sok helyen megirigyelnék, a védőként és középpályásként is bevethető Bayern-ász, David Alaba (45 millió) pedig a világ bármely csapatában kezdő lehetne. Érdekesség, hogy az osztrák keret egyetlen 1 milliós érték alatti tagja is egy védő, méghozzá a magyar származású Garics György.

Középpálya

A legnagyobb különbség talán a pálya közepén van a magyar csapat és ellenfelei között. Portugália természetesen egy teljesen másik kategória, Fernando Santos gárdájának szemtelenül fiatal középpályájáról hét játékos – például a sportingos William Carvalho (26 millió), a valenciás André Gomes (18 millió), vagy épp a Bayern által frissen leigazolt 18 éves tehetség, Renato Sanches – értéke is 10 millió euró fölött van.

Ezzel még nem is lenne különösebb baj, de amíg Izlandnál a keret legértékesebb játékosa, a selejtezőben 6 gólt is szerző Gylfie Sigurdsson (Swansea, 11 millió), a csapatkapitány Gunnarsson (Cardiff, 3 millió) és az olasz Udinese csapatában bizonyító Hallfredsson, az osztrákoknál pedig többek közt a Werder Bremen meghatározó játékosa, Junuzovic (7 millió) és a schalkés Schöpf (4 millió) is ezen a poszton van, addig tőlünk egyedül Kleinheisler játszik topligás csapatban. Ez pedig olyan különbség, amit még Gera Zoltán rutinja, vagy Stieber és Lovrencsics lendülete sem biztos, hogy képes eltüntetni.

Támadósor

Csatárok terén nem kell szégyenkeznünk, a Cristiano Ronaldo mellett Nanival (Fenerbahce, 16 millió) és a török bajnokságot nyert Quaresmával (Besiktas, 4 millió) rohamozó portugálok támadóereje félelmetes, de másik két ellenfelünkkel képesek lehetünk felvenni a versenyt. Ausztria legértékesebb támadója a 8 milliót érő Marko Arnautovic (Stoke City), de a selejtezők során 7 gólt vágó Marc Jankóra (Basel, 2 millió) is érdemes lehet figyelni, Izlandnál pedig a 37 éves nagy öreg, a Chelsea-ben és a Barcelonában is megfordult Eidur Gudjohnssenen kívül nincs igazán nagy név a fiatal támadók között.

Nálunk a lengyeleknél parádézó Nikolics (3,5 millió) mellett a keret messze legértékesebb játékosa, a 6,25 millió euróra becsült Dzsudzsák Balázs is a góllövésért felel, érdemes azonban megjegyezni, hogy Törökországban légióskodó csapatkapitányunk értékét tekintve az osztrákoknál csak a hetedik, a portugál keretben pedig mindössze a 16. legdrágább játékos lenne.

Az Európa-bajnokság F csoportjában Magyarország június 14-én Ausztriával, 18-án Izlanddal, végül 22-én Portugáliával ütközik meg.

Olvasói sztorik