Nemzetközi foci

Európa Liga: ötödször a Sevilla vagy negyedszer a Liverpool?

A sorozat legeredményesebb csapatai, a négyszeres győztes Sevilla és a három alkalommal első Liverpool találkozik a labdarúgó Európa Liga szerda esti fináléjában. A bázeli St. Jakob-Parkban egy sorozat biztosan megszakad majd, ugyanis a második számú európai kupában ez a két csapat még nem veszített a fináléban. A Sevilla 2006-ban és 2007-ben, valamint 2014-ben és 2015-ben győzött, míg a Liverpool 1973-ban, 1976-ban és 2001-ben hódította el a trófeát.

A Sevilla negyven év után az első együttes lehet, amely sorozatban háromszor diadalmaskodik egy európai kupában, ez a bravúr 1974 és 1976 között a Bayern Münchennek sikerült a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.

– Az, hogy sorozatban a harmadik döntőnkre készülünk, jól mutatja, hogy mennyire összeszedettek vagyunk, és igazán vágyunk az Európa Liga-győzelemre – nyilatkozta Unai Emery, a Sevilla vezetőedzője.

Jürgen Klopp tavaly októberben Brendan Rodgers menesztését követően ült le a Liverpool kispadjára, s hatalmas eredmény lenne, ha mindjárt bemutatkozásként kupagyőzelmet aratna a csapattal. Ugyanakkor, ha a Vörösök nem hódítják el a trófeát, akkor azt komoly kudarcként élhetik meg az Anfield Roadon, ugyanis ebben az esetben az együttes a következő szezonban nem indulna egyik európai kupában sem, mivel a Premier League-ben csak a nyolcadik lett.

– Óriási harc lesz a pálya minden részén, ebben biztos vagyok. Egy kupát nem lehet csak szimplán egy kis futballal elhódítani – nyilatkozta a 48 éves Klopp, aki korábban a Mainz és a Borussia Dortmund edzőjeként is találkozott már a Sevillával. Az UEFA Kupa 2005/06-os idényének első fordulójában a Sevilla a Mainzban elért gól nélküli döntetlent követően a hazai pályán aratott 2-0-ás győzelemmel jutott tovább, míg a 2010/11-es Európa Liga idény csoportkörében a Borussia Dortmund előbb hazai környezetben 1-0-ra kikapott, Andalúziában pedig 2-2-es döntetlent játszott.

A bázeli összecsapás 20:45 órakor kezdődik, a találkozó játékvezetője a svéd Jonas Eriksson lesz. Bogdán Ádám ugyan a Liverpool alkalmazottja, sőt, vasárnap védett is a Liverpool bajnoki zárómérkőzésén, az Európa Liga-keretnek azonban nem tagja.

Olvasói sztorik