Nemzetközi foci

Óriási a tét az El-döntőben

Sem a Liverpool, sem a Sevilla nem indulhat a BL-ben, ha elbukja a bázeli finálét.

Ebben az összeállításban indul az Európa-liga döntője

LIVERPOOL: Mignolet – Clyne, Toure, Lovren, Moreno – Can, Milner, Lallana, Firmino, Coutinho – Sturridge.
SEVILLA: David Soria – Mariano, Rami, Carrico, Escudero – Krychowiak, N’Zonzi, Coke, Banega – Vitolo, Gameiro.

Baselben rendezik meg az Európa-liga fináléját, a Liverpool és a Sevilla között. Az andalúziai együttes trénere, Unai Emery a viadal igazi specialistájának mondhatja magát, hiszen 2014-ben és 2015-ben is elhódította az El-trófeát. Ugyanakkor biztosan nem lesz könnyű dolga, hiszen az angol együttes kispadján a világ egyik legjobb trénere, Jürgen Klopp ül, aki mindig képes a meglepetésekre.

Az Európa-liga sokáig lenézett viadal volt. Bár pénzügyi szempontból természetesen ma sem lehet egy lapon említeni a Bajnokok Ligájával, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rendre próbálja vonzóbbá tenni az európai csapatok számára a pénzdíjak emelésével. A mostani fináléban azonban amiatt is sok forog kockán, mert ezúttal a győztes közvetlenül is bekerül a BL csoportkörébe. Az El legjobbja elvileg ugyan csak a BL selejtezőjében szerezhetne indulási jogot, mivel azonban a legrangosabb nemzetközi kupa május 28-i döntőjét két olyan csapat – a Real Madrid és az Atlético Madrid – vívja, amelyek amúgy is indulási jogot szereztek saját bajnokságukban is, így ezúttal változik a helyzet.

Klopp összesen hat alkalommal került valamely német vagy nemzetközi kupa fináléjába. Mindezek közül egyetlen volt nemzetközi meccs: 2013-ban, a Bajnokok Ligája döntőjében a Borussia Dortmund trénereként szenvedett 2-1-es vereséget a Bayern Münchentől. Az előző évben a Német Kupa fináléjában máig emlékezetes meccsen, szintén a Dortmunddal 5-2-re verte a Bayernt, azóta azonban, 2014-2016 között négy döntőben négyszer kapott ki, ebből két ízben hosszabbítás után. Bár Klopp csak tavaly október óta ül a Liverpool kispadján, egy finálét már új együttesében is végigizgulhatott: a Ligakupa döntőjét, amelyen a rendes játékidő, majd a hosszabbítás után is 1-1-re állt a meccs, mígnem büntetőkkel a Manchester City aratott diadalt.

Nemcsak a nem túl jó statisztika miatt sem feltétlenül a Liverpoolnak áll a zászló. Amiatt sem, mert a vörösök El-beli teljesítménye a döntőbe jutás ellenére sem nevezhető meggyőzőnek. A csapat ugyanis a 16 mérkőzéséből csak hatot nyert meg, s ezek között ugyan voltak emlékezetesek is, köztük a Dortmund és a Villareal hazai legyőzése, de akadtak kínkeserves találkozók is. Bár azt azért elmondhatjuk, hogy Klopp színre lépése óta a Pools néha látványos játékra is képes, teljesítménye rendkívül hullámzó, amit a Premier League-ben is hétről hétre megtapasztalhattunk.

Ami a Sevillát illeti, a dél-spanyolországi gárda történelmi mesterhármasra készül, 2014 után sorozatban harmadszorra hódíthatja el az El-trófeát. Amiatt is csúcstartó lehet az együttes, mert eddig mindegyik El, illetve UEFA-kupa fináléját megnyerte (az említetteken kívül 2006-ban és 2007-ben). Ez lenne tehát az ötödik. A spanyol hegemóniát mutatja a kupában továbbá az is: 2004 óta csak 2005-ben (CSZKA Moszkva), 2008-ban (Zenit Szentpétervár), 2009-ben (Sahtar Donyeck), 2011-ben (FC Porto), valamint 2013-ban (Chelsea) volt példa arra, hogy nem az ország valamely együttese nyerte meg a viadalt.

Olvasói sztorik