Nemzetközi foci

A Sevilla rutinja dönthet az El-döntőben

A Rangadó.hu Juhár Tamást és Kele Jánost kérdezte az esti fináléval kapcsolatban.

Szerda este rendezik meg Bázelben az Európa-liga döntőjét, melynek két résztvevője a Liverpool és a Sevilla. A spanyolok zsinórban harmadjára kerültek be a második számú európai kupasorozat fináléjába, és egy esetleges győzelem után ismét övék lehet a trófea, akárcsak az előző két kiírásban. Ehhez azonban lesz egy-két szavuk az angoloknak is, akik tizenegy év után hódíthatnak el újra nemzetközi kupát, a siker pedig Bajnokok Ligája-szereplést is eredményezhet Kloppéknak. A Rangadó.hu a korábbi húszszoros magyar válogatott labdarúgót, Juhár Tamást, és az angol foci szakértőjét, a Britannia-blog szerzőjét, Kele Jánost kérdezte az esélyekkel kapcsolatban.

– Az utóbbi néhány hétben itt a bajnokság végén már mind a két csapat azt tartotta a legfontosabb feladatának, hogy a mai estére eredményesen felkészüljön. Először az volt a véleményem, hogy nagyon jó mérkőzést fogunk látni, hiszen az angoloknak és a spanyoloknak is erős a támadójátékuk, de ma már inkább azt mondanám, hogy csodálkoznék, ha ennyire fontos meccsen sok gól születne. A játékoskeretet tekintve a Liverpoolnak ugyan a védelemben van problémája, de előrébb tart, mint a Sevilla. Az andalúz csapat azonban nem hiába tud a kupákban évek óta ilyen jól szerepelni, és pont emiatt tartom kissé esélyesebbnek. Klopp bebizonyította, hogy jól tud meccselni, képes tűzben tartani a játékosokat, ám eléggé hullámzó teljesítményt nyújt a csapata a mérkőzéseken belül. Az angoloknak csak akkor lehet esélyük, ha mindvégig nagyfokú intenzitással tudnak játszani, és ha a Sevillát kimozdítják abból a komfortzónából, amelyben ők képesek irányítani egy ilyen találkozót. Papíron a Pool játékának, valamint Coutinho mozgékonyságának kellene érvényesülnie, de Unai Emeryék már annyi ilyen meccset játszottak, hogy csodálkoznék, ha erre ők nem lennének felkészülve – mondta Juhár Tamás, aki tippelésre nem vállalkozott, de annyit azért hozzátett, hogy rendes játékidőben fog eldőlni a mérkőzés.

– Nincs egyértelmű esélyese a döntőnek. Én a Liverpoolnak szorítok, már csak azért is, hogy legyen egy kis változatosság a győztest illetően. A Sevilla viszont négy döntőt is megnyert az elmúlt tíz évben, ezért a rutin mindenképpen mellettük szól. Amit talán kevesen említenek meg a felvezetésekben, hogy Jürgen Klopp nem feltétlenül a döntők embere. Karrierje során eddig egyetlen egy finálét sikerült behúznia, még 2012-ben a Bayern ellen a Német Kupában, azóta többet is elveszített, például egyet a BL-ben, egyet pedig az angol Ligakupában is. Ezek miatt talán a Sevilla egy hajszállal esélyesebb. A spanyolok szerintem kivárásra fognak játszani, mivel nekik alapból az a stílusuk, hogy biztos védekezésből próbálnak játszani, illetve a Liverpool pont akkor a legsebezhetőbb, ha náluk van a labda, és nekik kell a mérkőzés iramát diktálni. Ennek ellenére azt mondom, hogy az angolok 2-1-re megnyerik a döntőt – válaszolta honlapunknak Kele János.

Olvasói sztorik