Nemzetközi foci bajnokok ligája

Három híján teljes a Fradi BL-ellenfeleinek listája

Az még nem dőlt el, hogy hogyan osztja fel az UEFA kisebb csoportokra a második kört, de úgy sem lesz könnyű dolga a magyar bajnoknak.

Az elmúlt héten több bajnokság is véget ért, így kiderült, mely együttesek érkeznek az adott országokból a Bajnokok Ligájába. Arról korábban már szó esett, hogy a magyar bajnok Ferencváros a második selejtezőkörben kapcsolódik be, és bár az UEFA hivatalosan még továbbra sem hirdette ki, de biztosnak tekinthető, hogy nem lesz kiemelt a selejtezőkben.

A Fradi lehetséges ellenfeleit többször sorba vettük már, de azóta is újabb nevekkel bővült a lista.

A biztosan kiemelt csapatok: Red Bull Salzburg (osztrák), Celtic (skót), APOEL (ciprusi), BATE Boriszov (fehérorosz), Legia Warszawa (lengyel), Dinamo Zagreb (horvát), Ludogorets Razgard (bolgár), Qarabag FK (azeri), Rosenborg (norvég), FK Asztana (kazah), Crvena zvezda (szerb), Dinamo Tbiliszi (grúz) és FH Hafnarfjördur (izlandi).

Gyakorlatilag már bajnok, és így kiemelt lesz: FC Köbenhavn (dán).

Így 14 csapat helye biztosnak mondható a kiemeltek között. Négy bajnokságban még éles a verseny a bajnoki címért, azokban hétvégén dől el az aranyérem: Izraelben a Hapoel Beer Sheva két ponttal vezet a Makkabi Tel-Aviv előtt. Ha előbbi lesz a bajnok, úgy nem lesz kiemelt, a Makkabi viszont biztosan a 17 legerősebb csapat között szerepelne, így akár a Fradi ellenfele is lehet. A moldovai bajnokságban a Dacia Chisinau holtversenyben áll az élen a Sheriff Tiraspollal – előbbi nem, utóbbi biztosan kiemelt lesz, ha bejut a BL-be. Szintén két pont a Skenderbeu előnye a Partizanival szemben az albán pontvadászatban: előbbi kiemelt lehet, utóbbi biztosan nem. Luxemburgban is két pontra csökkent a Dudelange előnye a Folával szemben: előbbinek még minimális esélye van rá, hogy kiemelt legyen a BL-ben, utóbbi viszont biztosan erősebb ellenfelet kapna.

Ha esetleg az alacsonyabban rangsorolt csapatok szereznének indulási jogot a fenti bajnokságokból, akkor a maradék három kiemelt helyre a szlovák AS Trencín, az első körből érkező walesi The New Saints (vagy ellenfele) és a litván Zalgiris – vagy a Dudelange, ha bajnokságot nyer – lesz még kiemelt. (Ha egy magasabban jegyzett csapat bajnok lesz, akkor a Trencín, TNS duó kerül a kiemelt csapatok közé, ha kettő lép a BL-be, akkor csak a Trencín fér be a legjobb 17-be.)

Az előző években az UEFA területi elven, a koefficienseket is figyelembe véve rendezte kisebb divíziókba a csapatokat, így még tovább szűkülhet a Fradi lehetséges ellenfelinek sora. Tavaly a Videoton például a skót, fehérorosz, svéd, finn, norvég és dán bajnok közül várt ellenfélre – az akkori lehetséges riválisok közül a Celtic és a BATE most is ott van a sorban.

Olvasói sztorik