Nemzetközi foci

Célpont az Eb! Terrortámadástól tartanak

Lehetséges akciók miatt figyelmeztetést adtak ki a közelgő Európa-bajnokságot illetően.

Rob Wainwright, az Europol igazgatója meglehetősen borús képet festett a német Die Welt című lapnak adott interjúban. A szakember elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a terroristák minden esetben könnyű célpontokat keresnek. Erre utal az is, hogy Párizsban kávézók, éttermek, egy koncertterem, illetve a Franciaország-Németország barátságos meccsnek otthont adó Stade de France volt a támadás középpontjában, míg Belgiumban a tömegközlekedés és az utazás.

Ezek mindegyikével szemben rendkívül egyszerű támadásokat intézni. Ahogy az a Blikkcikkéből kiderül, a brit igazgató azt kérte, hogy az európai rendőrségi erők éppen ezért kifejezetten figyeljenek a hamarosan kezdődő világversenyre és a városokban történt eseményekre.

Megfigyelhető ugyanis, hogy elsősorban a tömegrendezvények és szabadidős szórakozási tevékenységek területén igyekeznek támadásokat intézni a terroristák, amelyek éppen az Iszlám Állam által elutasított, szabadelvű európai kultúrát képviselik. A biztonsági erőknek tehát maximálisan fel kell készülniük minden eshetőségre, ugyanis egy ilyen esemény vonzó célpont lehet a terroristáknak.

Ennek érdekében a hatóságoknak kész forgatókönyvvel kell rendelkezniük a támadások elhárítására, mint ahogy azt Németországban is láthattunk a Németország-Belgium elhalasztott barátságos mérkőzés napján.

Rob Wainwright felhívása ráadásul egyáltalán nem alaptalan. Korábban ugyanis, a brüsszeli merényletet követően elfogott terrorista elmondta: az idén nyári labdarúgó Európa-bajnokság is célpontja a terroristáknak.

Az Eb-n a magyar labdarúgó-válogatott is részt vesz. A külügyminisztérium a napokban figyelmeztette a magyar szurkolókat, hogy mielőtt Franciaországba utaznak, regisztráljanak. A külügy a magyar válogatott Eb-szereplése alatt ideiglenes ügynökség jelleggel helyszíni és mobil (mikrobuszos) konzuli jelenlétet biztosít.

Olvasói sztorik