Nemzetközi foci

Bajnokságot nyert a Blackburnnel, megy a nyári Eb-re, ki az?

Akadnak érdekességek a Leicestert megelőző, legutóbbi angol meglepetés-bajnokcsapat akkori keretében.

A Leicester City lett a hatodik csapat, amely meg tudta nyerni az angol Premier League-t. A maradék ötöt mindenki fel tudja sorolni: Manchester Untied, Manchester City, Chelsea, Arsenal és a Liverpool. Vagy mégsem? Nos, aki a fenti kérdésre a fenti választ adja, bizony téved. A Liverpool ugyanis 1992 óta nem nyerte meg az angol bajnokságot, ellentétben a legendás, Alan Shearer-féle Blackburn Roversszel.

Mindennek idén már 21 éve. Alighanem senki sem gondolná, hogy keretükből még akad aktív játékos. Azt pedig még kevésbé, hogy olyan is akad, aki jó eséllyel készülhet a 2016-os Európa-bajnokságra is. Pedig ez a helyzet…

Határeset, hogy az akkor 19 éves Shay Given angol bajnoknak számít-e, de annyi bizonyos, hogy a Blackburn keretének tagja volt az évben. Mérkőzésen ugyan nem játszott – az első számú hálóőr az angol válogatott Tim Flowers volt -, ráadásul a szezon során egy időre kölcsön is adták a másodosztályú Swindon Town-nak, de a hivatalos statisztikák megemlítik nevét a legendás szezon krónikáiban.

Given azóta 354 meccset tudott le a Newcastle Unitednél, majd 2009 és 2011 között a Manchester Cityt szolgálta, majd 2015-ig az Aston Villa játékosa volt, manapság a Stoke Citynél játszik a hálóőr.

A kapus egyébként nem angol nemzetiségű, hanem ír. Méghozzá az ír válogatott mintegy örökös hálóőre, immáron 133 mérkőzésen lépett pályára a nemzeti csapat színeiben. A ma már 40 esztendős játékos szinte kizárt, hogy ne vehessen részt legalább kerettagként az Európa-bajnokságon, miután a selejtezősorozatban öt meccsen – köztük a németek elleni győzelem alkalmával – is segíthette országát.

Ezzel azonban még nincs vége a számunkra érdekes, 1994-95-ös Blackburnhöz kapcsolódó finomságoknak.

A keretnek ugyanis olyan játékos is tagja volt, aki jelenleg Magyarországon dolgozik. Hogy ne kelljen sokat találgatni, lelőjük a választ: a Videoton újonnan kinevezett edzőjéről, Henning Bergről van szó. A norvég védő nem kevesebb mint 40 alkalommal lépett pályára a bajnokságban a Roversnél abban az idényben, egy gólt szerzett – éppen a jelenlegi címvédő Leicester Citynek.

https://www.youtube.com/watch?v=HwKInettgJ0

Olvasói sztorik