Nemzetközi foci

FIFA: tiltakozásul lemondott Domenico Scala

Lemondott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) könyvvizsgáló és ellenőrző bizottságának vezetője, Domenico Scala, aki lépésével az elnök Gianni Infantino tanácsadó testületének megnövelt jogkörei ellen tiltakozik.

A svájci-olasz Scala – aki korábban az elnökválasztást felügyelő eseti választási bizottságot is vezette – szombaton azt követően mondott le, hogy a FIFA kongresszusa pénteken további jogköröket szavazott meg a végrehajtó bizottságot felváltó tanácsnak, amely így bármikor leválthatja a független bizottságok vezetőit. Scala 2012 óta vizsgálta a FIFA pénzügyeit, lemondását „ébresztőnek” szánta a szervezet tagjai felé.

„Megdöbbentett ez a döntés, mert aláaknázza a FIFA irányításának központi tartóoszlopát, s elpusztítja a reformok értékes eredményeit” – nyilatkozta Scala, aki tavaly augusztusban maga javasolta a végrehajtó bizottság megszüntetését.

Infantino később megvédte a döntést, mondván azok, akik kritizálják azt, “nem igazán értik, amit csinálunk.”

„Infantino most pontosan úgy dolgozik, mint Michel Platini vagy Joseph Blatter” – nyilatkozta Mark Pieth, a független tanácsadó és ellenőrző bizottság korábbi elnöke. „Pontosan ez az, amit magunk mögött szeretnénk hagyni végre.”

Pieth hozzátette, információi szerint Infantino kevesellte azt a 2 millió svájci frankos (572,7 millió forintos) fizetést, amelyet a Scala vezette, díjazásért felelős háromtagú bizottság ajánlott fel neki.

Az új elnök fizetése kulcskérdés volt az elnökválasztási kampányban. Infantino már akkor jelezte, biztosan kevesebbet keres majd elődjénél – a 2015-ben közel hárommillió frankot (859 millió forint) felvevő Joseph Blatternél –, s hozzátette, ráadásul nem az elnöki, hanem a főtitkári poszt lesz a legjobban fizetett állás a FIFA-ban. Első hivatali napján Infantino kifejtette, nem tudja, mennyi lesz a fizetése, s hangsúlyozta, nem a pénz miatt indult az elnöki posztért.

Infantinót, az UEFA korábbi főtitkárát február 26-án választották meg a FIFA kilencedik elnökének, megbízatása 2019-ig szól. Az előző elnök, a 80 éves Blatter 1998 óta irányította a szervezetet, tavalyi újraválasztását követően viszont lemondott posztjáról a kirobbant korrupciós botrány miatt.

A FIFA 66., mexikóvárosi kongresszusán pénteken megválasztotta első női főtitkárát, a szenegáli Fatma Samourát, valamint felvette tagjai közé Gibraltárt és Koszovót.