Nemzetközi foci

Európai körkép: ki nevet a végén?

A Barcelona és a Real versenyfutásán kívül Európa több bajnokságában is izgalmas hajrá várható.

Európa legtöbb őszi-tavaszi rendszerű nemzeti ligájában már eldőlt a bajnoki cím sorsa, sőt van ahol már – Magyarországhoz hasonlóan – be is fejeződött a pontvadászat. Azonban néhány helyen még mindig tart az öldöklő küzdelem az elsőségért, a Rangadó.hu pedig utánajárt, hol tartogatnak még izgalmakat az utolsó fordulók.

A nagyobb bajnokságokban is vannak nyitott kérdések

A topbajnokságok közül egyedül a spanyol La Liga nyitott még, itt az előző fordulóig három csapat is fej-fej mellett haladt, de az Atlético vereségével a versenyfutás két gárdára, a 88 pontos Barcelonára és a 87 egységgel rendelkező Real Madridra szűkült, ugyanis hiába érhetnék még be pontszámban a matracosok Messiéket, az egymás elleni két 2-1-es vereségük miatt előzni már nem lennének képesek. A Real sincs azonban könnyű helyzetben, hiszen amíg a királyiak a szívós Deportivo otthonába látogatnak az utolsó körben, addig a katalánok a tabella alsó negyedében szerénykedő, de már biztosan bennmaradó Granadánál teszik tiszteletüket.

Az Európa második vonalába tartozó ligák közül több helyen is nyitott még a bajnokság. Portugáliában szintén egy forduló van már csak hátra, itt a Benfica két ponttal vezeti a tabellát a Sporting előtt, ráadásul a sorsolása is könnyebb – a Sasok a középcsapat Nacionalt fogadják, a Sporting pedig a negyedik Bragához utazik. Az üldözők számára az jelenthet némi reményt, hogy pontegyenlőség esetén ők diadalmaskodnak, köszönhetően a riválisuk őszi 3-0-s legyőzésének.

A belga rájátszásban a 47 pontos FC Bruges és az őt háromegységnyi lemaradással követő RSC Anderlecht küzd a bajnoki címért, bár mivel még három kör is hátravan, ezért matematikailag a harmadik, éppen kilencpontos hátrányban lévő KAA Gent is odaérhet – igaz, ehhez óriásit kellene javítania a listavezetőhöz képest mínusz 14-es gólkülönbségén. Oroszországban is három résztvevős lehet a végjáték, két körrel a befejezés előtt az 59 ponttal vezető CSZKA Moszkva érezheti magát leginkább nyeregben, de a jelenleg 57 pontot birtokló FK Rosztov és az 55 pontos Zenit is előzhet még. A törököknél a hat ponttal vezető Besiktasnak már csak egy döntetlenre van szüksége, hogy elejét vegye az üldöző Fenerbahce bármiféle reménykedésének, igaz ugyanakkor, hogy míg a riválisuk relatíve könnyű sorsolással rendelkezik a hajrára, addig a Fekete Sasok a bronzérmes Konyaspor és az Európa Ligáért küzdő Osmanlispor ellen lépnek pályára.

És a kicsiknél is sok izgalom várható

Az alacsonyabban jelzett bajnokságok közül számunkra leginkább a lengyel lehet érdekes, ahol Nikolics Nemanja csapata, az élen álló Legia Warszava ugyanúgy 40 ponttal várja az utolsó kört, mint a második Piast Gliwice, és bár pontegyenlőség esetén mindenképpen a Legia marad az élen, azért borítékolhatóan lesznek izgalmas momentumok a záró fordulóban. Mint ahogy a moldovai bajnokságban is, ahol két körrel a vége előtt a Dacia Kisinyov és a Sheriff Tiraspol egyaránt 61 egységgel rendelkezik, az utolsó meccsen ráadásul egymás ellen játszik a két csapat!

Albániában is egymás elleni meccs dönthet a bajnoki címről, péntek esti esetleges pontszerzésével ugyanis a listavezető Skenderbeu végképp elveheti az őt ötpontnyi lemaradással követő Partizani bajnoki reményeit, igaz, az üldözők győzelme esetén az utolsó, jövő heti fordulóra maradna a döntés. Szintén két forduló van hátra, és öt pont a különbség Izraelben is, ahol a Hapoel Beer-Sevát már csak egy hajszál választja el attól, hogy elcsípje az elsőséget az elmúlt években domináló Maccabi Tel-Aviv elől.

Kiélezett még a küzdelem Szlovéniában, ahol az NK Olimpija Ljubljana vezet három ponttal az NK Maribor előtt, és Luxemburgban is, ahol a listavezető Dudelange és a Fola Esch között csak két egység a differencia – mindkét bajnokságban két forduló van még hátra. Dániában még négy kör vár a csapatokra, ezért a FC Köbenhavn gárdáját hét pont lemaradással követő Sonderjyske számára is van még miért küzdeni. San Marinóban a bajnokság rájátszása kieséses rendszerű, így itt még négy együttes is esélyes a trófea elhódítására.

Matematikailag nem dőlt még el az örmény és a montenegrói bajnokság, bár előbbiben három körrel a vége előtt kilenc pont a hátránya a második Shiraknak az Alashkerttel szemben, így az üldözők itt már csak a csodában bízhatnak. Montenegróban a Mladost Podgorica tett szert tekintélyes, hét pontos előnyre az utolsó három forduló előtt, de a kemény sorsolása miatt még a második Buducsnoszt is bizakodhat – az egymás elleni mérkőzésükön kívül az éllovas a harmadik Rudarral is összecsap a véghajrában.

Olvasói sztorik