Nemzetközi foci

FIFA: női főtitkárt neveztek ki

A szenegáli Fatma Samourára szavaztak.

A szenegáli Fatma Samoura megválasztásával először lett női főtitkára a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA).

„Kívülről érkezik, így új színt hoz majd a FIFA-ba. Nem valaki a múltból, hanem új ember” – indokolta az 54 éves főtitkár jelölését a szervezet 66., mexikóvárosi kongresszusán Gianni Infantino elnök.

A 21 esztendeje az Egyesült Nemzetek Szervezeténél dolgozó, négy nyelven – franciául, angolul, spanyolul és olaszul – beszélő Samourát átvilágítják, s ha nem vetődik fel aggály vele szemben, június közepén foglalhatja el új pozícióját. Fatma Samoura az elmúlt két évtizedben az ENSZ képviseletében Dzsibutiban, Kamerunban, Csádban, Guineában, Madagaszkáron és Nigériában látott el fontos feladatot.

„Nagy szervezeteket irányított és tekintélyes összegeket felügyelt” – méltatta őt Infantino.

Az első nem európai főtitkár elődjét, a francia Jérome Valckét január közepén menesztették posztjáról annak folyományaként, hogy szeptemberben visszaélésekkel vádolták meg a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt.

A FIFA tagsága megszüntette Indonézia tagságának felfüggesztését, mivel a helyi kormány visszavonta az ottani szövetség működését korlátozó rendeletet. Ugyanakkor a küldöttek fenntartották Kuvait és Benin tagságának felfüggesztését.

A küldötteknek Koszovó és Gibraltár tagfelvételéről is dönteniük kellett, és végül mindkettő jelentkezését támogatták, így a FIFA-tagországok száma 211-re emelkedett. Koszovót tíz napja az európai szövetség (UEFA) is felvette tagjai közé budapesti kongresszusán. A 2013 óta UEFA-tag Gibraltár esetében a FIFA végrehajtó bizottsága 2014 szeptemberében visszautasította a felvételi kérelmet, ugyanakkor a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) május 2-án felülvizsgálatra szólította fel a FIFA-t.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik