Nemzetközi foci

Eldőlt: a Vidi és a Loki kiemelt lesz, az MTK nem

Körvonalazódik az Európa Liga selejtezőjének mezőnye.

A várakozásoknak megfelelően alakul az európai futball, legalábbis azon része, amely a magyar csapatok Európa Liga-kiemelésének szempontjából releváns. Amit a Rangadó.hu már korábban is jelzett, mára matematikailag is biztossá vált: a Videoton és a Debrecen kedvező pozícióból várhatja az EL első selejtezőkörének sorsolását, míg az MTK az erősebb csapatok közül kap majd ellenfelet.

Végleges a magyar csapatok státusza

Az elmúlt öt év teljesítménye alapján a Videoton 8.725-ös koefficienssel bír, a Debrecen 6,475-tel, az MTK pedig annak ellenére is csak 2,475-tel, hogy a legtöbb szezonban megmérettethetik magukat a nemzetközi porondon.

A Vidi értéke ezzel jelenleg a 6. legmagasabb az eddigi biztos résztvevők közül. Ennél valamivel lejjebb ugyan még csúszhatnak, de az a fehérváriak és a debreceniek számára matematikailag is teljesen kizárt, hogy a 98 résztvevőből csak az 50. legerősebbek legyenek, vagyis a kiemelés már fixnek mondható.

Ezzel ellentétben az MTK-t még egy-egy macedón vagy épp feröer-szigeteki csapat is megelőzi, így még akkor sem végezhetnek a legmagasabb 49 értékkel bíró csapat között, ha a maradék 22, még futó releváns bajnokság összes hátra lévő fordulója a lehető legkedvezőbben alakul a számukra.

Ki lehet az ellenfél?

A lehetséges ellenfelek teljes listáját itt lehet megtekinteni. Az elmúlt években az UEFA rendre készített egy beosztást a sorsolást megelőzően, amely minden együttes esetében ötcsapatosra szűkítette a lehetséges riválisokat. A magyarok az elmúlt évben svéd, dán, ír, észak-ír, szerb, montenegrói, kazah, észt, litván, máltai, holland, azerbajdzsáni, izlandi és feröer-szigeteki gárdákkal nézhettek volna szembe a kialakított kvintettek alapján.

A rendszer lényege, hogy két, azonos nemzetiségű csapat semmiképp se találkozhasson egymással, illetve az ennek elkészítésében segédkező számítógép arra is ügyel, hogy a csoportok erőssége a koefficiensek alapján nagyjából megegyező legyen.

Az MTK számára a legerősebb kapható ellenfél a jelenleg biztosak közül papíron a HJK Helsinki, de szembe jöhet akár a Slovan Bratislava is. A legrosszabb esetben szintén az első kör kiemeltjei között találhatjuk majd az Austria Wien, a Maribor, a Maccabi Tel-Aviv, a Midtjylland vagy épp a Partizan Belgrád nevét is.

Az elmúlt években a kiemelés határát az 2014-15-ben 3.275, előtte 2.441, 2012-13-ban pedig 1.950 értékeknél húzták meg. Emelkedő tendenciáról beszélünk, ami idén jó eséllyel még tovább folytatódik, hiszen a macedón Shkendija 2,950-es számával jelenleg a legjobb, amely már bizonyosan az erősebbek közül kap ellenfelet és őket vélhetően még többen megelőzik majd.

Ezzel együtt az eddig beírt nevekre rápillantva csapatainknak nincs különösebb félnivalója – a legerősebb gárdák a már említett Skhendiján kívül a feröer-szigeteki Víkingur, a máltai Hibernians, a litván Suduva és a finn RoPS. Reményeink szerint egyik említett klub sem az a kaliber, amely fejtörést okozhatna az NB I ezüst-, illetve bronzérmesének.

A legjobb és legrosszabb forgatókönyvek

Videoton, Debrecen
Legjobb: Europa FC (Gibraltár)
Legrosszabb: Skhendija (Macedónia)
MTK
Legjobb: Linfield (Észak-Írország)
Legrosszabb: Maccabi Tel-Aviv (Izrael)

Az is eldőlt, hogy a Videoton – vagy az őket legyőző együttes – a második selejtezőkörben is kiemeltként szerepelhet majd.

Az UEFA előzetesen június 20-ára jelölte ki az Európa Liga első két selejtezőkörének sorsolását – egyidőben a Bajnokok Ligájával. Az első kör első mérkőzéseire június 30-án kerülhet sor, míg a visszavágókat július 7-én rendezhetik – egy héttel később pedig már kezdődik a második kör.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik