Nemzetközi foci

A magyar utánpótlásrendszert és stadionokat is tanulmányozza Kamerun

Öt napot töltenek Magyarországon tanulmányúton a Kameruni Labdarúgó Szövetség képviselői, akik szerdán este érkeztek Miskolcra és csütörtök délelőtt is a borsodi megyeszékhelyen tartottak tájékoztatót. A küldöttség tagja Joseph Pier¬re Batamak alelnök, Blaisse Moussa főtitkár, illetve Ndjock Juillet Bell marketingvezető (az elnök, Tombi Sidiki a Roko más elfoglaltsága miatt szombaton délelőtt csatlakozik a stábhoz). A kapcsolatfelvételben aktívan közreműködött George Menougong, a Diósgyőri VTK korábbi, az NB III-as Kazincbarcikai SC jelenlegi futballistája, aki az afrikai országból származik – írja az Észak-Magyarország.

Amint az kiderült, abban, hogy a sportdiplomaták hazánkba érkeztek, szerepe van még az Atlas Pro Investment Kft.-nek, amelynek képviselői – Tóth László pro-licences edző és Mohácsi Gábor ügyvezető – szintén megjelentek az Avalon Parkban megrendezett eseményen. A kameruni szövetség tisztségviselői elutazásuk előtt ezen céggel fognak szerződést kötni, amelyben majd meghatározzák a közösen elérendő célokat.

Joseph Pierre Batamak a boon.hu azon felvetésére, hogy az együttműködés kiterjed, kiterjedhet-e a Magyar Labdarúgó Szövetséggel való munkára, az alábbiakat mondta:

– Mi az Atlas Pro Investment Kft.-vel szerződünk, de természetesen az a cél, hogy a két ország szövetsége között is legyen párbeszéd, valószínűnek tartom, hogy a szombati Magyar Kupa-döntőn, amelyet a helyszínen, Budapesten megtekintünk, találkozni fogunk az önök szövetségének a vezetőivel.

A kameruni futball prominensei többek között a sport­egészségügyi és infrastrukturális háttérrel ismerkednek Magyarországon, érdeklődnek a stadionépítések felől, már csak azért is, mert hasonló beruházások náluk is zajlanak, illetve kezdődnek majd, jórészt amiatt, mert korábban elnyerték a 2019-es Afrika Kupa rendezési jogát.

Egy kapcsolat első lépése talán lehetne az, hogy a válogatottak meccselnek egymással, ennek lehetőségéről az alelnök így nyilatkozott:

– Gyakorlatilag bármikorra leszervezhető, amikor adódik egy hivatalos FIFA-nap – jelentette ki Joseph Pierre Batamak. – Köztudott, hogy a válogatottunk a hónap végén Franciaországban játszik, amelynek a tervezett ellenfele éppen a Magyarországra jövő Elefántcsontpart volt, csakhogy a végén változott a terv és mi megyünk hozzájuk, afrikai ellenfelünk pedig Budapestre jön. Ahogy minden szövetség, mi is több válogatottat menedzselünk, olimpiait, korosztályosat, úgyhogy nem csupán egy mérkőzés jöhet szóba, hanem edzőtáborozás is, akár itt Miskolcon. Ha vannak jó, kényelmes szállodák, és megfelelő pályák, akkor miért ne.

Blaisse Moussa mindehhez annyit tett hozzá, hogy Kamerun a lehetőségek hazája, Közép-Afrika egyik húzóországa, ahol megéri befektetni. Kiderült az is: a világ 81 országában játszanak kameruni futballisták, Magyarországon 17-en, amennyire csak tudja, a szövetség figyeli valamennyiük szereplését, követik karrierjüket.

– Ha van egy ilyen kedves, jó kapcsolatokkal rendelkező barát, mint George, akkor azt ki kell használni – fogalmazott Mohácsi Gábor. – Örülök, hogy két hónap alatt elértük azt, hogy a szövetség vezetői eljöjjenek hozzánk, ez neki köszönhető. Tudjuk, Kamerunban mit jelent a labdarúgás, az ő belépésük Magyarországra, meccsek, edzőtáborok formájában, sokat adna hozzá a sportághoz.

Tóth László is egykori labdarúgóját említette meg először.

– Egy ilyen látogatás már többször szóba került köztem és George között, ami nem jöhetett volna létre üzleti partner, Mohácsi Gábor nélkül. Kamerunt Afrika braziljaiként tartják számon, elhangzott, hogy nyolcvanegy országban van játékosuk, ez azért beszédes, nálunk meg kell nézni a számokat. Bármilyen sorozaton elindulnak, esélyesként számolnak velük, mi boldogok vagyunk azzal, hogy évtizedek után kijutottunk az Eb-re. Talán most nincsenek olyan magas szinten, mint ahol voltak, de észrevették a negatív folyamatot, ezért hozzákezdtek fejlesztésekhez, úgy a stadionok, mint az utánpótlás terén, ezeken a területeken kölcsönösen átvehetünk ötleteket, terveket.

Miskolc mellett a szakemberek csütörtökön megfordultak Debrecenben is, pénteken következik Mezőkövesd, szombaton Felcsút és a Groupama Aréna, vasárnap pedig a Telki Edzőközpont.

Az alelnököt megkérdezték két legendás kameruni futballistáról is: az egyik Roger Milla volt (aki 38 évesen vett részt az 1990-es olaszországi világbajnokságon, a válogatottat négy góllal segítette abban, hogy eljusson a legjobb nyolcig, ahol aztán Anglia verte ki), a másik pedig a 118-szoros válogatott Samuel Eto’o volt, aki többek között játszott a Barcelonában és az Internazionaléban is.

– Roger a kameruni futball nagykövete, Samuel lemondta a válogatottságot 2014-ben, ez az ő döntése volt, akkor ezt mondta, de azt nem jelenteném ki, hogy már sosem lép pályára nemzeti mezben – jelentette ki Joseph Pierre Batamak.