Nemzetközi foci

Nem, egyszerűen nem lehet máshoz hasonlítani a Leicestert

A legnépszerűbb sportágak ligáiban, világversenyein születtek meglepetések, de ehhez fogható alig. Sportági szakértők kutakodtak az emlékek között.

Mi lenne a megfelelő analógia a Leicester City, a tavaly majdnem kiesett, két éve még másodosztályú, nemrég másod-, harmadosztályban, illetve amatőr szinten futballozó játékosokból álló csapatának angol bajnoki címével? Van-e ilyen? Futballból talán lehetne néhány példa: a Hellas Verona egykori Scudettója, a dán és a görög válogatott Európa-bajnoki címe… De mi a helyzet a legnézettebb, leggazdagabb sportágakkal, melyikben mi számítana ilyen bravúrnak?

A Rangadó.hu megkérdezte három, Magyarországon (is) nagyon népszerű csapatsportág ismert szakértőjét, fel tudnak-e idézni hasonlót saját szakterületükről. Akad néhány emlékezetes csoda klub- és válogatott szinten. De a Rókák bravúrjához foghatót alig találtak.

Hoki: talán, ha bennmaradnánk az A-csoportban…

Spiller István jégkorong-szakíró, a Sport TV szakkommentátora szerint a Leicester helyzete eleve más, mint az NHL-ben bármelyik együttesé, hiszen ott jóval kisebb a differencia a különböző csapatok anyagi helyzete között, mint a futballban.

– Azért nehéz összehasonlítani a két területet, mert a tengerentúlon létezik a fizetési sapka. Tehát eleve nem lehet olyan óriási különbség klubok költségvetése között, mint az európai futballban. A Leicester City tulajdonképpen azt a modellt borította fel, hogy a szokásos három-négy nagycsapat harcol a bajnoki címért. Az NHL-ben ilyesmi eleve kizárt, mert ha valaki elkezd nyerni, előbb-utóbb kihízza a fizetési sapkát, el kell adnia a legjobbjait, mint legutóbb a Chicagónak.

– Az utóbbi két évtizedben ilyen nagy meglepetés talán a 2006-os döntő volt, ahol két „kiscsapat”, a Carolina és az Edmonton találkozott, mert az Edmonton Oilers ekkor már rég nem az volt, mint Gretzky idején. A nyolcadik helyről, az utolsó előtti napon jutottak be a rájátszásba, a Carolina meg az akkori Keleti-főcsoport legkisebb csapata volt, és míg az összes nagy kiirtotta egymást a rájátszásban, ők besurrantak. A döntő a neveket tekintve „nézhetetlen” volt, de valójában jó meccseket hozott – emlékezett Spiller István.

– Ami a válogatott tornákat illeti, hadd legyek elfogult: ha a magyar válogatott benn tudna maradni az A-csoportban, az hasonlóan nagy bravúr lenne. Ezen kívül a fehéroroszok 2002-es olimpiai elődöntője (amikor előtte egy félpályás góllal ejtették ki a favorit svédeket), illetve Svájc három évvel ezelőtti világbajnoki döntője hasonlítható valamelyest ehhez a csodához – tette hozzá a szakértő. Mi pedig annyival egészítjük ki: kötelező felhozni a Lake Placidban történt csodát, amikor 1980-ban az amerikai egyetemistákból álló válogatott legyőzte a verhetetlennek hitt szovjeteket. De az csak egy meccs volt…

Kosár: dinasztiák között esélytelen a csoda

Tőrös Balázs, az NBA szakértője, a Sport TV szakkommentátora sem tud sok, „Ranieri-magic” szintű menetelést feleleveníteni a palánkok alól, persze, ott is akadt azért példa érzelemdús sikertörténetre.

– Az NBA-ben az szokott csodaszámba menni, ha egy nyolcadik helyen bejutott csapat megver egy első kiemeltet a rájátszásban. Számomra a Seattle–Denver párharc volt ilyen a kilencvenes évekből, illetve amikor a Golden State 2007-ben kiütötte az előző évben nagydöntős Dallast. A Houston Rockets második bajnoki címe, amikor alulról lettek bajnokok, ugyancsak kisebb csoda volt. De az NBA-ben, ellentétben más major ligákkal, inkább dinasztia jelleggel zajlanak a dolgok. Vagyis volt Bulls-korszak, Lakers-éra, nyert többször a San Antonio, ritka az egyszeri csoda.

Európában a Gallisz-féle görög válogatott 1987-es Európa-bajnoki győzelmét szokták a legnagyobb csodák között emlegetni, és a németek is nyertek kontinenstornát nagy meglepetésre a közelmúltban. De ez a Leicester-mágia olyan szinten páratlan, amire gyakorlatilag nincsen semmilyen analógia – ismeri el a népszerű tévés szakértő.

Kézi: képzeljük el, hogy a Gyöngyös…

Mártha Bence, a Digisport kézilabda-szakértője, az Origo sportújságírója közeli példát említ, amikor a párhuzamra kérdezünk:

– Válogatott szinten a németek idei Európa-bajnoki győzelme nyugodtan nevezhető hasonlóan valószínűtlen bravúrnak. Azt se várták sokan, hogy a döntőbe jutnak. A németek az előző világbajnokságra úgy jutottak ki, hogy kiestek a selejtezőben, csak a nemzetközi szövetség utólag „betolta” őket. Ez egy nagyon fiatal csapat. Az Európa-bajnoki döntőt a norvégokkal vívták, akiket még kevesebben vártak a fináléba. A férfi Bajnokok Ligájában a Celje és a Montpellier is esélytelenként nyert a közelmúltban. Ők is kihasználták, hogy a nagyok akkor éppen gyengélkedtek, ahogyan a Premier League-ben is az idén. A Flensburg két évvel ezelőtti végső győzelme is meglepetés volt, de az csak egy négyes döntő, ahol egy meccsen minden megtörténhet.

A magyar bajnokságban egyszerűen elképzelhetetlen hasonló kaliberű bravúr, a Leicester sikere körülbelül olyan, mintha mondjuk jövőre a Gyöngyös nyerné a bajnokságot a Veszprém és a Szeged előtt – érzékeltette a leicesteri csoda dimenzióit a kézilabda szakértője.

Olvasói sztorik