Nemzetközi foci

Hoppá! Kameruni vendégek az Újpest-Fradin

Magyarországra tanulmányúton az afrikai ország futballvezetői.

Háromnapos tanulmányúton vesz részt a Kameruni Labdarúgó Szövetség vezetősége Magyarországon, a küldöttség a magyar-kameruni sportbarátság megvalósítását tűzte ki célul – tudósított az MTI a miskolctapolcai Avalon Parkban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóról.

Tóth László edző – az NB II-es Mezőkövesd szakmai igazgatója, aki a kameruniakkal történő edzőtáborok koordinátori, szervezői feladatát is ellátja majd – azt mondta, hogy a magyar futball történetében egyedülálló ez a találkozó. A kameruni szövetség vezetői közül eddig senki nem látogatott Kelet-Közép Európába és Magyarországra, továbbá soha nem futballozott hazánkban kameruni csapat.

Felcsútra is ellátogatnak

Úgy fogalmazott: Magyarország utóbbi években elért eredményei és sportkoncepciója világszínvonalú stadionok építését tette lehetővé, amelynek híre elért a kameruni szövetséghez, ezért tesznek látogatást Miskolcon, valamint az ország legnagyobb és legmodernebb sportlétesítményeiben: a debreceni Nagyerdei Stadionban, a budapesti Groupama Arénában és a felcsúti Pancho Arénában. Emellett ott lesznek majd a május 7-i Ferencváros–Újpest Magyar Kupa döntőjén is.

Az afrikai sportvezetők látogatásának elsődleges célja a magyar-kameruni sportbarátság kialakítása, amely segítene felemelni a magyar futball színvonalát és egyúttal hírnevet is szerezne annak világszerte. Ez a sportbarátság magába foglalná a különböző barátságos mérkőzések megszervezését és közös edzőtáborozásokat magyar helyszíneken.

Utalt arra, hogy a kameruni csapatot Afrika bajnokaiként emlegetik, „most lehetnek majd Afrika magyarjai”.

Ahol a foci vallás is egyben

„Olyan focit játszanak, mint egykor a magyar csapat” – fejtette ki álláspontját Tóth László, de véleménye szerint most ők is megtorpantak, csakhogy ezt időben észrevették. Energiát, fáradságot nem kímélve akarnak egy stratégiai változást, hogy a labdarúgás minőségi maradhasson. „Ott a foci nem csak egy sportág, hanem egy vallás” – mondta az edző.

Batamak Pierre Joseph, a szövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy a közép-afrikai ország lesz a helyszíne a 2019-es Afrika Kupának. Bízik benne, hogy a Magyarországon tett látogatás sikerrel zárul és inspiráló lesz a számukra – tette hozzá.

Rámutatott: Kamerun egy fejlődő ország, nyitott a befektetőkre, a gazdaság fejlesztésére. Stratégiai partnereket keres az ötleteihez, projektjeihez.

Magyar stadionépítők Fekete-Afrikában?

Kamerun focistái 81 országban vannak jelen, ebben pedig hatalmas lehetőség rejlik – fűzte hozzá.

Az eseményen részt vett George Menougong, a Diósgyőri VTK és a Mezőkövesd korábbi játékosa, aki Kamerunból érkezett és már magyar állampolgár, illetve a kameruni szövetségből Moussa Blaise főtitkár és Juillet Bell Ndjock marketingvezető.

Az eseményen elhangzott, remélik, hogy a stadionépítésben nagy tapasztalatot szerzett Magyarország részt tud venni a kameruni stadionok és pályák kivitelezésében is. A külföldi stadionok építése gazdasági szempontból előnyt jelentene Magyarországnak, hiszen a magyar építőipar minősége és színvonala széles körben ismertté válna és a magyar vállalkozók határon túli megbízásokat kapnának.

A kameruniak négy alkalommal hódították el az Afrikai Nemzetek Kupáját, 1990-ben első afrikai nemzetként jutottak a negyeddöntőig a világbajnokságon, ahol csak hosszabbításban szenvedtek vereséget Angliától. Kamerun fiatal labdarúgói olimpiai aranyérmet szereztek a 2000-es nyári ötkarikás játékokon.