Nemzetközi foci

Európa Liga: zsinórban harmadszor jut döntőbe a Sevilla?

Sorozatban harmadszor juthat be a labdarúgó Európa Liga döntőjébe a címvédő Sevilla, amely a Lvivben 2-2-vel zárult múlt heti első mérkőzés után kedvező helyzetben fogadja a Sahtar Donyecket az elődöntős párharc csütörtöki visszavágóján.

A spanyol együttes mellett szól, hogy eddigi hat ukrán ellenféllel szemben megvívott európai kupameccsén veretlen, négyszer nyert és két döntetlent játszott. Unai Emery tanítványainak ráadásul a Primera Divisiónban és az EL-ben is impozáns a hazai mérlegük ebben a szezonban: a bajnokságban 14 siker, egy döntetlen és három vereség, a második számú kontinentális kupasorozatban pedig két győzelem és egy elveszített találkozó.

Erősíti a Sevilla esélyeit az is, hogy a Sahtar az eddigi 22 spanyol csapat elleni meccséből csupán négyet tudott megnyerni, hatszor döntetlent ért el, s 12 alkalommal kapott ki. Az EL mostani kiírásában ugyanakkor a donyecki együttes még veretlen (öt győzelem, két döntetlen), ráadásul három összecsapáson idegenben diadalmaskodott. A Sevilla három siker mellett két-két döntetlent és vereséget számlál.

Az Európa Liga történetében a Sevilla az első egyesület, amely sorozatban harmadszor szerepel az elődöntőben, s rekordot jelentően – a jogelőd UEFA Kupát is beleszámítva – már négyszer, 2006-ban, 2007-ben, valamint tavaly és tavalyelőtt hódította el a trófeát. Az ukrán csapat futballistáira hosszú utazás vár, 3700 kilométert kell megtenniük, mielőtt pályára lépnek a visszavágón, amely egyébként Unai Emery vezetőedzői pályafutásának 100. európai kupamérkőzése lesz.

A másik párharcban a Liverpoolt a múlt héten Spanyolországban 1-0-ra legyőző Villarreal lesz a vendég az Anfield Roadon, ahol parázs csatára van kilátás a két együttes történetének második tétmérkőzésén.

Az angol csapat mérlege meglehetősen kiegyensúlyozott a spanyol ellenfelekkel szemben, 13 győzelem, valamint 10-10 döntetlen és vereség. Érdekesség azonban, hogy ezek közül hazai pályán hat döntetlen és öt vereség mellett csupán négy találkozót tudott eddig megnyerni a Pool. A Villarreal leginkább a döntetlenek elérésében teljesít kiválóan a szigetországi riválisokkal szemben, négy-négy siker és vereség mellett hatszor ért el döntetlent. Angliában egy győzelem, két döntetlen, három vereség a Sárga Tengeralattjárónak becézett spanyol együttes mutatója.

A Liverpool a csoportkör rajtjától kezdve egészen a múlt csütörtöki meccsig veretlen volt, a Villarreal viszont szeptember 17., az első főtáblás találkozója óta – 2-1-es vereség a Rapid Wientől – nem talált legyőzőre az EL mostani kiírásában. A négy elődöntős csapat közül a Villarreal az egyetlen, amely története során még sem UEFA Kupát, sem Európa Ligát nem tudott nyerni. A csütörtöki meccsek egyformán 21.05 órakor kezdődnek, Liverpoolban Kassai Viktor lesz a vezetőbíró.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik