Nemzetközi foci

Ronaldo a magyarok ellen lehet Eb-rekorder

A portugál klasszis a nyáron nagy eséllyel megdönti a torna pályára lépéseiben vezető Van der Sar és Thuram csúcsát, de rajta kívül is többen előzhetnek.

A nyári Európa-bajnokság felé közeledve egyre több statisztika lát napvilágot, az egyik ilyen érdekesség például a pályára lépések száma. Jelenleg a hollandok egykori kapusa, Edwin van der Sar és a franciák korábbi kőkemény középhátvédje, Lilian Thuram vezeti a listát 16-16 mérkőzéssel.

Egyelőre még Van der Sar és Thuram vezeti a listát

A 130 válogatottsággal rendelkező holland hálóőr négy Európa-bajnokságon is részt vett, minden alkalommal legalább a negyeddöntőig, kétszer pedig elődöntőig jutva, de a finálébeli szereplés egyszer sem adatott meg neki. Thuram ezzel szemben 2000-ben tagja volt az aranyérmes francia válogatottnak, ugyanakkor utolsó kontinenstornáján, 2008-ban csapatkapitányként még a csoportból sem tudta továbbvezetni nemzeti tizenegyét, a franciák utolsóként estek ki az olaszokat, a románokat, illetve Van der Sart és a hollandokat is magába foglaló halálcsoportból.

A két rekordert a 14 Európa-bajnoki meccsel rendelkező játékosok népes tábora követi, de a válogatottságot a 2014-es világbajnoki cím után lemondó Philipp Lahm, a korábbi portugál gólzsák Nuno Gomes, a cseh Karel Poborsky, a jelenlegi Real-edző Zinedine Zidane, vagy a szintén egykori galaktikus Luís Figo sem fogja már gyarapítani pályára lépéseinek számát. Az aktív labdarúgók közül viszont többen is beállíthatják, vagy akár meg is dönthetik a jelenlegi rekordot.

Ronaldo a magyarok ellen lehet rekorder

Erre a bravúrra az Európa-bajnokságok góllövőlistáját – a selejtezőket és a tornákat is beleszámítva – 26 találatával magasan vezető Cristiano Ronaldónak van a legnagyobb esélye, a portugálok klasszisa ugyanis szintén 14 fellépésnél jár, így ha csak nem jön közbe egy sérülés vagy egy eltiltás, már a Magyarország elleni utolsó csoportmeccsen megdöntheti Van der Sar és Thuram rekordját.

Az aktív futballisták közül 14 alkalommal futott ki a pályára Európa-bajnokságokon – a trófeát a legutóbbi két kontinensviadalon a spanyolok csapatkapitányaként a magasba emelő – Iker Casillas is, vele kapcsolatban nagy kérdés, hogy vajon ő, vagy David de Gea védi majd a címvédő kapuját. A selejtezőben Vicente Del Bosque szövetségi kapitány felváltva játszatta a Porto és a Manchester United hálóőrét, Casillas viszont csak akkor tarthatja a lépést Ronaldóval, ha a tornán ő lesz az első számú.

Gianluigi Buffonnak, az olaszok egyesének nincs ilyen problémája, a Juventus legendája 13 szerepléssel kezdi meg az Eb-t és ered a rekord nyomába, miként Bastian Schweinsteiger, a németek kiváló középpályása is. A spanyol válogatottból Casillas mellett Fabregas, Iniesta, Torres (ha bekerül a válogatottba), Sergio Ramos vagy David Silva is a rekord közelébe kerülhet, előbbi háromnak 12, míg utóbbi kettőnek 11 fellépése van eddig az Európa-bajnokságokon.

Robbant-e Zlatan Ibrahimovic?

Szintén 11 meccsét gyarapíthatja majd Petr Cech is, Svédország döntőbe jutása esetén pedig Zlatan Ibrahimovic és Andreas Isaksson is elérheti a rekordot, hiszen a két északi jelenleg 10-10 fellépéssel büszkélkedhet. Igaz, a fentebb leírtak miatt ez a teoretikus 16 mérkőzés már aligha jelentene ekkorra rekordot, de ha döntőbe jutna a Hamren-csapat, Zlatan valószínűleg nem lenne emiatt csalódott.

A magyar futballisták értelemszerűen első Európa-bajnoki szerepléseiket gyűjtik majd be a június 10-én rajtoló tornán, mi pedig reméljük, hogy Dzsudzsákéknak több mint három mérkőzés jut majd a kontinensviadalon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik