Nemzetközi foci

BL-meccsekkel tarthatja sakkban saját kiadóját a Marca

A legolvasottabb spanyol, madridi illetőségű újság Bajnokok Ligája- és Európa Liga-találkozókra időzíti sztrájkját.

Áll a bál a Marca körül. A madridi központú, és a csapaton belüli történésekről a Real és az Atlético esetében is mindig közeli forrásokból értesülő lap újságírói ugyanis 24 órás sztrájkba léptek, miután a kiadó, az Unidad Editorial komoly leépítéseket és költségcsökkentést jelentett be. A tervezet szerint a cég 185 újságírótól és 39 egyéb alkalmazottól válna meg, amiből 33 a Marcát és a Radio Marcát érintené. A másik két – ugyanehhez a kiadóhoz tartozó – kiadvány a szintén világhírű napilap, az El Mundo, illetve az Expansión üzleti napilap.

Mivel a sztrájk május 3-án, a Bayern–Atlético BL-elődöntő napján életbe lép, könnyen előfordulhat, hogy az újság történetében először, szerdán nem jelenik meg a Marca. Ez azért is érintené kényelmetlenül a kiadót, mert szerdán a másik spanyol BL-csapat, a Real Madrid is játszik, így hatalmas bevételkieséssel számolhatna az Unidad Editorial. Helyzetüket súlyosbítja, hogy éppen most zajlik a madridi férfi tenisztorna is, ahol a helyi kedvenc, Rafael Nadal sorozatban harmadik salakos tornáját nyerheti meg.

A Marca helyzete egyébként merőben különböző, mint például a magyarországi szituáció, hiszen míg hazánkban a legolvasottabb napilapok bulvártémákkal foglalkoznak, addig Spanyolországban egyetlen újság sem közelíti meg az ő számaikat. A Marca nyomtatott és internetes kiadása is nagyjából kétszer olyan olvasott, mint a második El País (amely egy általános híreket közlő napilap). Becslések szerint a héten az eladott példányszám az aktuális sportesemények miatt az átlagosnak akár a duplája is lehetne.

Egyes értesülések alapján egyébként az sem kizárt, hogy a lap azon vezetői, akik nem léptek sztrájkba, néhány gyorsan felbérelt szabadúszó újságíró segítségével mégis megjelentetik az újságot, illetve megkísérlik menedzselni az online kiadást is.

Ha nincs egyezség, akkor az újságírók további sztrájkokra is felkészülnek: május 17-én, egy nappal a bázeli Európa Liga-döntő előtt, valamint május 21-én sem terveznek dolgozni, egy megbeszélést pedig május 27-re, a BL-döntő előtti napra szerveztek a vezetőséggel.

Olvasói sztorik