Nemzetközi foci bajnokok ligája

BL: döntős az Atlético Madrid

A Bayern München 2-1-re győzött a visszavágón, mégis a spanyolok jutottak tovább az elődöntőből.
Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó
Bayern München (német) – Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (1-0)
München, 70 ezer néző. Játékvezető: Cakir (török)
Bayern: Neuer – Lahm, Boateng, J. Martínez, Alaba – Xabi Alonso – Douglas Costa (Coman, 73.), Vidal, Müller, Ribéry – Lewandowski. Edző: Josep Guardiola
Atlético: Oblak – Juanfran, Godín, Giménez, Filipe Luís – Gabi, Fernández (Carrasco, a szünetben), Koke (Savic, 93.), Saúl – Griezmann (Partey, 82.), Torres. Edző: Diego Simeone
Gólszerzők: Xabi Alonso (31.), Lewandowski (74.), illetve Griezmann (54.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal

A Bayern München az Atlético Madridot fogadta a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján. A kedd esti találkozóról folyamatosan frissülő cikkben számoltunk be.

Összegzés:

Az Atlético Madrid két év után jutott be újra a Bajnokok Ligája döntőjébe, miután az elődöntő második, keddi mérkőzésén 2-1-re kikapott a Bayern München otthonában, így 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal lépett tovább.

Mindkét csapat aktívan kezdte a mérkőzést, ám a házigazda előtt adódtak nagyobb lehetőségek. A fölény fél óra után érett góllá. Xabi Alonso lőhetett 20 méterről szabadrúgást a kapuval szemből, a lapos lövés megpattant a sorfalban álló José María Giménez lábán, és a labda védhetetlenül pattant a kapuba.

Ezzel a München ledolgozta idegenben szerzett hátrányát, és egyenlített összesítésben, míg az Atlético az összes sorozatot figyelembe véve 632 perc után kapott gólt. Giménez alig három perccel később újra negatív szereplő lett: egy szögletet követően lerántotta Javi Martínezt a tizenhatoson belül, ezért a játékvezetőtől sárga lapot kapott, míg a Bayern Thomas Müller révén büntetőt lőhetett. A tizenegyest azonban Jan Oblak oldalra ütötte, majd Xabi Alonso közeli ismétlését is hárította.

A szünet után a vendég együttes már élt a kínálkozó alkalommal: a felezővonal környékén Fernando Torres ugratta ki Antoine Griezmannt a leshatárról, s a francia támadó egy az egyben nem hibázta el a ziccert (1-1).

A vezetés megnyugtatta a spanyol együttest, amely átengedte a kezdeményezést ellenfelének. A bajor mezőfölény a 74. percben eredményezett gólt. A frissen beállt Kingsley Coman ívelt balról a tizenhatoson belülre, Arturo Vidal középre fejelt, az üresen érkező Robert Lewandowski pedig közelről a hálóba bólintott.

A házigazda fokozta a nyomást, ám az Atlético váratlanul büntetőhöz jutott: Javi Martínez a tizenhatos oldalvonalánál szabálytalankodott Toresszel szemben, a játékvezető pedig szabadrúgás helyett büntetőt ítélt. A sértett állt a labda mögé, ám tizenegyesét Manuel Neuer hárította. Az eredmény ezt követően már nem változott, így az Atlético Madrid játszhat a fináléban.

A másik elődöntőben szerdán a Real Madrid gól nélküli első mérkőzést követően fogadja a Manchester Cityt. Így van rá esély, hogy a május 28-i milánói fináléban megismétlődik a 2014-es döntő párosítása, ahol a Real Madrid hosszabbítás után 4-1-re legyőzte városi riválisát.

„Micsoda dráma, és micsoda remek meccs! Gratulálok az Atléticónak a döntőbe jutáshoz” – írta az egykori német válogatott klasszis, Lothar Matthäus.

„Nagyszerű elődöntő volt! A foci egy csodálatos játék” – vélekedett Alessandro Del Piero.

1974 és 2014 után harmadszor jutott BEK/BL-döntőbe az Atlético.

A Bayern a BL-győzelem után sorozatban harmadszor búcsúzott az elődöntőben, mindháromszor egy spanyol klub ellen.

Diego Simeone a 2012-es Európa Liga-döntő és a 2014-es Bajnokok Ligája-finálé után ismét döntőbe vezette együttesét.

Vége! A Bayern elképesztő hajrát produkált, folyamatosan támadott, de maradt a 2-1, így idegenben lőtt góllal az Atlético jutott a fináléba.

Manuel Neuer 2014 februárjában, az Arsenal ellen védett legutóbb büntetőt a BL-ben.

93. perc: Koke elhagyja a pályát, Stefan Savic érkezik a helyére a madridiakhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=QsCigw8yuDc

A Bayern már 862 gólnál jár az európai kupaporondon. Ennél csak a Real Madrid és a Barcelona lőtt többet.

88. perc: Alaba ziccere után Oblak hatalmasat védett.

87. perc: Müller passzát Lewandowski értékesíthette volna, de ismét kihagyta…

Martinez szabálytalankodott, Torres a földre került, de az eset a vonalon kívül kezdődött, tehát hibázott a török bíró. Torres lövését Neuer kivédte, a spanyolok is elrontottak egy tizenegyest!

Ismét rohamoz a Bayern, de hátul hibázik, büntetőt kap az Atlético!

82. perc: Antoine Griezmann lemegy, helyére Thomas Partey állt az Atléticóba.

https://www.youtube.com/watch?v=qu473z1loe8

A lengyel csatárnak ez volt szezonbeli kilencedik BL-gólja, ezzel Cristiano Ronaldo (16) mögött a góllövőlista második helyén áll.

74. perc: ismét Vidal kaparta ki a gesztenyét a németeknek, és Lewandowski ezúttal már nem hibázott (2-1).

73. perc: Douglas Costa lemegy, Kingsley Coman folytatja helyette a hazaiaknál.

70. perc: Vidal remek labdáját Lewandowski nem találta el rendesen, ezért Oblak ezt is fogta.

67. perc: Xabi Alonso távoli bombáját vetődve védte Oblak.

Jelen állás szerint két gól kellene a hazaiaknak, de az Atlético ebben az idényben még egyetlen idegenbeli meccsén sem kapott három gólt…

Fernando Torres az elmúlt kilenc mérkőzésén ötször volt eredményes, és immár a harmadik gólpasszát adta.

Griezmann az Atlético történetének legeredményesebb játékosa a BL-ben kilenc találattal, a mostani szezonban pedig minden tétmeccset figyelembe véve már 31 gólnál jár.

https://www.youtube.com/watch?v=M0NdXowIW0g

A spanyol csapat tulajdonképpen az első valamirevaló lehetőségét gólra váltotta.

53. perc: Torres indításával Griezmann kilépett a leshatárról, és megszerezte szezonbeli hetedik BL-gólját, ami valószínűleg a fináléba kerülést jelenti az Atléticónak (1-1).

A második félidő első öt perce is müncheni fölénnyel telt.

46. perc: Augusto Fernández helyett Yannick Carrasco áll be a spanyoloknál.

Statisztikai adatok az első félidőből:

Lövések: 16, illetve 2

Labdabirtoklás: 76%, illetve 24%

Jó passzok: 298, illetve 56

Szünet! A Bayern 1-0-ra vezet, összesítésben 1-1 az állás.

A tavalyelőtti, a tavalyi és a mostani BL-szezont tekintve egyik csapat sem rontott annyi büntetőt (4), mint a Bayern.

Thomas Müller nem először hibázott ebben a szezonban, sőt! Ez volt a nyolcadik tizenegyese, és csak a felét tudta gólra váltani, négyet elpuskázott…

https://www.youtube.com/watch?v=6SnVKlgjuXk

Az Atlético 632 perc után kapott gólt tétmeccsen.

35. perc: Giménez szabálytalansága után büntetőt kapott a német csapat, de Müller lövését Oblak kiütötte, és Alonso ismétlését is hárította.

A hazaiak intenzív nyomásgyakorlása végül nem egy akciógólt eredményeztek, hanem rögzített helyzetből találtak be.

31. perc: Xabi Alonso szabadrúgása megpattant a sorfalban álló Giménez lábán, és védhetetlenül a hálóba vágódott (1-0).

27. perc: ezúttal Lahm bombája süvített el a keresztléc fölött.

24. perc: Ribéry távoli bombája kipattant Oblak kezéről, de Lewandowski nem tudta gólra váltani a lehetőséget.

Ahogyan az odavágón az Atlético-szurkolók, úgy a visszavágón a bajor fanatikusok is látványos koreográfiával várták a csapatokat a lelátón.

21. perc: Boateng indítása és Müller passza után Lewandowski éles szögből lőtt, de Oblak bravúrral védett.

17. perc: Vidal távoli bombáját fogta Oblak.

16. perc: Xabi Alonso beadását Lewandowski nem találta el, pedig nagy helyzet lehetett volna…

15. perc: Gabi újabb lövését vetődve védte Neuer.

Az első negyedórában egyértelműen a Bayern dominált, ez a lehetőségek számában is tisztán megmutatkozott.

12. perc: Douglas Costa beadása elsuhant a Juanfran szorításában a földre kerülő Lewandowski előtt.

6. perc: a vendég spanyolok csapatkapitánya, Gabi távoli lövését kellett először fognia Manuel Neuernak.

1. perc: kezdetét vette a találkozó.

20.32: Philipp Lahm 104. BL-meccsét játszotta a párharc múlt heti első találkozóján – ez abszolút rekord, nála több BL-mérkőzésen ugyanis egyetlen német játékos sem lépett pályára. Az eddigi rekorder a szintén Bayern-legenda Oliver Kahn volt, 103 összecsapással.

20.24: Josep Guardiola 101. meccsére készül a Bayern München vezetőedzőjeként. Eddigi mérlege 80 győzelem, 11 döntetlen és kilenc vereség.

20.21: Thomas Müller visszatért a Bayern kezdőjébe – ő és Lewandowski közvetlenül összesen hetven gólban működtek közre a mostani szezonban.

20.07: a Bayern legutóbbi 25 hazai tétmeccse: 23 győzelem, egy döntetlen és egy vereség.

20.05: a Bayern München legutóbb 2014 áprilisában kapott ki hazai pályán a Bajnokok Ligájában. Akkor is egy madridi csapat volt az ellenfél, a Real 4-0-ra győzött a bajorok ellen.

19.56: a mérkőzés játékvezetője a török Cüneyt Cakir lesz, aki a múlt héten a Manchester City – Real Madrid 0-0-t fújta. A Bayern Münchennek eddig háromszor fújt, legutóbb októberben, amikor a németek 2-0-ra kikaptak az Arsenal vendégeként. A Real Madridnak már sokszor vezetett, de az Atléticóval érdekes módon most találkozik először.

19.46:a Profitipp.hu előzeteséből kiderül, hogy a korábbi kiváló kapus, Gelei Károly madridi döntőt vár a BL-ben, vagyis kedden este az Atlético továbbjutására számít!

19.44: Idén mindössze egyetlen meccset hozott le kapott gól nélkül a Bayern a BL kieséses szakaszában – ha az Atlético most is beveszi Neuer kapuját, alighanem elszállt a müncheniek esélye. Ezzel szemben az Atlético mérlege pazar: legutóbbi húsz BL-meccsén 15-ször maradt érintetlen a hálója.

19.43: az Allianz Arénába 2800 madridi szurkoló kísérte el a vendégeket.

19.37: az Atlético az Oblak – Juanfran, Godín, Giménez, Filipe Luís – Augusto, Koke, Gabi, Saúl – Griezmann, Fernando Torres kezdőcsapattal áll fel kedden este.

19.35: a másik ágon a Real Madrid 0-0-s első meccset követően a Manchester City-t látja vendégül szerdán. Zinedine Zidane vezetőedző a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Cristiano Ronaldo biztosan játszani fog a visszavágón.

19.33: a Bayern a Neuer – Ribéry, Martinez, Lewandowski, Costa, Alonso, Boateng, Lahm, Vidal, Müller, Alaba összeállításban lép pályára.

19.26: a visszavágó részletes előzetesét ide kattintva olvashatják!

19.25: A múlt héten rendezett első mérkőzést a spanyolok nyerték Saul Niguez góljával, amit érdemes újra és újra megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=KRHeDX_ran0

Olvasói sztorik