Nemzetközi foci bajnokok ligája

Brutális névsor! Ők lehetnek a Fradi Bajnokok Ligája-ellenfelei

Még nem teljes a lista, de a lehetséges riválisok közül többen rendre ott voltak a Bajnokok Ligája csoportkörében az elmúlt években.

Mint már beszámoltunk róla, biztossá vált, hogy nem lesz kiemelt a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a magyar bajnok Ferencváros. Az FTC 3.475-es UEFA-koefficienssel várja a sorsolást, így biztosan a „vonal alatt” marad, és a kör 17 kiemelt csapata közül kap majd ellenfelet.

Korábban is biztos volt már jó néhány kiemelt csapat neve, ám a bajnoki hajrába érve még inkább körvonalazódik, hogy mely együttesek lehetnek kiemeltek, így pedig azt is jobban látjuk, hogy kit kaphat ellenfélnek a Fradi.

Egyelőre a legmagasabb koefficienssel a ciprusi bajnok APOEL rendelkezik (35.935 pont). Az együttest aligha kell bemutatni: a 2009–2010-es BL-szezonban a csoportkörben búcsúzott, két évvel később pedig már a negyeddöntőig menetelt, ahol a Real Madrid ellen vérzett el. A 2014–2015-ös szezonban is csoportkörös volt a legrangosabb európai klubsorozatban, idén pedig az Európa Ligában végzett negyedikként a K-csoportban.

Azonban aligha a ciprusi bajnok lesz az első helyen kiemelt. Az osztrák Red Bull Salzburg (42.520) három fordulóval a vége előtt kilenc ponttal vezeti a Bundesligát – már csak formaiság az utolsó három bajnoki. A salzburgiak az elmúlt években rendre a selejtezőkben véreztek el, amit az EL-csoportkörös szereplésükkel kompenzáltak, de idén az EL-csoportkörbe sem tudták beverekedni magukat. Szintén három meccs alatt kellene elbuknia kilencpontos előnyét a skót Celtic-nek, hogy ne legyen BL-résztvevő – a patinás együttes 40.460 ponttal a második kiemelt lesz a selejtezőkörben.

A BATE Boriszov (34.000) neve is ismerősen cseng: idén csoportkörig menetelt a nyáron éppen a Videotont búcsúztató fehérorosz együttes, és tavaly is csoportkörbe jutott – akkor a selejtezőkben a Debrecen is kárát látta ennek. Szintén kiemelt lesz a horvát bajnok Dinamo Zagreb, az azeri Qarabag – mely az EL legutóbbi két kiírásában ott volt a csoportkörben –, a norvég Rosenborg és az idén szintén BL-csoportkörben szereplő kazah Asztana is.

A dán bajnokság hajráját aligha rontja el a Köbenhavn (24.720), mely így szintén szembejöhet a Ferencvárossal. Bulgáriában a Ludogorets (25.625) előnye 14 pont, gyakorlatilag már bajnok; az együttes 2014-ben az EL legjobb 16 csapata közé jutott, míg tavaly a BL-csoportkörben bizonyíthatott, igaz, idén már a második selejtezőkörben búcsúzott Európától a moldovai Milsami ellen. A szerb Crvena zvezda (7.175) fontos pontokat hullajtott a legutóbbi fordulókban, de bajnoki címe így is borítékolható, és várhatóan még kiemelt lesz a második selejtezőkörben.

Egyelőre szoros a verseny a lengyel Ekstraklasában, azonban szinte biztos, hogy vagy Nikolics Nemanja klubja, a Legia Warszawa (28.000), vagy a Piast Gliwice (5.000) lesz a bajnok – utóbbi várhatóan nem lesz kiemelt, ha előbbi szerzi meg az aranyérmet, akkor viszont akár a Fradival is összekerülhet. Izraelben is kettőn áll a vásár: a Hapoel Beer Shevát (4.725) elkerülheti a Fradi, de ha a Maccabi Tel-Aviv (20.225) lesz a bajnok, akkor biztosan kiemelt lesz az izraeli induló is. Az Olimpija Ljubljana (4.625), Maribor (21.625) páros harcol a szlovén elsőségért – előbbi nem lesz kiemelt, ha utóbbi beérné, akkor viszont a Maribor is a lehetséges ellenfelek között szerepelhet.

A második selejtezőkör sorsolását – az elsővel együtt – június 20-án tartják, míg a második kör első meccseit július 12–13-án, a visszavágókat 19–20-án rendezik.

Olvasói sztorik