Nemzetközi foci

Még nem bajnok a Leicester, de majdnem

A Premier League listavezetője 1-1-et játszott a Manchester United vendégeként.

Az angol élvonalban listavezető Leicester City annak tudatában látogatott az Old Traffordra, hogy győzelme esetén biztosítja fennállása első bajnoki címét. A vendégek egyik legjobbja, Jamie Vardy eltiltás miatt ezúttal is hiányzott.

A nyolcadik percben Valencia labdája mindenki feje fölött átszállt, de a hosszú oldalon érkezett Martial, és kapásból kilőtte a rövid alsó sarkot (1-0). A 17. percben Drinkwater szabadrúgására Morgan érkezett remekül, és a kapu jobb oldalába fejelt (1-1).

A 86. percben megfogyatkoznak a vendégek, mert Drinkwater megkapta második sárgáját, de az eredmény már nem változott. Ha a második helyezett Tottenham Hotspur nem nyer hétfő este a Chelsea otthonában, bajnok a Leicester. Ha a Tottenham győz, néhány nappal később születik döntésaz elsőségről…

Húsz év után törhet meg a nagy klubok uralma

Hiába jár már az elődöntőnél a Bajnokok Ligája és az Európa Liga, hiába fut verseny Spanyolországban a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético, hiába közeleg a franciaországi Európa-bajnokság, ezekben a hetekben a világfutballban a legtöbb szó a Leicester City csapatáról esik. Nem véletlenül.

Az angol Premier League 1992-es létrehozása óta csak egyszer fordult elő, hogy nem egy klasszikus nagy klub nyerte a bajnoki címet (Blackburn Rovers, 1995), az azóta eltelt bő húsz évben egyértelműen a pénz dominált. Erre utalt a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke is, aki tündérmesének nevezte a Leicester menetelését.

A FIFA-elnök elismerő szavai

„Nem feltétlenül a pénz győzedelmeskedik a futballban. A Leicester mesebeli története pontosan megmutatja, hogy a labdarúgás kiszámíthatatlan. A pénz fontos, de nem kizárólagos eleme egy csapat felépítésének” – mondta csütörtöki thaiföldi látogatása során a február 26-án megválasztott Gianni Infantino, aki találkozott az angol klub tulajdonosával, a King Power vámmentesüzlet-hálózatot létrehozó Vichai Srivaddhanaprabhával.

Még a miniszterelnök, Orbán Viktor is a Leicesternek drukkol, mert – mint mondta – a szurkolói ösztön mindig az esélytelenebb csapatokat támogatja.

Hogy mekkora meglepetés, ami az angol tabella élén történik, arra jó példa, hogy ötezerszeres szorzóval kínálták a brit fogadóirodák az előző idényben épphogy bennmaradó csapat végső győzelmét, olyannyira valószínűtlennek tartották. A héten kiderült, hogy rekordösszeget buknak, vagyis fennállásuk legnagyobb veszteségét könyvelhetik majd el az irodák.

Elvis Presley és a Loch Ness-i szörny

A William Hill keddi közlése szerint jelenleg 10 millió font (4 milliárd forint) körül jár a fogadóirodák vesztesége. A legnagyobbat egy guildfordi illetőségű férfi „kaszálhatja”, ő 75 fontot (30 ezer forint) tett fel a Leicesterre akkor, amikor már „csak” 1500-szoros pénzt kínáltak ezért, így ha a csapat megnyeri a bajnokságot, a szerencsés fogadó 112 500 fontot (45,3 millió forint) vihet haza.

Az ötezerszeres szorzó kapcsán érdemes rögzíteni: a fogadóirodák az idény előtt nagyobb eséllyel adták, hogy élve megtalálják Elvis Presley-t (2000-1) vagy a Loch Ness-i szörnyet (500-1). Ezt a hibát nem akarják újra elkövetni, ezért jövőre az ezerszeres szorzó lesz a legnagyobb, amivel labdarúgó-eredményeket kínálnak majd.

A hírességek közül jól jár például az Oscar-díjas színész, Tom Hanks, aki elárulta, hogy 100 fonttal fogadott a Rókákra, és most félmillió font üti a markát!

Az edző milliárdos prémiuma

Persze, a Leicester remeklése nem egyértelműen rossz hír a fogadóirodák, hiszen karácsonyig nagyon sokat hozott a konyhájukra, hogy esélytelenként nagyon sok meccset megnyertek.

A Ladbrokes cégnek 130 éves fennállása során még soha nem kellett ötezerszeres szorzóra nyereményt fizetnie. Annak idején 47 ilyen fogadásban voltak partnerek, ezek közül 23 még mindig él, a többiek már korábban a biztos készpénzt választottak, és kiszálltak.

És ha már ilyen sok szó esett a pénzről, akkor ne feledkezzünk el arról sem, hogy Claudio Ranieri vezetőedzőnek ötmillió font (2 milliárd forint) jár majd, a The Times című lap pénteki száma szerint – a szerződésében szereplő záradék értelmében – ugyanis ennyi lesz a prémiuma bajnoki cím esetén.

Premier League, 36. forduló:

Swansea City – FC Liverpool 3-1 (2-0)

Manchester United – Leicester City 1-1 (1-1)

Southampton – Manchester City 4-2 (2-1)

Szombaton játszották:

Arsenal – Norwich City 1-0 (0-0)

Everton – Bournemouth 2-1 (1-1)

Newcastle United – Crystal Palace 1-0 (0-0)

Stoke City – Sunderland 1-1 (0-0)

Watford – Aston Villa 3-2 (1-1)

West Bromwich Albion-West Ham United 0-3 (0-2)

Hétfőn játsszák:

Chelsea – Tottenham Hotspur 21.00

A tabella élmezőnye:

1. Leicester City 77 pont

2. Tottenham Hotspur 69

3. Arsenal 67

4. Manchester City 64

5. Manchester United 60

6. West Ham United 59

7. Southampton 57

8. Liverpool 55

Olvasói sztorik