Nemzetközi foci

Európa Liga: régi sérelemért vágna vissza a Sahtar a címvédő Sevillának

A Sahtar Donyeck Lvivben fogadja a címvédő Sevillát a labdarúgó Európa Liga elődöntős párharcának csütörtöki első mérkőzésén, s visszavágna a spanyol együttesnek, amely 2007-ben, a jogelőd UEFA Kupa nyolcaddöntőjében kiejtette.

Az ukrán csapat a 2006/07-es kiírásban a legjobb 16 között Spanyolországban 2-2-t játszott, de aztán a visszavágón ugyanilyen eredmény született, a hosszabbításban pedig a Sevilla a maga javára fordította a párharcot, sőt, végül megnyerte a trófeát.

A két együttes azóta nem találkozott egymással, a Sevilla viszont tavaly és tavalyelőtt is győzött az Európa Ligában, így már négy sikernél jár a második számú európai kupasorozatban, ami rekord.

A Sahtar abban mindenképp bízhat, hogy spanyol riválisának az idegenbeli mérlege pocsék ebben a szezonban. A Sevilla a spanyol bajnokságban 17 mérkőzésből egyet sem tudott megnyerni vendégként, kilenc döntetlen mellett nyolcszor kapott ki. A Bajnokok Ligája csoportkörében mindhárom idegenbeli meccsét elveszítette, majd az EL egyenes kieséses szakaszában három találkozóból csupán egyet nyert vendégként.

Az ukrán ellenfelek ugyanakkor eddig kedveztek az andalúz gárdának, amely öt meccsből négyen győzött, egyet döntetlennel zárt. Legutóbb a tavalyi fináléban, a Dnyipro Dnyepropetrovszkot múlta felül 3-2-re Unai Emery csapata. A szakembernek egyébként a jövő csütörtöki visszavágó lesz a 100. európai kupamérkőzése vezetőedzőként.

A Sahtar mérlege a spanyol együttesek ellen nem túl jó, négy győzelem, öt döntetlen és 12 vereség. A donyecki alakulat ugyanakkor az EL mostani idényében még veretlen, öt siker mellett egyszer játszott döntetlent. A jogelőd UEFA Kupát 2009-ben megnyerő ukrán csapat az EL-ben először játszik a döntőbe jutásért.

A másik csütörtöki meccsen az FC Liverpool látogat a Villarrealhoz, az El Madrigal stadionba. A két csapat csatája minden bizonnyal izgalmas lesz, a fináléba kerülés és az EL megnyerése mindkettejük számára fontos lehet, már csak azért is, mert a sorozat győztese automatikusan helyet kap a Bajnokok Ligája következő kiírásának csoportkörében. A Liverpool az angol Premier League-ben most hetedik, s még odaérhet az EL-indulást érő helyek valamelyikére, míg a Villarreal a Primera Divisiónban negyedik, ami BL-selejtezős szereplést ér, s bár előre már nem léphet, lefelé még csúszhat a tabellán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik