Nemzetközi foci bajnokok ligája

10+1 ok, amiért az Atlético Madridnak kellene nyernie a BL-t

Még az sem biztos, hogy bejutnak a döntőbe, de összefoglaltuk, miért lehetne tiszta szívből örülni, ha 2004 után ismét egy nem „klasszikus” topcsapat érne a csúcsra.

A Porto 2004-es győzelme óta csak a leggazdagabb és legnagyobb hagyományú topklubok nyertek Bajnokok Ligáját, és ez a futballba ömlő irgalmatlan pénzmennyiség miatt aligha változik a jövőben. Pedig a Dortmund vagy az Atlético Madrid is járt már a csúcs közelében – de a finálé nem sikerült nekik. Utóbbi most ismét ott áll a kapuban, miután az elődöntő első meccsén 1-0-ra nyert a világsztárok sorával felálló Bayern München ellen. A Rangadó bevallottan szubjektív okfejtése következik, miért lenne jó, ha idén a három milliárdos elődöntős ellenében Diego Simeone csapata nyerné végül a trófeát. (Hozzátesszük: ettől még az sem biztos, hogy a müncheni visszavágón nem üti ki őket a német bajnok.)

1. Mert Diego Simeone a legjobb edző

Ugyan Pep Guardiola sikerlistája nagyobb, és a futballra gyakorolt hatása is több oldalt fog megtölteni a történelemkönyvekben, mint Simeone munkássága, de ha azt nézzük, a négy között szereplő klubok edzői közül ki tudja teljes egészében megvalósítani saját egyéniségéből is fakadó futballfilozófiáját a mostani csapatánál, akkor Simeone a nyerő. Az Atlético Madrid tagjainak egyénisége és a csapat arculata tökéletesen passzol az edzőjéhez.

2. Mert szállítja az új sztárokat

Felmutatott valaki új csillagot, átértelmezte valamelyik sztár játékát a másik három elődöntős csapat az elmúlt időszakban? A legkevésbé sem. Ezzel szemben Simeone szinte évről évre felépít, és elénk rak teljes vértezetben egy új klasszist, most éppen a csodagólt szerző Saúlt bámulja a kontinens, de Griezmann is kiteljesedett – miután Diego Costa elment előle (akit ugye szintén Simeone „csinált meg”).

3. Mert már rég nem csak „favágók”

A Bayern elleni első mérkőzésen a sárga lapok aránya 4:1 volt – és nem az Atlético javára. Úgy fojtották meg a bajorok játékát, hogy semmiféle durvaságot nem alkalmaztak, ettől persze szokásos agresszivitásukat mutatták. Nem mindenkinek tetszik ez a stílus, de eddig legyőzhetetlen.

4. Mert ők lőttek egyedül gólt

A Real, Bayern, City (és a Barca, PSG) csatársorában a topfutball gyémántkollekciójának ékkövei játszanak, az elődöntők első két meccsén mégis csak az Atlético talált be, igaz, ők is csak egyszer. De hát az ő játékuk eddig sem a gólparádéra épült.

5. Mert a másik három csapat nem tud mit kezdeni saját taktikájával

Simeone a PSV ellen ugyan közel járt a buktához, de azóta tökéletesen megvalósítja a csapata, amit az edző elképzelt. Az Atético önazonosan futballozik, és ez eredménnyel párosul. Ehhez képest a másik három elődöntős nem sokra ment az elképzelt taktikájával – eddig a Bayern München labdabirtoklása éppúgy céltalan volt, mint a Real elképzelt kontrajátéka.

6. Mert ők a legkiegyensúlyozottabbak

Egyszerűen piszok nehéz megverni őket. Persze, szenvednek néha ők is, de a Barca elleni első meccs emberhátrányos félidejét leszámítva nem tudták még csak különösebben megijeszteni sem a védelmüket. A Bayernnek a Juventus elleni első meccs első félideje óta alig volt igazán jó periódusa, a Manchester City semmit sem tudott kezdeni hazai pályán a Real ellen, utóbbi meg Wolfsburgban égett meg, ami majdnem a továbbjutásukba került.

7. Mert Fernando Torres visszatérne

Diego Simeone a jelek szerint még a ki tudja hányszor eltemetett, Chelsea-be igazolása óta csak ténfergő egykori Kölyökből is képes újra jó csatárt faragni. Torres a Chelsea-vel ugyan nyert már egy BL-t, de az álomforgatókönyv az lenne, ha régi csapatába visszatérve is a csúcsra érne.

8. Mert nekik vannak a legjobb szurkolóik

Nyilván félelmetes hangulat lesz Münchenben a visszavágón, és jó volt látni a papírszalagesőt a Manchester City stadionjában, de az Atlético fanatikusainak nincs párja hangulatteremtésben.

9. Mert a két legnagyobb favoritot vernék ki

Ez persze csak feltételezés, hiszen az elődöntő nyitott: de ha a Barcelona után a Bayern Münchent is kipöccentené a döntő előtt a sok millióval kevesebb értékű kerettel dolgozó madridi klub, azért már önmagában járna egy kitüntetés, igaz, két éve nem lett meg végül a Real skalpja a döntőben. De hátha majd most…

10. Mert jót tenne az európai focinak

Ha már úgyis válságban vannak hagyományosan nagy klubok, például Angliában, és csak a transzferpiacon dobálóznak százmilliós összegekkel ahelyett, hogy valódi új csillagokat nevelnének vagy építenének fel, akkor legyen ez a szezon a „kicsik” igazságszolgáltatása. A Leicester City PL-győzelme mellé egy Atlético BL-cím minden ínyencnek igazi finomságot jelentene, néha kell a romantika a futballüzletben is. És talán ettől felpezsdülne az élet a kissé eltompult európai top-csapatoknál is.

+1. Mert az „ortodoxok” megpukkadnának

Már most megy a fanyalgás sok helyen, sajtóban, fórumokon, hogy „ilyen” játékkal lehet bármit nyerni… A „szép futball” halálát vizionálók csak azt nem értik, hogy a „szép” futballt nem okvetlenül a sok csel és sarokkal továbbtett passz, meg a hetven átadás után behúzott csiki-csuki gól jelenti. Simeone egész eddigi munkássága a „munkás” futball becsületét állítja vissza, amivel a gazdaságilag rég szanaszét szakadt európai mezőnyben egyedül lehet esélye egy nem hagyományos bevásárló klubnak: a taktika és akarat szépségéről van szó – miközben persze lehet siránkozni, hogy Neymar egyetlen csele többet ér az „ilyen” futballnál. Hát, nem ér többet.

Olvasói sztorik