Nemzetközi foci

Kimondta a bíróság: megölték a 96 Liverpool-szurkolót

Rangadó
Rangadó

2016. 04. 27. 09:09

Minden felelősség alól felmentette a szurkolókat, és a rendőrség által elkövetett mulasztásokat nevezte meg a Hillsborough-katasztrófa elsődleges okaként egy brit esküdtszék, amelynek keddi döntése 27 évig tartó jogi és erkölcsi csatározás végére tett pontot.

Az angol labdarúgás történetének legsúlyosabb tömegkatasztrófájában, a Liverpool és a Nottingham Forest 1989. április 15-i FA Kupa-elődöntőjén 96 szurkoló halt meg, több mint hétszázan szenvedtek sérüléseket.

A tragédia után az áldozatok és az elhunytak hozzátartozói, illetve a hatóságok kölcsönösen egymást vádolták, a keddi döntés azonban kimondta, hogy a szurkolókat nem terheli felelősség, a 96 elhunyt pedig gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lett. A kilenctagú esküdtszék hét tagja vélekedett így.

A warringtoni bíróság bejelentését könnyek között fogadták az áldozatok hozzátartozói, akik fáradhatatlanul azon voltak, hogy tisztázzák a szurkolókat. A döntés ismertetése után a törvényszék épülete előtt elénekelték a Liverpool FC himnuszaként emlegetett You’ll Never Walk Alone indulót.

David Cameron kormányfő üdvözölte a döntést, és úgy fogalmazott, hosszú idő után végre igazságot szolgáltattak a 96 áldozatnak, akik a tragédiában lelték halálukat.A rendőrség a döntésre reagálva azonnal kifejezte őszinte bocsánatkérését.

Az 1989. április 15-i sheffieldi mérkőzésre érkező liverpooli szurkolókat fokozatosan engedték be a nekik elkülönített állóhelyes szektorokba, “teraszokra”, amelyek mindegyike 1600-1600 embert tudott biztonságosan befogadni. A stadion lelátóin az előző években hozott biztonsági előírásoknak megfelelően választották el az állóhelyes és ülőhelyes részeket, és vették körül a huliganizmus megfékezésére a játékteret vaskorlátokkal és acélgerendákkal megerősített, több méter magas acélhálóval, ami ezúttal halálos csapdának bizonyult. A 3-as és a 4-es szektor fél órával a mérkőzés kezdete előtt már tömve volt, ám az utcán tumultus alakult ki a bejárati forgókeresztek vaskorlátai előtt.

A rendőrség ekkor követte el a végzetes hibát: a bejutás meggyorsítása érdekében kinyitották a C jelzésű kijáratot – csakhogy ennek folyosója éppen a 3-as és 4-es szektorhoz vezetett. A korábbi mérkőzéseken ezt a folyosót lezárták, ha a szektorok megteltek, akkor azonban ezt elmulasztották, s az újonnan érkező mintegy kétezer ember a zsúfolt helyre próbált benyomakodni. A már bent lévők a korlátnak szorultak, aki tehette, a kerítésen keresztül próbált átmászni az üres szektorokba vagy a játéktérre. Akinek ez nem sikerült, az összezúzódott a vaskorláton és a drótkerítésen, halálra taposták vagy egyszerűen megfulladt.

Amikor a mérkőzés 15 órakor elkezdődött, és a Liverpool az első támadását vezette, a tribünön már emberek százai küzdöttek az életükért. Miután valaki kinyitotta a játéktérre vezető kaput, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret, így a mérkőzést hat perc után a bíró lefújta. A két szektorban mindenfelé holttestek és cipők, sálak, ruhadarabok, táskák feküdtek. A rend biztosítására kirendelt 800 rendőr a lelátót körülölelő védőrácson belül helyezkedett el és képtelennek bizonyult a pánik megfékezésére.

A szörnyű jeleneteknek milliók voltak szemtanúi, mert a BBC televízió, amely szándékai szerint csak a sportösszefoglaló számára akart felvételt rögzíteni, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy mi történik, azonnal egyenes adásra váltott.

A helyszínen 94-en vesztették életüket (79-en 30 évnél fiatalabbak). Egy 14 éves fiú négy nappal később a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, egy 22 éves drukker négy év kómát követően, 1993. március 4-én hunyt el. Összesen 766-an szenvedtek fizikai sérülést, az életben maradtak közül sokan az akkor elszenvedett lelki traumát máig nem tudták feldolgozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Apoel FC's Hungarian midfielder Roland Sallai (L) vies for the ball against Tottenham Hotspur's Belgian defender Toby Alderweireld (C) during the UEFA Champions League football match between Apoel FC and Tottenham Hotspur at the GSP Stadium in the Cypriot capital, Nicosia on September 26, 2017.  / AFP PHOTO / Florian CHOBLET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.