Nemzetközi foci bajnokok ligája

Jesús Navasról szólhat az idei Bajnokok Ligája

A Manchester City spanyolja olyan illusztris társaságba léphet, ahová Messinek és Ronaldónak sincs sok esélye bekerülni.

Az elődöntő kezdődik kedd este a Bajnokok Ligájában. Az első mérkőzésen az angol Manchester City a spanyol Real Madridot fogadja, majd szerdán az Atlético Madrid vendége lesz a német Bayern München. Sokan már az álomdöntőt emlegetik a két párharc kapcsán, s tény, a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy a Real és a Bayern csap össze a május végi fináléban.

Azonban ebbe a Citynek és az Atléticónak is lesz beleszólása, ráadásul az UEFA honlapja is „terelte” a témát egy igazán érdekes ténnyel: a négy elődöntős együttes kereteiből egy játékost, a manchesteri Jesús Navast biztosan extrán motiválja a továbbjutás.

A játékos ugyanis első BL-győzelmére hajt, és ha ez összejönne csapatával, akkor immár az összes jelentős klub- és válogatott tornán győztesnek mondhatná magát.

Navas 2010-ben világbajnok lett a spanyol válogatottal, 2012-ben pedig az Európa-bajnokságot is megnyerték. A Sevilla játékosaként kétszer vehette kezébe az UEFA Kupa-serleget – vagyis a négy nagy kupa közül már csak a BL-trófea hiányzik a gyűjteményéből.

Mint azt a cikk kiemeli, ez a bravúr 2013-ig csak német játékosoknak sikerült – abban az évben aztán az EL-győztes Chelsea tagjaként Juan Mata és Fernando Torres is csatlakozott az illusztris társasághoz, egy évvel korábbról ugyanis már volt BL-győzelmük, a két említett spanyol diadalból pedig ők is kivették a részüket – sőt, Torres a 2008-as Eb-győzelemnek is részese volt.

Az illusztris társaságot Franz Beckenbauer neve vezeti fel, aki 1967-ben a Bayern színeiben nyert KEK-et, majd akkori csapattársaival, Hans-Georg Schwarzenbeckkel, Gerd Müllerrel és Sepp Maierrel együtt 1972-ben Eb-t, 1974-ben pedig világbajnoki címet ünnepelhettek az NSZK-val, miközben klubcsapatukkal 1974 és 1976 között háromszor hódították el a Bajnokok Ligája elődjének számító BEK-et – így jött össze nekik a nagy négyes. Beckenbauer edzőként aztán az UEFA Kupát is megnyerte 1996-ban. Jupp Heynckes is tagja volt a 70-es évek NSZK-sikercsapatának – igaz a 74-es vébé-döntőt sérülés miatt kihagyta –, a Mönchengladbach játékosaként pedig az EL-előd UEFA Kupát nyerte meg 1975-ben. BEK-sikere játékosként nem volt, edzőként azonban 1998-ban és 2013-ban is megnyerte a BL-t.

Olvasói sztorik