Nemzetközi foci bajnokok ligája

Csak kapufáig jutott a Ronaldót nélkülöző Real a City otthonában

Nem hozott gólt a madridiak manchesteri vendégjátéka a Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén.
Bajnokok Ligája-elődöntő, első mérkőzés
Manchester City – Real Madrid 0-0

A Manchester City – Real Madrid elődöntő első mérkőzését rendezték kedd este a Bajnokok Ligájában. Az angol csapat története során először küzd a fináléba jutásért, míg a tízszeres BEK- és BL-győztes Real 2014 után juthat ismét döntőbe, ha sikerrel veszi a párharcot.

A Rangadó.hu minden fontos eseményről beszámolt, a játéknap történéseit ismét folyamatosan frissülő hírfolyammal követtük.

Vége! 0-0-ról folytatódik a csata Madridban.


A hosszabbítás hosszabbításában a hazai csapat is produkált egy kapura tartó lövést, De Bruyne szabadrúgását Navas tolta a léc fölé.


Ismét szögletből veszélyeztetett a Real Madrid, de hiába maradt üresen az ötös vonalán Pepe egy szöglet utáni kavarodást követően, a védő telibe találta Hart mellkasát.

Utóbbi Joe Hart 27. védése volt az idei BL-kiírásban, amivel vezet a versenyben maradt csapatok hálóőrei között.


Sebességet váltott a Real Madrid: előbb Bale csavart nem sokkal kapu mellé, majd Casemiro szöglet utáni fejesét hárította Hart nagy bravúrral.


Kapufa! Egy beívelés után Jesé fejese csattant a keresztlécen. Nagy helyzet volt, igaz, ha lejjebb megy a labda, Hart alighanem hárította volna a kísérletet.


A meccs első kapura tartó labdája: Sergio Ramos Hart kezébe bólintott egy Kroos-szögletet.

A mostani mérkőzés első félideje az idei sorozatban mindössze a negyedik volt, amelyen nem született kaput eltaláló lövés.


A találkozó előtt – Ronaldóhoz hasonlóan – Karim Benzema játéka is kérdéses volt, a francia csatárnak végül 45 perc jutott, Jesé váltotta a szünetben. Közben el is kezdődött a második félidő.


A Bajnokok Ligája idei szezonjában a mai meccsen kellett legtovább várni az első lövési kísérletre, Otamendi a 27. percben próbálkozott…


Véget ért az első félidő. Igazi helyzet nem volt, de óriási taktikai csata zajlott a pályán.


Agüero egyelőre csak egyetlen egyszer ért a labdához a tizenhatoson belül. Mondjuk a többiek sem vitték túlzásba…


Az előző párharcban Julian Draxler, most pedig David Silva sérül le a Real Madrid ellen. A 40. percben kényszerű csere a Citynél, Iheanacho áll be.


Kicsit meglepő, de a Navas buktatásáért sárga lapot kapó Pepének az elmúlt egy évben ez volt az első ilyen büntetése a sorozatban. A keménységéről híres védő legutóbb tavaly április 22-én, az Atlético Madrid ellen részesült figyelmeztetésben.


Sergio Agüerónak immáron hat órája nem volt kapura tartó lövése a Bajnokok Ligájában – legutóbb február 24-én, a Kijev ellen talált célt az argentin csatár.


15. perc: Helyzetek nélkül.


Különösebb izgalmak nélkül telt el az első öt perc.


És még mindig a City: Pellegrini csapata az egyetlen a négy elődöntőbe jutott együttes közül, amely átlagban 50 százaléknál kevesebbet birtokolja a labdát szezonbeli BL-találkozóin – egészen pontosan a meccsek 48.6 százalékában volt a játékszer Agüeróéknál.


Kezdődik a mérkőzés!


A manchesteriek általában a találkozók hajrájában kerekednek az ellenfelük fölé, a meccs utolsó negyed órájában hét gólt szereztek az idei BL-kiírásban, többet, mint bármelyik másik csapat a sorozatban.


A Manchester City mostanában meglehetősen hatékonyan használja ki a helyzeteit: az angolok legutóbbi kilenc kapura tartó lövéséből hat gól született!


Az angol csapatok legutóbbi 12, spanyol csapat ellen lejátszott BL-párharcból 11-szer kiestek.


A 2012–2013-as szezon óta Toni Kroos adta a legtöbb pontos passzt a Bajnokok Ligájában, 2927-et.

Előrefelé passzolásban is Kroos a király: 2014-15 óta 1023 ilyet teljesített sikeresen, ami 146-tal több mint az ugyanebben a kategóriában második helyezetté.


Érdekesség, hogy az előző két Európa-bajnokság évében egyaránt angol csapat nyerte a Bajnokok Ligáját – az egyedüli Premier League-csapatként a négy közé jutó Manchester City ebben a statisztikában is bízhat.


Ronaldo az első BL-meccset hagyja ki 2014 áprilisa óta, amikor a Dortmund elleni 0-2-s visszavágón nem léphetett pályára. Lucas Vasquez, a helyettese 163 percet játszott eddig a BL-ben.

2009-es átigazolása óta Ronaldo a Real Madrid 37 kieséses szakaszbeli találkozójából 36-on pályán volt (csak az említett Dortmund elleni meccs kivétel).

A Bajnokok Ligája 2012–2013-as szezonja óta Cristiano Ronaldo 215-ször lőtt kapura, Lionel Messi 109-szer, Robert Lewandowski 99-szer – az első három helyezett.

A 2012–2013-as szezon óta Ronaldo vezeti a kanadai táblázatot a BL-ben: 65 ponttal áll, Messinek 40, az utána következő Lewandowskinak 37 van.


A Manchester City eddigi tíz, spanyol csapat ellen lejátszott BL-találkozóján csak egyetlen egyszer úszta meg kapott gól nélkül.


Nagy veszteség: Cristiano Ronaldo lőtte a gólt vagy adta a gólpasszt a Real idei BL-találatainak 77%-ánál, 26-ból 20-szor.

Ronaldo biztosan nem fog játszani ma este, miután a Real Madrid cseréi közé sem lett nevezve.


Ronaldo tényleg kimaradt a Real Madridból:

Keylor Navas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo, Casemiro, Kroos, Modric, Bale, Lucas Vázquez, Benzema

A Manchester kezdőcsapata:

Hart – Sagna, Kompany, Otamendi, Clichy, Fernando, Fernandinho, Navas, Silva, De Bruyne, Agüero


Angol lapok spanyol rádióértesülésre hivatkozva azt írják, Ronaldo nem épült fel a ma esti meccsre, így nem kap helyet a Real kezdőcsapatában.


Még hétfőn is kérdéses volt, hogy a Real Madrid két labdarúgója, Cristiano Ronaldo és Karim Benzema pályára léphet-e kedden a Manchester City otthonában.

A portugál és a francia támadójátékos a mostani szezonban eddig összesen 74 gólt szerzett, de mindketten sérüléssel bajlódnak. Ronaldo nem játszott szombaton a Rayo Vallecano ellen – ez volt az első bajnoki meccs, amit kihagyott a jelenlegi idényben –, Benzemát pedig a szünet előtt le kellett cserélni. A Real a 14. percben már 2-0-s hátrányban volt, de végül 3-2-re győzött, így továbbra is csak egy pont a hátránya a listavezető FC Barcelonával és a második helyezett Atlético Madriddal szemben a Primera Divisiónban.

Zinedine Zidane vezetőedző elmondása szerint Ronaldo vasárnap ismét edzett, és jó esély van a keddi játékára, Benzemával kapcsolatban viszont bizonytalanul fogalmazott.

– Remélem, nem komoly a sérülése, és ő is bevethető lesz kedden – mondta a francia tréner.

A Rayo Vallecano ellen két gólt szerző Gareth Bele azt nyilatkozta, a BL-párharcban a madridiaké a „pszichológiai előny”, mert ők játszhatják hazai pályán a második meccset.

– Ha jó eredményt érünk el az Etihad Stadionban, akkor a visszavágón, a Bernabéuban a szurkolóink segíteni fognak nekünk. Otthon nagyon erősek vagyunk, bízunk a Bernabéuban – mondta a walesi támadó.

A spanyol klub a 27. európai kupaelődöntőjére készül, a Manchester City viszont már azzal klubtörténelmet írt, hogy bejutott a BL legjobb nyolc csapata közé, elődöntőt pedig 1971-ben, a Kupagyőztesek Európa Kupájában játszhatott legutóbb a nemzetközi porondon. Manuel Pellegrini vezetőedző arra számít, hogy Cristiano Ronaldo játszani fog ellenük, de állítása szerint a 2005 és 2008 között szerzett tapasztalataiból tudja, hogyan kell semlegesíteni őt.

– Már akkor mindent tudtam róla, amikor a Villarreal edzője voltam, és a csapatom a Manchester Uniteddel találkozott. Négyszer játszottunk ellenük a Bajnokok Ligájában, és minden alkalommal 0-0 lett a vége, úgyhogy védekezésben valamit biztosan jól csináltunk – magyarázta a chilei tréner.

Az angol klub belga középpályása, Kevin de Bruyne hangsúlyozta: szinte minden játékosuk visszatért, aki a közelmúltban sérült volt, ez erőt ad nekik a párharcra.

A két csapat legutóbb tavaly nyáron találkozott egymással, Melbourne-ben: a Bajnokok Kupája elnevezésű tornán, 99 382 néző előtt a Real 4-1-re nyert Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Pepe és Gyenyisz Cserisev góljaival, míg a túloldalon Yaya Touré értékesített egy büntetőt. Tétmeccsen a 2012–2013-as BL csoportkörében játszottak egymással, akkor Manchesterben 1-1-re végeztek, Madridban pedig 3-2-re győzött a Real.

A keddi meccs játékvezetője a török Cüneyt Cakir lesz, aki 2012-ben már bíráskodott egy spanyol-angol BL-elődöntőben: akkor az FC Barcelona – Chelsea párharc 2-2-re végződő visszavágóját dirigálta, amelyet követően a londoniak jutottak tovább. Emlékezetes mérkőzése volt a 2013-as Manchester United – Real Madrid BL-találkozó, amelyen azzal vívta ki Sir Alex Ferguson vezetőedző haragját, hogy kiállította az angol csapat portugál szélsőjét, Nanit.

Cakir fújta a Bajnokok Ligája tavalyi döntőjét is, amelyben a Barcelona 3-1-re legyőzte a Juventust.

Olvasói sztorik